Agile leadership en agile managers

INTERVIEW met Adrie Dolman: Energiek, Ambitieus en Toekomstgericht!

Spreker. Trainer. Schrijver. Agile Leadership Coach. Veluwenaar… Adrie Dolman: iemand die altijd in beweging blijft op meerdere speelvelden. Soms kijkt hij reflectief over z’n schouder naar de afgelegde weg, maar zijn blik is met name op de toekomst gericht. Dit vormt een heldere toekomstvisie. “Kijk naar de wereld, want daar moet je mee werken. Pas dan krijg je een holistische visie.”

Vertrekpunt
Het begin van een indrukwekkende loopbaan langs Database Marketing, CRM systemen, een functie als Marketing Directeur, interimen bij ACHMEA en universitaire studies in Verander- en  Organisatiemanagement. Alles draagt bij aan het feit dat hij zich vandaag de dag als ‘MSc Agile Transitie & Agile Marketing’ voortbeweegt. Een ware specialist in autonome waarde genererende eenheden, oftewel Agile! “De agile organisatie is een holistisch systeem waarin de organisatie tot bloei kan komen. Je levert relevante waarde voor stakeholders en verzekert jezelf van een plek in de oh-zo beweeglijke markt.” Maar hoe kwam hij voor het eerst in aanraking met termen als Agile en holistisch denken?

Agile Scrum banner

Aangenaam kennis te maken
Adrie schudt de hand met Cesario Ramos, een veelgeprezen Agile Management Coach. Al vrij snel is Agile Management een logisch gespreksonderwerp. Samen gaan ze aan de slag en ronden ze vol energie velen succesvolle projecten af. Zo zorgen zij er onder meer voor dat de Innovation Games als training in Nederland wordt aangeboden. Deze games stellen bedrijven in staat klanten beter te begrijpen, scherpe strategische keuzes te maken en sales en service te optimaliseren. Iets om trots op te zijn!

Rapportagezucht vs. Agile dialogen
“Managers willen vaak rapportages, klinkt ook logisch toch?” Zij leggen in hiërarchische organisaties verantwoording naar boven af. Er wordt dan bijna altijd groen gerapporteerd. “Managers laten weten dat hun tuintje er schitterend uitziet. Dat er dingen fout kunnen gaan, lijkt geen optie meer te zijn.” Er wordt gestreden onder dezelfde vlag, maar de rapportages lijken soms wel voor ‘de buitenwereld’ te zijn. “Gevolg is dat eind van het jaar de cijfers niet kloppen en dit leidt tot reorganisatie, bezuinigingen  en boventallige mensen.” Agile teams nemen die rapportagezucht weg. Alles wat er gedaan moet worden, of al gedaan en geleerd is, hangt aan de muur. En zij voeren hierover een open dialoog met alle betrokkenen. Totale transparantie in mensenwerk! Agile managers en teams gijzelen elkaar niet meer met rapportages en beleefde theekransjes, maar werken in de agile organisatie weer echt samen.

“Nokia was ooit onbetwist marktleider op het gebied van telefonie, maar stond te dicht op de techniek en minder dicht bij de mens.” 


Toekomstige richting
Adrie heeft ook ambities in projectontwikkeling. “In de toekomst wil ik graag op een Lean en Agile manier appartementencomplexen ontwikkelen. De gebruiker een thuis bieden, in plaats van een huis. Appartementen die meer energie opleveren dan ze gebruiken en die meebewegen met elke levensfase.” De wereld van projectontwikkeling is volgens Adrie een trage en traditionele  wereld. “En daar ligt nou net de betekenisvolle kans.” Hij heeft ambitie in de diversiteit, maar de core business blijft het coachen van managers in Agile organisaties. “Ik vind dit fascinerend, oprecht boeiend en het is voor mijn gevoel never-ending. Ik kan daar nog 50 jaar in doorgroeien als het aan mij ligt” Het lijkt allemaal zo verschillend, maar er is een gemeenschappelijke deler: groei en toekomstbestendigheid!

Grip houden op jouw Agile organisatie?