Agile opleidingen werken

Ben jij toe aan Agile werken? Hier 11 Herkenningspunten

Vandaag de dag wordt Agile werken vaak toegepast in allerlei grote en kleine organisaties; Bij deze werkmethode staan effectiviteit en efficiëntie centraal. Ben jij toe aan Agile werken? En waarom zou jij overwegen te starten met Agile werken? 

Scrum Academy heeft alle Agile opleidingen om van jouw organisatie een Agile organisatie te maken. In deze blog geven wij jou 11 redenen, zodat jij ook de werkmethoden kan doorvoeren in jouw organisatie. 

Hoe Agile is jouw strategie? Herken jij jezelf in één van de onderstaande verbeterpunten?

1. Feedback 

Het komt met enige regelmaat voor dat functies van een opgeleverd product niet in gebruik genomen worden door de klant. Doodzonde natuurlijk. Het is zonde van de tijd die teamleden geïnvesteerd hebben om de functies optimaal werkend te krijgen. Het is natuurlijk vele malen nuttiger als zij deze tijd spenderen aan delen waar klanten wel gebruik van maken.

Met Scrum worden deelproducten in sprints opgeleverd. Na iedere sprint is er een Sprint Review waar alle stakeholders, en ook klanten, de kans krijgen feedback te geven op het deelproduct. Deze feedback wordt gebruikt gedurende de aankomende sprints.

2. Verhoogde kwaliteit

Door Agile te gaan werken, na het volgen van Agile opleidingen, verhoog je de kwaliteit. Ontwikkelaars hebben meer tijd voor het ontwikkelen van het product en de andere teamleden zorgen voor de randzaken. 

Heldere kwaliteitscriteria worden in de Definition of Done verwerkt. Dit zorgt er voor dat iedereen scherp heeft hoe een kwalitatief goed product gemaakt wordt. Met minder rework tot gevolg. Meer tijd. Meer gerichte kwaliteit. 

Agile Scrum banner

3. Juiste producten en/of diensten creëren

De kans bestaat dat het Scrum team bouwt waar de klant om vraagt, maar dat dit product in praktijk op een hele andere manier wordt gebruikt dan vooraf gepland. Door na elke sprint een deelproduct op te leveren en het daarna te optimaliseren, heeft het Scrum team beter door wat de echte klantwensen zijn en waar het product voor wordt gebruikt.

4. Agile maakt voorspelbaar

Waar organisaties vaak weinig details gaven over oplevertijd, wordt nu met Agile werken het proces overzichtelijker: klanten weten exact hoe lang het duurt een product te ontwikkelen en wat zij kunnen verwachten. Met de Agile sprints is het opleverritme van een Scrum team voorspelbaar gemaakt. Dat maakt het samenwerken voor de klant ontzettend prettig. 

5. Klanttevredenheid

Klanten hebben de mogelijkheid het ontwikkelproces van het product te volgen. Het Scrum team blijft altijd in gesprek met de klant om samen een zo goed mogelijk product op te leveren. Daarbij maak je een klant natuurlijk extra blij.

6. Motivatie teamleden 

Soms wordt Agile gekozen omdat de bedrijfscultuur aan vernieuwing toe is. Nu is Agile ontzettend populair en zijn medewerkers nieuwsgierig naar deze andere werkwijze. Zelforganiserende teams staan altijd centraal in Agile werken en alle collega’s werken naar een gezamenlijk doel. Als Agile goed wordt uitgevoerd, kan dit vele voordelen met zich meebrengen. Zo brengt het een Agile organisatie tot leven waarin mensen met veel plezier samenwerken.

7. Verlaagde risico’s

Agile werken heeft direct effect op het verlagen van de risico’s omtrent de oplevering van verkeerde producten. Agile is min of meer risicomanagement te noemen. De deelproducten worden per 2 tot 4 weken gepresenteerd aan de klant. Zij hebben hier direct feedback op en zo wordt de kans dat je een verkeerd eindproduct oplevert, sterk verkleind.

8. Snellere ROI (Return on Investment)

Door de waarde van de kleine deelproducten, kan je sneller schakelen naar jouw klant en de markt toe. Omdat je de klant een werkend product kan aanbieden, besluiten zij sneller om het product aan te schaffen.

9. Efficiënt

De Agile methode werkt top bij het wegnemen van verspillingen (tijd en werk). Het heeft geen zin vooraf enorme projecten op te stellen. Dit levert vaak te weinig op. Ook heeft het bijna geen zin om mensen los van elkaar te laten werken. De samenwerking tussen teamleden wordt vaak als efficiënter en prettiger gezien.

10. Vlottere time-to-market

Veel organisaties lopen tegen een langdurige opleveringsperiode aan. Dit zorgt regelmatig voor oplevering van verkeerde producten of diensten. Door Agile te werken ontloop je dit probleem compleet, omdat er wordt gewerkt met een opleveringsperiode van 2 – 4 weken in de vorm van korte sprints. 

11. Duidelijke kernwaarden

Het ‘Agile-manifest’ zorgt dat er allerlei nieuwe werkmethoden zijn ontstaan. Zo is er voor iedere organisatie, ieder bedrijf, iedere instelling wel eens werkzame oplossing. Wel wordt er altijd gewerkt in de vorm van teamwork en aan de hand van de 4 volgende uitgangspunten: 

  • Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen;
  • Opgeleverde deelprojecten boven allesomvattende documentatie of plannen;
  • Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen;
  • Inspelen op verandering boven het volgen van een plan.