Scrum Star Wars

Scrum uitgelegd in Star Wars stijl

Als je Star Wars leuk vindt, is deze gids écht iets voor jou. In dit artikel verduidelijk ik de rollen en het proces van Scrum, aan de hand van de beste Star Wars film ooit: Episode IV.

Er zijn veel misvattingen over scrum. Een belangrijke bron van misvattingen is helaas de officiële Scrum Guide. De Scrum Guide is geschreven als programmeercode. Door Scrum juist te beschrijven als een verhaal – het Star Wars verhaal – hoop ik je snel een leuk beeld te geven van hoe Scrum echt werkt. Het Scrum raamwerk bevat veel moeilijke nieuwe woorden. Hieronder leg ik ze allemaal uit aan de hand van onze helden: Luke, Lei, Han en Yoda.

Agile Scrum banner

De rollen in Scrum aan de hand van de cast van Star Wars

Prinses Leia heeft het plan. Ze weet ook heel goed wat waardevol is voor het hele sterrenstelsel. De rebellen waarderen haar leiderschap. Haar politieke vaardigheid is de belangrijkste factor geweest bij het verenigen van alle rebellenfracties in The Rebellion. Ze heeft groepen met verschillende belangen bij elkaar gebracht voor een gemeenschappelijke zaak. Leia is onze Product Owner. Ze kan aardig schieten met een blaster, maar ze is zeker geen soldaat.

Luke daarentegen kan vet goed vechten. Hij krijgt dingen voor elkaar. Hij schiet raker dan de gemiddelde Storm Trooper en hij staat zijn mannetje met zijn Lightsaber. Han, Chewie en veel van de X-Wing-piloten, zijn in die zin net als Luke. Ze knokken en krijgen dingen voor elkaar. Er zijn ook droids: ze vechten niet zo goed, maar ze hebben andere vaardigheden. De droids kunnen computers hacken of vreemde talen spreken. Luke en zijn kornuiten vormen samen een multidisciplinair team: het Development Team

Het development team is zelforganiserend. Neem bijvoorbeeld Han. Die presteert het beste als je hem overtuigt van het belang van de missie. Laat hem dan zelf de details regelen met Chewie en de droids. Als je hem niet kunt overtuigen, of je schrijft hem zijn taken voor, dan gaat hij er vandoor.

De leiders van alle rebellenfracties hebben belang bij het succes van The Rebellion. Een succesvolle Rebellion zal vrijheid en bescherming bieden aan hun onderdrukte achterban. De leiders van alle rebellenfracties zijn de stakeholders.

Obi-Wan en Yoda zijn de mentoren, de masters. Ze wapperen niet meer zoveel met hun lichtzwaard als de rest en dat hoeft ook niet. Hun missie is namelijk om het team op te leiden en te coachen. Zo kan het team het beste uit zichzelf te halen. Obi-Wan en Yoda weten dat ze er niet voor altijd zullen zijn, dus ze streven er naar om zichzelf overbodig te maken. Yoda en Obi-Wan zijn Scrum Masters. Zelfs als ze dood zijn, blijft hun wijsheid het team begeleiden. 

Heb je gezien dat noch Yoda, noch Obi-Wan de Burn Down-grafiek bijwerken? Ze zijn ook niet de types om met post-its aan de slag te gaan op een Scrum-bord.

Agile zoals The Empire

Het Evil Empire is ook Agile. Het Evil Empire is gebaseerd op de Duitse wehrmacht uit de Tweede Wereldoorlog. De Wehrmacht was één van de meest flexibele, effectieve legers ooit. De nazi’s hebben dat leger niet gebouwd maar helaas geërfd.

In Star Wars is de keizer de belangrijkste Product Owner. Darth Vader werkt met verschillende Stormtrooper-teams om waarde te creëren voor The Empire. Hij en de troopers zijn Development Teams. The Dark Side combineert Product Owner en Scrum Master in één persoon: the Emperor. Dit is ook hun zwakte. Het Scrum framework raadt dat stellig af. 

Door deze constructie leert de Dark Side niet snel genoeg van haar fouten. Het maakt ze minder Agile. Ze blijven bijvoorbeeld gewoon Death Stars bouwen, zelfs nadat de rebellen hun Death Star tot drie keer toe vernietigen. The Empire lijkt nooit te leren dat het inzetten van al hun middelen op één superwapen een gevaarlijke gok is.

Agile Scrum banner

Scrum Events

Scrum kent een aantal events. Dat zijn bijeenkomsten van het team of een gedeelte daarvan die in een cyclus van maximaal 4 weken steeds weer terug komen. Deze events zijn: de Sprint Planning, de Daily Scrum, de Sprint Review en de Sprint Retrospective.

Sprint Planning

Star Wars, A New Hope – begint met Leia die in de penarie zit. Darth Vader gaat aan boord van haar schip en ze moet snel handelen. Ze maakt gauw een Scrum Sprint Planning. Het is een event met een Time Box– Darth Vader komt eraan! Ze moet binnen de tijd die haar rest, samen met haar team een plan bedenken dat goed genoeg is. 

Ze besluiten dat Obi-Wan Kenobi waarschuwen de meest waardevolle actie is. Ze bespreken de doelstellingen en de benodigde stappen. En dan start de Sprint: de droids gaan hun Escape Pod in. Het team van droids is zelforganiserend: als ze eenmaal onderweg zijn, is het aan hen om te bepalen hoe ze de missie voltooien.

Daily Scrum

Terwijl het verhaal zich ontvouwt, zien we dat de droids Daily Scrums hebben – korte grappige gesprekken waarin ze plannen maken voor de komende dag. Maar dan ontspoort hun oorspronkelijke plan volledig: de droids worden door Jawa’s gevangen genomen. Dat plannen onhoudbaar blijken, komt in onze eigen dagelijkse praktijk hier op aarde ook geregeld voor! Gelukkig zijn de droids zelforganiserend en overtuigd van het belang van hun missie. Ze slagen er ondanks hun tegenslag in om hulp in te roepen van Luke en Obi-Wan. 

Sprint

Ondertussen hebben de Stormtroopers ook hun Sprint gestart. Ze hebben de Mos Eisley-ruimtehaven vakkundig afgesloten. De troopers zijn snel, grondig en meedogenloos. Ze hebben alleen de Jedi Mind Trick van Obi-Wan niet zien aankomen en moeten hun sprint met minder resultaat afronden dan ze hoopten.

Het rebellenteam is ondertussen uitgebreid. De droids weten met Han, Obi-Wan, Chewie en Luke te ontsnappen van de planeet Tatooine. Nu ze een Scrum Master hebben – Obi-Wan – worden hun prestatie zienderogen beter! Ze slagen er in om Leia te bevrijden en om de Death Star-plannen naar de planeet Yavin IV te brengen. Dergelijke prestaties hadden ze van te voren niet durven verwachten! Hun Velocity neemt toe.

Sprint Review

Op de planeet Yavin IV ontmoeten we onze helden in een war room. Ze staan rond een hologram met sterren, schepen en planeten. Onze Development Organisation — The Rebellion — is gegroeid van 1 enkel team naar meerdere Scrum Teams. Leia is nu Chief Product Owner. Elk team heeft zijn eigen Product Owner: Han leidt de smokkelaars, Gold Leader leidt het X-Wing squadron. 

Onze helden bespreken de voortgang die ze geboekt hebben en zoeken uit wat ze het beste kunnen gaan doen. In Scrum noemen we dit de Sprint Review. De vertegenwoordigers van verschillende rebellenfracties zijn hierbij aanwezig. Voor deze stakeholders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het algehele plan aansluit bij de belangen van hun achterban. 

De verzamelde rebellen hebben de plannen in handen dankzij de droids. Ze hebben ook al een zwakke plek gevonden. De Product Owner, Leia, stelt een handelwijze voor: een aanval op de Death Star. De stakeholders stemmen de benodigde middelen en risico’s af. Nu zijn de teams klaar voor hun gedetailleerde planning: de Sprint Planning. Toch vindt daarvoor nog een ander event plaats…

Sprint Retrospective

Voorafgaand aan de actie is er in films meestal een stil moment van introspectie en retrospectie. In Scrum noemen we dit de Sprint Retrospective. Net als in films kan dat soms best emotioneel worden. Samen met hun Scrum Master beoordelen de teams hun capaciteiten en hun leerervaringen. Ze evalueren hun doelen en waarden. Ze kijken terug op wat ze bereikt hebben en hoe dat gegaan is. In Star Wars is dit de stilte voor de storm. Op dit punt in de film is de toewijding van Han nog twijfelachtig. Is hij echt aan boord? De Sprint Retrospective is het laatste event in de Sprint. Na de Retrospective stopt de sprint en start direct de volgende.

Middelen

Scrum kent ook een aantal hulpmiddelen voor planning en voortgang. Dat zijn de Sprint Backlog, de Product Backlog, het Scrum Board. Hieronder lees je hoe onze helden hiermee omgaan.

Sprint Backlog

Na onze Retrospective start de volgende sprint weer met een Sprint Planning. De Star Wars-films laten niet veel van de volgende Sprint Planning zien. We moeten aannemen dat de Rebel Alliance een goed plan heeft gemaakt om de complexe aanval op de Death Star te coördineren. Het plan, het resultaat van de sprintplanning, is een Sprint Backlog.

Product Backlog

De Chief Product Owner heeft een inspirerende visie: een Nieuwe Republiek. Er zijn verschillende Epics die het team moet realiseren om die visie waar te maken. Epics zijn hoofdonderdelen in een groot plan van aanpak. In Scrum houden we het overzicht van die Epics bij op een Product Backlog. De Backlog is een dynamische gesorteerde to-do lijst voor het team. 

Één van de Epic verhalen in Star Wars is de vernietiging van de Death Star. Waarom is deze Epic van belang? Zolang The Empire een Death Star heeft, kunnen planeten en volkeren gemakkelijk worden onderworpen aan onderdanigheid en heeft opstand weinig kans. Om vernietiging van de Death Star te doen slagen, moeten de rebellen echter een zwakke plek vinden. De zwakke plek wordt afgeleid uit de Death Star-plannen. 

Thema’s, Epics, User Stories en Tasks

Veel aardse Scrum Teams organiseren hun geplande werk – ook bekend als hun Product Backlog – in Thema’s, Epics, User Stories en Tasks. Het zijn manieren om het werk op te delen in werkpakketten en toch het overzicht te behouden. In Star Wars doen de helden dat niet expliciet. De schrijvers van de films deden het echter wel. 

Het Thema van de Star Wars-films is ‘Space opera’. Het bestaat uit verschillende Epic verhalen: ‘ontsnappen met de Death Star-plannen’, ‘de aanval op de Death Star,’ ‘Luke’s Jedi-training,’ de strijd om Hoth, ‘… 

De epische verhalen bestaan ​​uit verschillende (User) Stories . Neem ‘de aanval op de Death Star.’ Deze Epic bestaat uit de volgende scenes: ‘Death Star-afweergeschut afleiden’, ‘geschutskoepels rond de loopgraaf vernietigen’ en de ‘trench run’. 

Het verhaal van de ‘trench run’ kan opnieuw worden opgesplitst in verschillende acties: ‘de trench in vliegen’, ‘Luke dekking geven’, ‘Darth Vader uitschakelen’, ‘use the force’, ‘fire photon torpedo’. 

Deze Thema’s, Epics, User Stories en Tasks helpen teams om hun kleinste acties te verbinden met de algemene missie.

Conclusie

Scrum is niets nieuws. Het bestaat al sinds a long time ago in a galaxy far, far away. Scrum formaliseert gewoon veel slimme manieren om teams effectief te organiseren. Star Wars is een episch verhaal over hoe kleine, gefocuste teams een enorme impact kunnen hebben, vaak tegen alle verwachtingen in. 

Ook The Evil Empire heeft zijn afgeleide in de echte wereld. Bij sommige bedrijven wordt Scrum misbruikt om ontwikkelingsteams te dwingen steeds meer hersenloos werk te doen in minder tijd: net als stormtroopers. De stormtroopers zullen uiteindelijk een burn out krijgen. 

Daarom heeft The Evil Empire de Clones bedacht. In de echte wereld zijn er geen Clones en Stormtroopers. In de echte wereld wint het zelforganiserende team van helden altijd. Zeker als ze een geweldige Scrum Master en Product Owner hebben.