fresh start gert jan

Hoe je de energie van net na de vakantie het hele jaar door benut!

Ken je dit? Lekker op vakantie. Losgekoppeld raken van het werk. Laptop dicht en ook je innerlijke inbox van de hersenen langzaam leegmaken. Dat duurt meestal een paar dagen. Dan volgt de rust en het genieten van de omgeving, de vrijheid, de mensen om je heen. Werk staat op de vijfde plek. Tot een paar dagen voor je weer begint met werken, dan begint het te kriebelen. Je krijgt zin om de tweede helft van het jaar het roer om te gooien. ‘We gaan het anders doen!’, echoot het door je hoofd. Het teamwerk beter, resultaten omhoog, jezelf anders positioneren, werk anders organiseren. Bam, je staat aan, je voelt ‘em! Maar hoe zorg je ervoor dat je je voornemens vasthoudt en dat ze niet verzanden? In deze blog mijn persoonlijke aanpak. Wellicht heb je er wat aan.

Het fenomeen van ‘met frisse moed jezelf een upgrade geven’ is rond de jaarwisseling het grootst. De bekende goede voornemens. Driftig Google je de dichtstbijzijnde sportschool, pak je de yogamat weer van zolder en zoek je snel nog even dat ene gezond dieet. Je weet  ergens best dat het allemaal geen lang leven beschoren heeft. Maar de voornemens voelen oprecht heel erg goed en geven energie. Deze keer is anders. Dit keer hou je het wel vol. Plankgas met frisse moed weer aan de slag.

Al is er nu geen jaarwisseling, toch gebeurt er hetzelfde. Zo net na de vakantieperiode zie ik het letterlijk om me heen gebeuren. Kijk maar eens op je Linkedin tijdlijn, ik durf te wedden dat ze uitpuilt van de connecties die fris beginnen met een nieuwe baan. Ook op de hei zit het barstensvol heidagen in september. Even de neuzen met nieuw elan dezelfde kant op zetten. En zelfs Oranje gaat met Louis van Gaal en 17 miljoen bondscoaches weer vol vertrouwen in opmars richting het WK. We zijn dus gewend om na een ijkpunt (zoals je vakantie) met heel veel motivatie iets nieuws te willen starten. Katherina Milkman noemt het Fresh-start Effect.

Zo werkt het Fresh-start Effect

Fresh-start Effect, laten we hem even plat slaan. Simpel uitgelegd begint het met de constatering dat er bepaalde jaarlijkse repeterende ijkpunten bestaan. Deze ijkpunten zullen voor veel mensen de jaarwisseling zijn en direct na de vakantie. Maar het kan op persoonlijker level ook je verjaardag zijn, de start van een nieuw kwartaal, een nieuw project of de start van je nieuwe job.

Tijdens die ijkpunten stijg je boven jezelf uit. Er gebeuren twee interessante dingen. Allereerst zie je op dat moment het grotere plaatje van hoe je presteert en functioneert. En het tweede is misschien nog boeiender: je neemt afstand van je inferieure ik. Je scheidt de ‘ik’ die in de achterliggende periode wel eens niet lekker presteerde, er even ernaast zat of eraf lag, van de ‘ik’ die het in de komende periode helemaal anders gaat doen. Zonder belemmeringen van het verleden, creëer je heel veel energie om te veranderen. Niet geremd door welke blokkade dan ook. Het Fresh-start Effect dus.

Maak gretig gebruik van een frisse start. Het hele jaar door

Bij mij werkt dit effect maar al te goed. Ik heb altijd heel veel zin in een nieuw jaar en sta na een vakantie te stuiteren om weer met frisse energie te starten. Sterker nog: bij ons thuis is de afspraak dat ik in een vakantie pas 2 dagen voordat ik weer ga werken mag aangeven dat ik echt weer lekker aan het werk wil. Dit om de vakantievreugde van de anderen niet te bederven. 

Maar toegegeven: ik worstelde ook altijd wel met de vraag hoe ik die energie kon vasthouden. Hartstikke leuk natuurlijk om twee keer per jaar een soort review en retrospective met jezelf te doen en een nieuwe sprintplanning met bijgewerkte definition of done te maken. Maar dan is het wel zo handig dat het allemaal een langduriger effect heeft. (En dat ik dus niet ieder jaar eind januari opgescheept zit met een sportschoolabonnement van 12 maanden, waar ik toch niks mee ga doen) Hoe je dat voor elkaar krijgt? Ik doe het zo.

Fresh-start effect

Zo hou je de energie van het Fresh-start Effect vast

Eigenlijk is het heel simpel, maar o zo effectief. Hierbij een drietal tips uit eigen praktijk:

  • Creëer meerdere ijkpunten per jaar. Alleen de jaarwisseling en de vakantie is voor mij niet genoeg. Maar het werkt nou ook weer niet om van elke week een ijkpunt te maken. Mijn duidelijke ijkpunten zijn: de jaarwisseling, afsluiting van kwartalen, mijn verjaardag, (half)jaarcijfers, vakantie, start nieuwe marketing campagnes en de start van Agile transities. Zo creëer ik genoeg momenten voor mezelf om het grotere plaatje te zien en nieuwe energie voor verandering te creëren. Het gaat erom dat je meerdere cycli per jaar creëert. 

  • Gun jezelf regelmatig een review, retrospective en sprintplanning. Wij werken met sprints van 2 weken bij Scrum Academy (op dit moment). Maar ook persoonlijk kijk ik graag terug op mijn functioneren. Dat doe ik om de week met een lange wandeling. Het effect is dat ik, los van een ijkpunt, bewust tijdig kan bijsturen en mijn energie weer oplaadt. Zo nu en dan gebruik ik daar een externe coach bij. Dat houd mij extra scherp en geeft verdieping in vraagstukken die ik door een blinde vlek niet zie.

  • Blijf fit. Ik steek behoorlijk wat tijd in mijn mentale gezondheid, maar ook in mijn fysieke gezondheid. Toegegeven: ik sla hier ook wel eens in door (en raak geblesseerd), maar het helpt ook om in goede balans te blijven: hard werken, hard sporten, hard ontspannen. Het effect hiervan is dat ik niet snel energie verlies en altijd wel zin heb om iets aan te pakken. Zoals een vriend laatst zei: ‘jij komt gemakkelijk van de bank’.

Maak je eigen Fresh Start Framework

Stel jezelf de volgende vragen en maak je eigen werkwijze:

  • Welke ijkpunten zijn er voor mij in een jaar?
  • Hoe houd ik mezelf bij de les en blik ik regelmatig terug?
  • Hoe houd ik mijn eigen energie hoog?

Als je de antwoorden op deze vragen hebt gevonden heb je een mooi raamwerk voor jezelf om gemotiveerd door het hele jaar heen te knallen. Wil je nu net na de vakantie optimaal gebruik maken het Fresh-start Effect kijk dan eens wat we voor je kunnen betekenen bij ons uitgebreide trainingsaanbod. Of bel me op, dan kijken we samen wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. 2021 is zo voorbij, maar er is nog tijd genoeg om te knallen!


Wil je ook een interactieve training volgen?

Schrijf je in voor een van onze trainingen of bekijk wat we bij jou op het bedrijf kunnen betekenen.