Agile & Scrum Verkopen aan het management

Overtuig jouw manager in deze 5 stappen

Wanneer je als Scrum Master aan de slag gaat, zal je soms ervaren dat het lastig is om mensen mee te krijgen in de nieuwe gedachtegang en werkwijze. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Om te slagen als team met een Agile werkwijze is de volledige steun van het management onmisbaar. Maar hoe maak je de voordelen van Agile & Scrum zichtbaar voor jouw management? Deze 5 stappen helpen jou het management te betrekken.

Stap 1 – Alles start met kennis

Logisch. Jij hebt nu de kennis maar weet het management ook wel wat Agile werken en Scrum inhoudt? Alles begint met kennis, daarna kan je pas een echt gesprek aangaan. Leg dus allereerst de basics van Agile uit en neem het Scrum framework kort door. 

Stap 2 – Benoem de beren op de weg

Managers kunnen soms nogal fan zijn van bepaalde beren op de weg. Een stapje voor zijn? Inventariseer welke beren dat kunnen zijn. Veel voorkomende zijn:

  • Het werken met een flexibele scope is lastig: wel een team vrijmaken, maar niet precies weten wat je krijgt;
  • Prioriteren van lopende projecten: we zijn nu eenmaal een organisatie waar tig projecten tegelijk lopen;
  • Mandaat uit handen geven: je wilt toch grip houden als manager;
  • Een vertrouwde werkwijze opgeven (ondanks dat de werkwijze niet optimaal verloopt);
  • Tijd vrijmaken om voor teams beschikbaar te zijn.
Agile Scrum banner

Stap 3 – Verken oplossingen 

Beren zijn grote beesten, neem ze dus serieus. Doorgaans heeft het geen zin om volledig in de tegenargumentenmodus te gaan. Wat wel helpt, is om de bezwaren samen om te denken. Hoe? Hier een aantal hulpvragen die je kan stellen:

  • Wat is het ergste wat kan gebeuren als we wel starten?
  • Wat is het kleinste experiment wat gestart zou kunnen worden?
  • Wanneer ben je wel beschikbaar voor het team? 
  • Hoe kunnen we de impact voor het eerste experiment voor je beperken?
  • Wat betekent grip voor jou? En hoe kunnen we je op de hoogte houden?

Stap 4 – Kies een experiment

Voordat je jullie experiment kiest, stel je jezelf een belangrijke vraag: is er ruimte om risicovol te starten of gaan we minder risicovol van start? Is die ruimte er dan benoem je met elkaar een experiment van omvang, met grote impact. Hierbij zal het management wel heel betrokken willen zijn. Er hangt namelijk veel van af. Dit toont meteen het grootste commitment wat je kan krijgen.

Is er een kleinschalig project waar iedereen zich kapot aan ergert? Dat lang duurt, nooit afkomt en eigenlijk niet veel moeite zou moeten kosten als iedereen zijn/haar taak oppakt? En waar de organisatie wel veel baat bij zou hebben? Bingo! Maak daar met een klein team het eerste experiment van en laat de voordelen van crossfunctioneel, dedicated werken en snel leveren zelf ervaren. Geloof me, iedere organisatie kent dit soort projecten.

Stap 5 – Actie!

Vat het gesprek kort samen. Benoem de belangrijkste obstakels van het management en hoe jullie afgesproken hebben deze te tackelen. Benoem de actie die jullie afspreken en koppel daar ook een einddatum aan. Maak concreet wanneer je de volgende stap zet. 

Tijd om de board binnen te stappen en de hele organisatie te laten profiteren van jouw ontwikkeling. Heb je nog iets meer voeding nog? Geen probleem, lees hier meer over agile en de rol van het management.

Succes!