Roy Gielen over Safe, Agile en Scrum

Roy Gielen: “Zullen we A of B kiezen? It depends.”

Dinsdag. De telefoon gaat. IT’er Roy Gielen zit achter zijn toetsenbord. ‘Kun je het volgende project Agile aanpakken met Scrum als framework?’, vraagt een stem aan de andere kant van de lijn. De spitsvondige Limburger duikt headfirst in de genoemde materie. En zo wordt die dinsdag de dag waarop alles zou veranderen. “Kan deze introductie alinea niet wat korter? Dit is allemaal alweer 14 jaar geleden”, onderbreekt Roy dit schrijven anno 2024. Het typeert de ontwikkeldrang van de coach en trainer die inmiddels heel anders naar Agile kijkt.

Jaren geleden, met de telefoon in zijn hand, zweven er in eerste instanties vraagtekens door het hoofd van Roy bij het horen van de term ‘Agile werken’. Gelukkig voor vele professionals en organisaties, zijn precies die vraagtekens triggers voor de IT’er van toen. Ruim veertien jaar lang wijdt Roy aan het beantwoorden van die vraagtekens. Niet van achter zijn toetsenbord, maar in de praktijk. En dus staat hij vandaag de dag beter bekend als ervaren coach, trainer, transformatie consultant en bedenker van een waardevol teamspel.

Na het afronden van mijn eerste Agile traject, wist ik dat dit écht iets voor mij was: in methode, maar nog meer in mindset

De mindset

Jezelf die mindset aanmeten, is iets anders dan andere professionals in die mindset trainen. Dus gaat Roy in die tijd snel met zijn trainers ambities aan de slag. Gielen licht toe: “Ik ben vol overgave mijn focus gaan leggen op het gebied van verandermanagement. Dat resulteerde toen logischerwijs al snel in een ontmoeting met Gert-Jan Danenberg van Scrum Academy.” Het klikt. Roy pakt de kans om zich als trainer en coach bij Scrum Academy door te ontwikkelen en werkt in die hoedanigheid samen met bekende partijen. Partijen zoals Dela, Avans, Nationale Nederlanden, ASML, VDL, APG, CZ en TenneT. Gedurende al die verandertrajecten verandert ook de visie van Roy als het gaat om Agile werken. Termen en frameworks worden minder prominent, de focus op de oplossing voor een specifiek vraagstuk in haar eigen context wordt groter. Hoe Roy dat samenvat?

Ik zie mezelf als begeleider van mensen, teams en organisaties in ontwikkeling

Banner agile transformatie

It depends

Als een organisatie van losse teams naar Scaled Agile wil met SAFe, een Agile framework, waar begin je dan? Een vraag waar Roy een panklaar antwoord op heeft, altijd gebaseerd op zijn jarenlange ervaring in de praktijk: “Ik vraag sowieso eerst welk probleem men hiermee wilt oplossen en in welke specifieke context.” Klinkt logisch, maar in de praktijk slaat men die vraag nog weleens over. Juist dan is het aan Roy om zijn ervaring en kennis in te zetten. Samen met de team(s) of organisatie maakt hij de vraagstelling concreet en vat hij de uitdaging die men aan wil gaan. “Pas dan laat ik me inspireren door vele modellen en probeer ik samen met de klant onderdelen uit die zouden kunnen passen. Het zijn dus allemaal trade-offs, zowel qua product- als organisatiekeuzes die je samen maakt”, benadrukt Roy.

Zullen we A of B kiezen? It depends!

Mensenwerk

Transformeren, veranderen is mensenwerk. Het is dan ook belangrijk voor organisaties om altijd een goede balans te vinden. Een balans tussen ‘koude’ zaken als doelen, werkwijze en structuur. En de ‘warme’ kant die ervoor zorgt dat mensen ook wíllen bijdragen. Precies in het midden ligt de kracht van Roy: het mensencontact zonder het organisatiedoel uit het oog te verliezen. Dat menselijke is ook iets wat hij in de bedrijfsvoering van Scrum Academy waardeert: “Ik heb no-nonsense, super leuke, ervaren en slimme collega’s waarmee ik er altijd een leerzaam feest van kan maken.”Die energie en positiviteit brengt hij ook over op teams tijdens coachtrajecten. Zijn belangrijkste les daarin? “Probeer altijd te kiezen voor een open en nieuwsgierige houding en houd de drive om te willen leren.”

Wil je trainen of coachen met Roy en collega's?