Psychologische veiligheid

Oproep: blijf je nek alsjeblieft uitsteken!

Oké, even eerlijk: durf jij je nek op werk nog altijd uit te steken? Voel je de ruimte voor het stellen van die ene ongemakkelijke maar prangende vraag? Kan je collega zonder gene aangeven dat hij/zij iets even niet weet? Word je ongevraagde mening wel gewaardeerd? Het zou allemaal zo vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het helaas niet. In dit artikel bespreek ik daarom 4 redenen om je juist uit te blijven spreken. Na het lezen van die 4 redenen weet je meteen iets meer over Psychologische Veiligheid.

Je bent een superheld. Oké, je hebt gelijk, dat is misschien iets té bombastisch. Maar het uitsteken van je nek is wel een beetje als het tonen van een superkracht. Ik zie het als de moed om vragen te stellen, zelfs als je denkt dat ze ‘dom’ zijn. Het is het delen van een pril idee, ook al is het nog niet perfect gevormd. En het is de bereidheid om te leren, zelfs als dat betekent dat je af en toe een fout maakt. Psychologische veiligheid. Het geeft zo’n prachtig gevoel van vertrouwen, waardering en vrijheid. Maar waarom doen we het dan zo weinig?

Onwetend, onkundig en opdringerig

Er is iets wat dat prachtige gevoel kan verstikken. Een stemmetje. En we kennen hem allemaal. Toch? Dat stemmetje dat fluistert: “Houd je mond maar, anders maken ze je belachelijk of zien ze je als onwetend, opdringerig en onkundig.” En even eerlijk, dat stemmetje voorkomt zodoende vaak ook een hoop gedoe. Je nek niet uitsteken, is een heel goede strategie om niet in de problemen te komen. Maar je wordt er ook wel een beetje een grijze muis van.

Word geen grijze muis

Fijn, je hebt een hoop gedoe voorkomen en je glijdt op werk overal redelijk soepel doorheen. Maar om nou te zeggen dat je het optimale uit jezelf (en het team) haalt, of om nou nog van echte hoogtepunten te spreken. Precies. Daarom hoop ik je met onderstaande 4 redenen te overtuigen om je nek vooral uit te blijven steken.

 • Je vergroot je persoonlijke groei.
  In een omgeving waarin je je uitspreekt, ontstaat een dialoog waar nieuwe ideeën worden uitgewisseld. Hier word je zelf ook slimmer van. Misschien is het de eerste keer dat je je (weer) echt hardop uitspreekt even spannend. En de tweede keer wellicht ook nog, maar vervolgens wordt het steeds meer vanzelfsprekend. Voor je het weet ben je het voorbeeld voor anderen in het team geworden.
 • Je pakt leermomenten aan. En niet alleen voor jezelf.
  Jouw kwetsbaarheid en het stellen van vragen vormen een heel belangrijk aspect van leren en ontwikkelen. Dit versnelt een groeiproces. Van jezelf en ook van anderen. Stel je voor dat je in een vergadering zit en je hebt een vraag over een onderwerp dat wordt besproken, maar je houdt je mond omdat je bang bent om dom over te komen. Wat gebeurt er dan? Je blijft in het duister, zonder antwoord op je vraag. En wat nou als je die vraag wél stelt? Misschien blijken anderen dezelfde vraag te hebben, maar durfden ze hem niet te stellen. En zo begint een waardevolle uitwisseling van informatie die het begrip verdiept en de samenwerking versterkt.
 • Je vergroot de teamdynamiek.
  Door openheid, vertrouwen en het respect te vergroten in een team vergroot je de teamdynamiek. Wanneer teamleden niet terughoudend zijn om ideeën te delen, feedback te geven of om hulp te vragen, vergroot je de kans dat het team beter gaat presteren. Vergroot je de kans dat het team kansen omzet in productieve uitkomsten. En dat zorgt weer voor meer betrokkenheid en motivatie. Zie hier een zelfversterkend effect ontstaan. Meer waardering, meer verbondenheid en meer eigenaarschap. Wie wil er nou niet in zo’n team werken?
 • Je draagt bij aan innovatie.
  Als je wilt vernieuwen, zul je een risico moeten durven en kunnen nemen. Daarom moet je je nek wel uitsteken. Alleen doordat iedereen in het team zich uit durft te spreken, ontstaan er meerdere perspectieven op ideeën. Daarnaast ontstaat er ook een openheid om nieuwe ideeën breed uit te spreken. In alle facetten: waarom jouw idee natuurlijk briljant is of met de grond gelijk gemaakt kan worden. Je inbreng is ongeacht de uitkomst. Dat is zeker spannend in het begin, maar wel een gezonde grondhouding: ongeacht de uitkomst breng ik mijn idee in. Natuurlijk wel op basis van constructieve feedback. Die mag ook best pittig zijn, maar cynisme draagt net wat minder bij. Dus hou het op de bal en niet op de persoon.

Dus kom op!

Laat die nek van je zien! Want in een wereld van Psychologische Veiligheid is de enige ‘fout’ die je kunt maken, het niet durven uitproberen. Psychologische veiligheid gedijt op openheid, nieuwsgierigheid en kwetsbaarheid. Het is de sleutel tot een bruisende teamdynamiek, grenzeloze creativiteit en grensverleggende innovatie. Dus stel die vraag, en deel dat idee. En wees niet bang om een beetje opdringerig te zijn als het gaat om het bouwen van de veilige, inspirerende omgeving waarin iedereen kan floreren. Jij hebt de kracht in handen. Durf je nek uit te steken!

Samen met je team aan psychologische veiligheid werken?