Wat is jouw volgende level? Als Agile niet werkt…

De manager heeft altijd gelijk. Met die overtuiging ben ik opgegroeid, niet gek want mijn vader en moeder hebben altijd als productiemedewerker gewerkt. Ook de volgende uitspraken zijn me niet vreemd: ‘Er is nu eenmaal hiërarchie, werk hoeft niet leuk te zijn als het maar geld in het laatje brengt.’ Kortom, het werd mij al snel duidelijk dat dingen op de werkvloer nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Het was het allereerste begin van mijn drive om het anders te doen, om het Agile te doen. Hoe erg is het dan dat ik nu moet erkennen dat we het ook met Agile niet volledig hebben waargemaakt?

Niet schrikken. De schattingen welk percentage van je leven je werkt lopen uiteen, maar getallen als 30% van je tijd gedurende je werkzame leven doen mee! ‘Dan kan je maar beter zorgen dat die 30% echt de moeite waard is’, is altijd mijn overtuiging geweest. Dat het werkzame leven niet altijd leuk en de moeite waard is, heb ik dus van dichtbij met mijn ouders meegemaakt. Tijdens mijn studie vond ik dan ook de ontwikkeling van arbeid machtig interessant. Wat brengt ons tot de hedendaagse systemen die niet altijd het beste naar boven halen in mensen en organisaties? Hoe kunnen we dat veranderen? De historie begrijpen, is de toekomst anders kunnen vormgeven.

Het werk is te complex

Duik even met me mee in het invloedrijke werk van Adam Smith (vrije markt en arbeidsdeling) en het Industriële Revolutie / Taylorisme (verdergaande arbeidsdeling en specialisatie) en de Digitale Revolutie (toenemen van kenniswerk en vergaande automatisering). Zonder hier de illusie te wekken dat ik de geschiedenis van arbeid in twee zinnen kan samenvatten, zie je dat arbeidsdeling niet meer het beste werkt om arbeid te organiseren. Simpelweg omdat kenniswerk om een andere oplossing vraagt. Het werk is namelijk te complex, vraagt meer creativiteit en interdisciplinair denken. De context verandert continu en de besluitvorming moet sneller. Hiervoor is een andere manier van werken en organiseren nodig. Vandaar dat ik me ben gaan specialiseren in andere manieren van samenwerken. De principes die ik daarbij omarm, komen veelal uit het Agile en Lean gedachtegoed.

‘Ik maak me al een tijd zorgen over de Agile ontwikkelingen in het bedrijfsleven’

Als Agile verwatert

Zo raakte ik in de afgelopen tientallen jaren heilig overtuigd van de kracht van Agile en Lean. En toch is er iets veranderd. Ik maak me al een tijd zorgen over de Agile ontwikkelingen in het bedrijfsleven, omdat ik zie dat de oorspronkelijke principes en waarden van Agile vaak verwateren of verkeerd worden toegepast. In veel organisaties wordt Agile op een oppervlakkige manier geïmplementeerd, waarbij de focus ligt op het volgen van bepaalde methodieken of processen zonder dat de onderliggende filosofie volledig wordt begrepen of omarmd. Dit leidt dan snel tot een situatie waarin de voordelen van Agile niet volledig worden gerealiseerd en waarin teams vastlopen in een rigide werkwijze die juist tegenstrijdig is met de flexibele aard van Agile. Gevolg? De gehele werkwijze wordt ter discussie gesteld.

Terug naar de essentie

Ik wil voorkomen dat ‘het kind met het badwater wordt weggegooid’ door organisaties te helpen de kernprincipes van Agile te behouden en te versterken. Ik pleit er niet voor om helemaal opnieuw te beginnen, maar wel om met elkaar eerst terug te keren naar de essentie van Agile. Dus: het bevorderen van samenwerking; het snel kunnen reageren op veranderingen en het creëren van waarde voor de klant. Door deze kernprincipes te omarmen, voorkom je dat de principes in een situatie terechtkomen waarin Agile slechts een modewoord is. Door vanuit die essentie de volgende stap te zetten, het volgende level te kiezen, benutten bedrijven straks de werkelijke voordelen van Agile.

Jouw volgende level

Kortom, mijn zorg is dat Agile verwordt tot een verzameling lege rituelen zonder echte impact. Ik wil bedrijven helpen om deze valkuil te vermijden door hen te herinneren aan de ware betekenis van Agile en Lean. Eigenlijk gewoon een moderne manier van samenwerken die past bij deze tijdgeest. Vandaar dat we de nieuwe campagne starten met de titel ‘Jouw volgende level?’ Waarmee we jou willen inspireren om vastgelopen werkwijzen en processen en samenwerkingen nieuw leven in te blazen. Zonder daarbij helemaal opnieuw te beginnen, maar juist te starten bij heldere principes waarmee je al aan de slag bent. En die samen verder te ontwikkelen tot jouw volgende level.

Herkenbaar?

Dus als Agile werken jou nog niet heeft gebracht wat je ervan verwacht had, keer dan terug naar de principes. Grote kans dat je het helemaal niet oneens bent met die principes, maar wellicht wel met de manier waarop die in de praktijk in jullie werkwijze en organisatie is vertaald. Laten we dan juist vanuit de essentie van Agile en Lean jullie uitdagingen aanpakken en eindelijk nu écht jouw volgende level bereiken.

Sparren? Ik kom graag bij je in de lucht. Een afspraak met mij kan je maken via deze link.

Is dit jouw volgende level?