Drie stappen om de motivatie in je team te verhogen

Herken je het volgende? Sinds we elkaar als team minder in het echt zien, is werken een stuk eenzamer geworden. Daardoor merk je aan sommige teamleden, en soms ook bij jezelf, dat ook de motivatie een stuk minder vanzelfsprekend is geworden. Goed balen, want als Agile Coach zeg je regelmatig tegen je team(s): “werken mag ook gewoon leuk zijn he!” Dus wat kan je als Agile Coach doen om het werk weer leuker te maken, om de motivatie weer op te krikken? Dat is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt. Het werkt zo:

Stap 1: Overtuigen dat werk leuk mag zijn

Voor sommige mensen is werk gewoon werk. En voor dat werk word je betaald, dus moet je vooral je taken vervullen, targets halen en je bezighouden met lastige vraagstukken. Maar wist je dat werk ook gewoon onwijs leuk kan en mag zijn? Vertel als Agile Coach dus aan je team hoe belangrijk het is dat werk leuk is. Meer motivatie, betere resultaten… het begint echt met de overtuiging dat werk leuk kan zijn. En dan bedoel ik niet dat je gaat feesten, facebooken of gaat tafeltennissen op het werk. Nee, dan ben je de pauzes leuk aan het maken. Ik bedoel hier dat je het echte werk, de productiviteit leuk maakt. En dat mag. Zelfs al krijg je ervoor betaald. Want als je het leuk maakt, kom je sneller in de flow.

Stap 2: Op zoek naar de gaspedalen

Als je team er van overtuigd is dat werk leuk mag zijn, ga je samen op zoek naar wat prestaties leuk maakt. Misschien niet direct zo gemakkelijk, want ieder mens is anders. Iedereen heeft zogezegd een ander gaspedaal. Hoe die te vinden? De meeste mensen kunnen het best bedenken wat ze leuk vinden, als ze aan hun hobby’s denken. Want dat zijn activiteiten die je doet voor de lol. Ze zijn zo leuk dat je er over het algemeen niet eens geld voor hoef te krijgen. Tip: ga dus eens na wat maakt dat je kan genieten van je prestaties bij het beoefenen van je favoriete hobby. En vraag dat ook aan je teamleden. Wat maakt jouw hobby zo leuk? Is het waardering? Trots? Jezelf overtreffen? Nieuwe dingen ontdekken? Het wedstrijd element? Grenzen verleggen? Het kan allemaal.

Stap 3: Doorpakken met 1 concrete actie

En dan? Dan heb je als het goed is een flink aantal post-its met elementen die het werk een stuk leuker kunnen maken. De volgende stap: kies met het team 1 post-it en bedenk met elkaar 1 concrete actie waarmee je die eigenschappen van een hobby terugbrengt in het werk. Misschien hang je een groot scorebord aan de muur, zoals bij voetbal. Of misschien doe je vaker wedstrijdjes met de concurrentie. Misschien probeer je vaker gewoon een keer iets geks en kijk je hoe dat uitpakt. Of je spreekt af dat je veel meer waardering uitspreekt naar elkaar. Het kan allemaal. Als je maar meer kan genieten van je prestaties. Dat mag!

Meer tips? Lees mijn boek ‘Sturen op resultaat’

Met deze drie stappen zorg je er, als Agile Coach, voor dat het team meer plezier heeft in het werk. Dat de motivatie in het team verbetert. En dus: dat je samen met het team weer kan sturen op resultaat. Wil je nog veel meer tips om de motivatie te verbeteren en nog betere resultaten te behalen? Je vindt een uitgebreide aanpak in mijn nieuwe boek Sturen op Resultaat, welke ik samen schreef met Denise Visser. Dat boek is sinds kort te koop bij Bol.com en Managementboek.nl.

Ook Agile Coach worden?

Benieuwd waar jij je stap kan maken als Agile Coach? Volg onze interactieve Agile Coach Opleiding. Gewaardeerd met 4,8 sterren op Google. Je vult een toolbox van jewelste om zelf aan de slag te gaan met teams en de organisatie. Daarnaast ontmoet je een breed deelnemersveld waar je ook veel van leert!