Agile en Scrum

De tips van Martijn over: online Psychologische Veiligheid

Het zal vast geen verrassing voor je zijn als ik zeg dat ook wij bij Scrum Academy het afgelopen jaar vooral van achter het scherm werken. Het grootste deel van onze tijd werken we als team online samen en niet fysiek. In een eerder artikel gaf ik tips over hoe je psychologische veiligheid verbetert. Maar hoe doe je dat in een online omgeving? In dit artikel gaan we dieper in op online psychologische veiligheid in teams. Ik geef je 3 tips om beter te faciliteren, beter te luisteren en een betere focus te houden.

1. Beter en transparanter faciliteren

Door online sessies beter te faciliteren kun je onzekerheid, onbekendheid en minder transparantie aankaarten. Start als facilitator eens door je eigen onzekerheid op tafel te leggen. Deel je zorgen met je teamleden en stel je kwetsbaar op. Niemand heeft in deze tijd het antwoord. Maak in je online sessies dus tijd en ruimte voor het delen van zorgen en onzekerheid. En wanneer je de zorgen van je teamleden aanhoort, denk dan: “Hoe kan ik meer empathisch en doordacht antwoorden?”

2. Beter en bewuster luisteren

Ook beter en bewuster luisteren helpt. Je pikt onzekerheid dan eerder op en bent scherper en meer betrokken. Goed luisteren kun je oefenen. Focused listening is heel bewust signaleren wanneer je tijdens het luisteren met je eigen gedachten bezig bent. Vaak zijn mensen aan het luisteren met de intentie om te reageren. Of je wordt afgeleid door een binnenkomende mail of chat. Probeer dit afdwalen op te merken en weer met je volle aandacht terug te keren naar het gesprek.

3. Beter en scherper focussen

Een van de uitdagingen die ik zelf regelmatig ervaar, is het ontbreken van een duidelijke focus. Natuurlijk houden we als Scrum Academy team dagelijks onze Daily Scrum. Vaak komen daar heel operationele zaken uit: belletjes plegen, trainingen plannen, nieuwsbrieven schrijven. Ik zie dan soms door de bomen het bos niet meer en dan vind ik het lastig om een collega aan zijn jas te trekken om mee te denken. Wat hier helpt: een heel heldere purpose. Weten wat je (team)doel is en jouw unieke rol en bijdrage om deze te realiseren. Door dit retescherp te hebben werk je aan jouw beleving van psychologische veiligheid. Wanneer je weet dat je mening telt, durf je je sneller uit te spreken.

Aan de bak!

Online werken aan psychologische veiligheid doe je door beter te faciliteren, luisteren en focus aan te brengen. Zo pak je onzekerheid, onbekendheid en minder transparantie aan. Weten hoe het met de psychologische veiligheid in je team gesteld is? Gebruik onze tool en haal het in no time boven water.

Nieuwste trainingen

Gun je jezelf een boost op het gebied van psychologische veiligheid? Toe aan meer tools, kennis en ervaring? Schrijf je dan in voor onze nieuwste Masterclass Psychologische Veiligheid die ik samen met trainer & coach Adrie Dolman verzorg. Of bekijk het op maat gemaakte incompany programma Agile Team Ontwikkeling. Ideaal voor directieleden, managers en leiders van ambitieuze teams en organisaties.