agile werken scrum diner

Bluf je met 4 tips door een Agile gesprek aan tafel

Herken je deze situatie? Diner avondje met vrienden. Goede Rioja op tafel. Gerechten uit de Mediterrane keuken. Gesprekken over het werk. En dan ineens zegt de persoon naast je: “Dat Agile werken, lekker snel meeveranderen met de markt, bij ons werkt het echt fantastisch. Sinds het traject met die Agile Coach hebben we echt een snelle ROI en time-to-market. Sterke Okr’s, je weet wel. Echt we gaan als een trein. Ik neem aan dat jullie als Scale Up ook Agile werken?” De ogen van je tafelgenoten priemen en jij denkt: hoe ga ik me hier in hemelsnaam doorheen bluffen?

De persoon naast je (laten we haar Alice noemen) – die door dit hele gezelschap wordt bewonderd – tikt je aan, op zo’n manier dat ze nu toch echt een antwoord van je verwacht. Je kauwt langer dan gemiddeld en denkt na, terwijl je net doet alsof je er ieder moment een Agile up-to-date antwoord uit kan slingeren. Om gezichtsverlies te beperken. Om tevreden te stellen? In ieder geval om je door dat ongemakkelijke gesprek over Agile werken heen te bluffen. Kijk, precies voor die situatie geven we je gewoon een viertal simpele tips.

Tip 1: Geef een Agile antwoord op de vraag

Het is belangrijk om te laten blijken dat je weet waar je het over hebt. Hoe dan? Nou, door Agile werken in het antwoord te verwerken. Het effect: een wij-zitten-op-1-lijn-ja-knik bij de Alice en haar bewonderaars.

“Kijk, eindelijk iemand die eens over Agile werken begint. Daar waar de wereld altijd in beweging is. Al zou ik mezelf niet direct een Agile Coach noemen, maar met mijn teams ben ik inderdaad ook al een ruim jaar aan het ‘sprinten’. Het is naar mijn idee de kunst om Agile werken constant te herijken en bij herhaling in te zoomen op het nu. Agile werken is immers iteratief werken.”
Zo, die zit.

Tip 2: Stel een vraag waaruit blijkt dat je verstand van zaken hebt

Wie A zegt…, zegt ook gile. Nu je toch een gesprek bent gestart over Agile werken, is het tijd om door te pakken. De volgende stap. Volgende tip. We draaien de rollen lekker om; stel een scherp klinkende vraag. De vraag waaruit subtiel blijkt dat je stiekem toch eigenlijk wel een Agile en Scrum kenner bent.

“Maar nu we het toch over Agile werken hebben, ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat jij vindt van datagedreven werken zonder de Psychologische Veiligheid in het team in de weg te zitten. Is dat in jouw optiek waardevol of juist een afrekenmodel?”

Scrum Academy Trainingen

Tip 3: Benoem actuele ontwikkelingen

In al die jaren dat Agile werken wordt gebruikt, is er natuurlijk het een en ander veranderd. Geoptimaliseerd, mee veranderd met de markt en actuele situaties. Werd Agile werken eerst vooral toegeëigend door de IT’ers, is het nu de maatstaf voor veel meer takken van sport. Laat dus ook meteen doorschemeren dat jij kennis hebt van de huidige stand van zaken en zelfs Agile voorspellingen durft te doen. In dit artikel krijg je daar 3 goed inzetbare trends voor. Je zou het ongeveer zo kunnen samenvatten:

“Ik las laatst een interessant artikeltje van Scrum Academy. Daaruit blijkt dat in het rapport van World Economic Forum, Jobs of Tomorrow Mapping Opportunity in the New Economy, waarin de toekomstige arbeidsmarkt en banen in kaart worden gebracht, de Product Owner op nummer 1 staat in het cluster Product Development.”

Tip 4: Betrek anderen in het gesprek

Voordat het allemaal echt te ‘hoog over’ gaat, is het een goed plan om je Agile kennis eventjes te betrekken op je tafelgenoten. Om sommige gewichtige zinnen en moeilijke woorden gewoon lekker plat te slaan. Hoe je dat doet tijdens het inschenken van het derde glas Rioja?

“Kijk, in Agile werken heb je natuurlijk 3 rollen: Scrum Master, Product Owner en Developers. John heeft gekookt vanavond, dus hij ziet erop toe dat het allemaal gebeurt volgens een zekere visie, dat maakt John de Product Owner. Nu zag ik dat Alice de tafel heeft gedekt en er zo voor zorgt dat alle belemmeringen voor een fijn etentje worden weggenomen, dat doet de Scrum Master. En wij zijn Developers, die samen, in sprints van een voor-, hoofd-, en nagerecht, werken aan overheerlijke avond.”

Smaakt naar meer? Hier een artikel over alle Scrum rollen bij Agile werken.

Zomaar. Een onverwachte gratis tip 5

Doen we. Want met de vorige 4 tips heb je je lekker door het Agile dinertje gebluft. Nog voordat het hoofdgerecht op tafel staat, zijn Alice en haar fans aan tafel volledig overtuigd. Misschien komt daar wel een mooie klus uit? Tsja, en dan. Dan moet je de waarde van Agile werken echt gaan bewijzen. 

De Agile-taal klinkt wellicht als vlug en hip jargon, maar triggert wel. Want ook jij kan nog meer impact maken. Meer en sneller waarde leveren. Nieuwsgierig naar de toepasbaarheid van Agile werken in jouw team of organisatie? Welke kansen er liggen in jouw markt? Wat is jouw volgende stap? Geef jezelf een Agile boost! 

Neem vooral een keer contact op met me. Dan bespreken we al jouw vragen, desgewenst met een goede Rioja.

PS Probeer de bovenstaande tips komend weekend eens uit bij je vrienden. Wij zijn benieuwd naar hun reactie.


Wil je ook een interactieve training volgen?

Schrijf je in voor een van onze trainingen of bekijk wat we bij jou op het bedrijf kunnen betekenen.