Agile Coach: zet jezelf tegen de meetlat!

Het is je vast niet ontgaan: de vraag naar Agile Coaches blijft groeien. Good for us, good for you! Maar door de toenemende vraag, wordt inmiddels ook het aanbod steeds groter. Conclusie; langzaamaan word je één van velen. Tenminste, als je niets doet om jezelf te upgraden, om waardevol te blijven. Hoe je dat doet? Met dit artikel en het Agile Coach Canvas als download onderaan dit artikel, geven we je praktische handvatten om jouw eigen ontwikkelplan als Agile Coach te maken. Durf jij kritisch naar jezelf te kijken?

Er zijn heel erg veel verschillende smaken coaches in de wereld. Met heel veel verschillende goed klinkende functietitels. Voor heel veel verschillende vraagstukken. Maar 1 ding hebben alle goede coaches gemeen: ze zijn voortdurend bezig met hun eigen ontwikkeling. Ze staan nooit stil. Gaan altijd op zoek naar nieuwe inzichten, om niet alleen anderen te helpen groeien, maar ook zelf door te groeien. Tenminste, dat zouden alle coaches gemeen moeten hebben. Hoe zit dat bij jou als Agile Coach?

Even opfrissen; de basis van Agile Coaching

Ben je, voordat je je verdiept in je ontwikkeling als Agile Coach, nog even toe aan een kleine opfrisser? Geen probleem. In dit basic blog over Agile Coaching stippen we de belangrijkste thema’s voor een Agile Coach nog even kort aan. Wat is het doel van Agile Coaching? Waarin verschilt een Agile Coach van andere coaches? En wat is de skillset van een goede Agile Coach? De Scrum Academy basic blogs zijn er overigens ook over de Scrum Master en Product Owner.

Zet jezelf tegen de meetlat met deze 9 vragen

Als Agile Coach is het van groot belang dat je jezelf door en door kent. Hoe beter je jezelf kent en hoe beter je je kwaliteiten en valkuilen kent, hoe meer waarde je toevoegt aan een ander. Dat geldt natuurlijk voor iedere coach, maar zeker voor een Agile Coach, omdat je coacht vanuit specifieke waarden. Die stromen de hele dag door je aderen; een goede Agile Coach doorleeft de Agile waarden en principes van nature. Vandaar dat ik het van belang vind dat iedere coach met regelmaat stilstaat bij zichzelf. Dat je een kort assessment op Agile waarden en principes maakt voor jezelf. Zet jezelf eens tegen de meetlat. In 9 stappen breng je zelf focus aan op wie je bent als Agile Coach.

Scrum Academy Trainingen

Neem eens een uurtje de tijd en vul alle vlakken voor jezelf in:

 • Wat is jouw visie op Agile? En wat betekent Agile voor jou? Waarom is Agile Coaching voor jou belangrijk?
 • Wie ben jij als coach? Wat zijn jouw waarden, kwaliteiten? En wat is jouw mission statement?
 • Wat is jouw Moonshot? Welke ambitie heb je?
 • Wat maakt je overtuigend? Welke ervaring neem je mee? Met welke skills maak jij het verschil met anderen?
 • Voor wie wil je een coach zijn? In welke organisaties? Voor welke teams? En voor wie wil je er niet zijn? Werk je op teamniveau of schaal je liever op richting het management? Ben je liever intern of extern in dienst als coach?
 • Met wat maakt jij impact? En met welke eigenschap vergroot je impact? Met welke acties?
 • Wat ga je minder doen of waar ga je zelfs mee stoppen? En wat doe je nu wat niets bijdraagt aan jouw rol als coach?
 • Wat doe je eigenlijk veel te weinig of nog niet? En wat zou je eigenlijk moeten doen?
 • Hoe zet je jezelf in beweging? Waar ga jij je verder in ontwikkelen? Hoe houd je jezelf scherp? Wat worden je eerste stappen (je eigen ontwikkelbacklog) die je binnen 1 dag, 1 week, 1 maand en 1 kwartaal bereikt wil hebben?

Zie jouw ontwikkeling als een continu proces

Natuurlijk vul je deze stappen niet eenmalig in en ben je daarna meteen voor de komende jaren klaar. Ook jouw ontwikkeling is een continu proces. Je ontwikkelt jezelf, past het plan aan wanneer dat nodig is en ontwikkelt jezelf weer verder door. Per kwartaal een eigen refinement, is zo gek nog niet. Maar alles start met de eerste stappen. Dus wat worden jouw impactvolle stappen? Hoe ziet jouw plan eruit? Waar ga jij het komende kwartaal mee veroveren?

Download ons Agile Coach Canvas

Laat hieronder je email adres achter en ontvang ons Agile Coach Canvas.

Agile Coach Canvas

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met het verzenden van dit formulier ga je automatisch akkoord met onze Privacy Verklaring en geef je ons toestemming om je via email te benaderen.

Ook Agile Coach worden?

Benieuwd waar jij je stap kan maken als Agile Coach? Volg onze interactieve Agile Coach Opleiding. Gewaardeerd met 4,8 sterren op Google. Je vult een toolbox van jewelste om zelf aan de slag te gaan met teams en de organisatie. Daarnaast ontmoet je een breed deelnemersveld waar je ook veel van leert!