Download: het Agile Jaarplan Canvas

Bladeren vallen staat gelijk aan: herfst. Herfst staat weer gelijk aan: jaarplannen maken. Toch? Scrum Academy is een groot fan van jaarplannen. ‘Huh? Maar een jaarplan is toch absoluut niet Agile’, denk je misschien. Maar vooruitkijken is cruciaal, ook als je Agile werkt. Daarom lees je in dit artikel hoe je jaarplannen Agile maakt. Om dat nog inzichtelijker te krijgen, heb ik het nieuwe Agile Roadmapping Canvas voor je gemaakt. Die vind je als gratis download onderaan deze blog.

Wat maakt een Agile jaarplan anders dan een traditioneel jaarplan?

Een jaarplan dient een doel. Je stopt niet voor niets je kostbare tijd in het maken van het plan: je wilt er uiteindelijk echts iets uithalen. Het is dus meer dan zomaar een moetje. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een budgetraming wil maken. Of je wil alvast een inkijkje geven in waar het geld naartoe gaat. Ook wanneer je team groeit, heb je soms een jaarplan nodig voor de werving en selectie.

Natuurlijk kan het jaarplan ook betrekking hebben op de afstemming met andere afdelingen. Zo laat je in het plan zien met welke thema’s jouw afdeling aan de slag gaat, in welke periode, zodat je het werk goed op elkaar kan afstemmen. Een jaarplan is ook ideaal om af te stemmen met je opdrachtgevers. Je laat dan zien dat je dingen volgordelijk aanpakt en niet allemaal tegelijk. Dat is wel zo efficiënt en je stemt gelijk de verwachtingen af.

Wat voor jaarplan je ook maakt, zorg dat je het doel scherp voor ogen hebt. Ga niet zomaar een format invullen, maar maak het minimale plan om duidelijkheid te krijgen over de belangrijkste dingen voor het volgende jaar. Pas dan werk je aan een Agile jaarplan.

Het Agile jaarplan is zichtbaar, eenvoudig en overzichtelijk

Traditionele jaarplannen van meerdere pagina’s? Daar kijken weinig mensen nog naar terug. Maar een overzichtelijk Agile jaarplan dat op één A4tje past? Dat rolt zo uit de printer. Ideaal om te vergroten naar een A3 poster voor op het prikbord, naast de tafelvoetbaltafel of op het koffiezetapparaat. Met een kop koffie in de hand, zie je sneller het grotere plaatje. Veel Agile teams zetten het jaarplan trouwens ook in hun Obeya.

Stel je hebt jullie traditionele jaarplan volledig uitgekristalliseerd in dat document van een indrukwekkend aantal pagina’s… en dan blijken de dingen toch ineens heel anders te lopen (wat zoals je weet meestal het geval is). Dan kan het zo vanuit de la naar de versnipperaar. Of je kunt jezelf weer een aantal dagen opsluiten om alle aanpassingen door te voeren.Het Agile jaarplan op één kantje? Dat is een heel ander verhaal. Je brengt de veranderingen in kaart, voert het op een aantal plekken in de bestaande tekst door en print het opnieuw uit. Oja, vergeet hem ook niet weer even op te hangen bij de koffiecorner.

Het Agile jaarplan is realistisch én ambitieus

De ideale balans tussen realistisch en ambitieus is moeilijk te vinden. Te realistisch, en je komt niet snel genoeg vooruit. Te ambitieus en het plan is deprimerend want je haalt het toch niet. Mijn vuistregel voor de balans is: makkelijk haalbaar als niets tegen zit.

Hoe werkt het Agile Jaarplan Canvas?

Een Agile Jaarplan Canvas is hetzelfde als een Agile Roadmap. Per kwartaal zet je neer wat de doelstelling is en aan de hand van welke empirische indicatoren je weet dat je dichterbij komt. De doelstelling noemen we Objective. De voortgangsindicator noemen we Progress Metric.
Naast de hoofddoelstelling en haar metrics, is het gebruikelijk om het plan verder aan te vullen met: de belangrijkste initiatieven voor het kwartaal en de te verwachten cijfers. Sommige teams vullen het canvas ook nog aan met potentiële risico’s of benodigde budgetten. Ontdek eens welke aanvullingen voor jouw team relevant zijn. Kom je daar niet helemaal uit? Geef me een belletje, dan denk ik met je mee.

En nu jij: maak je Agile jaarplan!

Zorg er voor dat het Agile Jaarplan Canvas niet in een lade terecht komt, maar ga ermee aan de slag. Gewoon proberen, ermee stoeien. Je kan het canvas invullen voor je team, je afdeling of gewoon lekker voor jezelf. Dan noemen we het gewoon jouw persoonlijke ontwikkelingsplan. Heb je meer nodig dan dit artikel om aan de slag te kunnen? Neem dan gerust contact op. Of kijk eens naar de Product Owner II opleiding. Daar gaan we veel dieper in op Agile Roadmapping.

Download Agile Jaarplan Canvas

  • Welke rol vervul je binnen je organisatie?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.