psychologische veiligheid

Alles over online werken en psychologische veiligheid

We zijn weer vanuit onze home office – lees bureau-in-slaapkamer – aan het werk. Dat is echt anders dan elkaar regelmatig fysiek ontmoeten. Via je scherm tuur je naar je collega’s. Je probeert de stemming van ze te peilen. Maar dat is lastig. “Wat denken ze van me? Kan ik het maken om dit nu te zeggen?” schiet het door je hoofd. Je twijfelt om je mond open te trekken. Online werken doet iets met de psychologische veiligheid. Hoe zorg je nou dat ook online een omgeving van vertrouwen ontstaat? Ik geef je 3 tips om ook online te bouwen aan psychologische veiligheid.

Waarom psychologische veiligheid zo belangrijk is bij online werken

Om het weer even scherp op je netvlies te hebben: psychologische veiligheid is de mate waarin het team als veilig wordt ervaren voor het nemen van interpersoonlijk risico. Een teamklimaat waar veel psychologische veiligheid is stelt teamleden in staat om hun mentale energie aan creativiteit te spenderen. Ze zijn bereid het risico te nemen om andere, nieuwe ideeën te opperen en experimenten te doen. Zonder bang te zijn voor falen en negatieve consequenties.

Onzekerheid

Het zijn onzekere tijden. We zijn allemaal zoekende hoe we daar mee om moeten gaan. Onzekerheid willen we graag tegengaan, dat is heel natuurlijk gedrag. Dit doen we door aan de ene kant onze energie te steken in zelfbehoud en aan de andere kant door juist de last gezamenlijk te dragen. 

Om te beginnen: energie die je spendeert aan zelfbehoud kun je niet spenderen aan het bedenken van creatieve oplossingen om met die onzekerheid om te gaan. Je bent bezig met het bouwen van een verdedigingslinie, als jij er maar ongeschonden uit komt. Dat helpt dus niet bij het creëren van psychologische veiligheid.

Het delen van zorgen helpt bij het verminderen van stress en maakt het de onzekerheid draaglijker. Met het onderling delen van je zorgen stel je je allen kwetsbaar op. En deze kwetsbare opstelling helpt wel bij het bouwen aan meer psychologische veiligheid.

Je merkt dat het online lastiger is om gevoelige onderwerpen aan te snijden. Meetings worden vaak heel doelbewust ingezet en bieden al snel geen ruimte voor het delen van zorgen en andere gevoelskwesties. En ook videobellen en chatten zijn een hobbel in mijn ervaring. Wil je bouwen aan psychologische veiligheid? Dan moet deze hobbel dus beslecht worden.

Onbekendheid

Een tweede belemmering is onbekendheid met elkaar. We komen steeds vaker in de situatie dat we nieuwe collega’s nog nooit in levenden lijve ontmoet hebben. En ik weet niet hoe jij er tegenaan kijkt, maar ik vind het toch makkelijker om iemand in persoon te leren kennen. Niet dat dat online niet gaat. Maar dat vergt wel bewust omgaan met je online meetings. 

Om aan psychologische veiligheid te bouwen moet je weten wat je aan elkaar hebt en van elkaar kan verwachten. Door elkaar goed te leren kennen creëer je dit begrip en dat gaat online minder vanzelf.

Minder transparantie

Op afstand is het minder makkelijk te zien waar iedereen mee bezig is. Maar belangrijker nog: hoe men over zaken denkt. Waar je in een groep die fysiek samen is gauw de ondertoon aanvoelt en merkt wat er niet gezegd wordt, is dat online veel lastiger. Het gevolg is dat je moeilijk aanvoelt of je een persoonlijk risico kan nemen of niet.

Hoe zorg je nu dat je deze gevaren het hoofd biedt?