agile coach leerlijn

Hoe ontwikkel je je van Scrum Master tot Agile Coach?

Stel je hebt een aantal jaren geleden een tweedaagse training tot Scrum Master gevolgd, inmiddels meerdere teams opgestart en die begeleid in ‘Scrummen’. Dat doe je met veel plezier, maar eerlijk is eerlijk: het zoveelste rondje rond de kerk voelt al iets té vertrouwd. Iets té veel van hetzelfde. Je hebt behoefte aan uitdaging en nog meer impact. Wat is de volgende stap in jouw carrière? In deze blog krijg je meer inzicht in de leerlijn van Scrum Master tot Agile Coach. Snelle lezers bekijken meteen dit handige overzicht of geven me een belletje voor maatwerk advies.

Het verschil tussen Scrum Master en Agile Coach

Scrum Master versus Agile Coach, er bestaat geen officiële definitie die de twee (onder)scheidt. Daarom hanteert Scrum Academy het volgende uitgangspunt.

Een Scrum Master richt zich op het adopteren van Scrum in een organisatie. Natuurlijk vanuit een Agile Mindset, maar vooral gericht op 1 of meerdere teams en het goed (laten) faciliteren van de workflow en de events.

Een Agile Coach is gericht op de organisatie als holistisch systeem en het coachen van de organisatie (of een onderdeel daarvan) als geheel naar een Agile organisatie met een Agile werkwijze. Die werkwijze hoeft niet alleen Scrum te zijn. Dit kunnen allerlei frameworks zijn. Het gaat erom dat de organisatie als nieuw systeem leert werken, met nieuwe patronen die ook leiden tot nieuw gedrag. Op basis van Agile principes. 

Heb je behoefte om dieper op dit onderscheid in te gaan? Voor veel mensen biedt dit blog nog veel meer verheldering. 

Van Scrum Master tot Agile Coach

Tijd voor de volgende stap. Regelmatig word ik gebeld door mensen die zich willen ontwikkelen tot Agile Coach. Vanuit hun rol als Scrum Master, maar ook vaak zonder ervaring als Scrum Master of zonder ervaring met een Agile framework zoals Scrum. 

Ondanks dat een Agile Coach niet zozeer een rol in een team heeft (of hoeft te hebben), vinden wij het wel van belang dat een Agile Coach in spé zelf ervaren heeft hoe je Agile teams faciliteert, als Scrum Master. Die ervaring heb je nodig om andere onderdelen in de organisatie, zoals het management, goed te kunnen uitleggen hoe Agile teams werken en hoe de organisatie deze teams het beste kan faciliteren. 

Ik hoor je al zeggen: daar hoef je toch geen Scrum Master voor te zijn geweest, dat kan toch ook zonder dat je onderdeel van een team bent geweest? Misschien heb je gelijk, het lijkt me interessant om daar samen met je over te sparren. Wat ik je nu in ieder geval kan vertellen is dat we het bij Scrum Academy wel een enorme pré vinden als je zelf ervaren hebt hoe een team werkt en het niet enkel van horen zeggen hebt. Als je het vanuit je echte en eigen ervaring kan vertellen, dan komt het echt oprecht, betrouwbaar en geloofwaardig over. Dan kan je teams echt inspireren en ‘in de fik’ zetten. Coachen en advies geven puur vanuit de theorieboekjes, daar prikken mensen gemakkelijk heen. 

Overzicht voor jouw ontwikkelstappen

Wil jij ontdekken wat de juiste opleiding is om van Scrum Master te groeien tot Agile Coach? Of wat de vereisten zijn om van ‘newbee’ tot Scrum Master te groeien? Ontdek hier het overzicht voor jouw ontwikkelstappen.

Jouw op maat leerlijn

Enthousiast over het overzicht, maar twijfel je nog welke opleiding jouw volgende stap de meest waardevolle invulling geeft? Hoe jij jouw carrière de grootste boost geeft? Passend bij jouw organisatie, team(s) of opdrachtgevers. Geef me een belletje en we zetten samen de praktische stap naar jouw maatwerk leerlijn.