Agile en Scrum: van hype naar nieuwe norm

Gert-Jan past Agile & Scrum & Lean toe op de groei en ontwikkeling van de Scrum Academy. Hij legt graag de vinger op de sterke plek. Gert-Jan zorgt ervoor dat Agile & Scrum binnen organisaties gaat werken. Van huis uit is Gert-Jan Lean & Scrum expert en Agile coach met veranderkundige bril.

“You win some and learn some.”

In de IT sector is Agile en Scrum inmiddels gemeengoed. In andere sectoren wordt er volop van PRINCE II traditioneel projectmanagement overgestapt op Agile en Scrum. Soms als bewuste keuze om de klant centraal te stellen en sneller te kunnen innoveren. Maar soms ook om mee te doen met een hype. Dan hoor je gerust een manager zeggen: “Wij zijn per 1-1-2018 agile!”. Die heeft van agile niet veel meegekregen. Je plant namelijk geen einddatum voor een cultuurverandering. Je kan natuurlijk wel op 1-1-2018 starten met je agile reis.

Hoe zorg je ervoor dat Agile niet de volgende hippe hype wordt, maar een nieuwe trend, of beter gezegd: de nieuwe norm die het verschil maakt tussen succesvolle organisaties en organisaties die steeds verder achterop raken?

Agile is niet nieuw, wel vernieuwend

Agile is eigenlijk helemaal niet nieuw. Mensen die in een start-up werken, hebben misschien nog nooit een Scrum training gevolgd, maar zijn tot in het diepst van de genen wel hartstikke Agile. Zij werken nauw samen met de klant en zijn super wendbaar wanneer de wensen van de klant of de marktomstandigheden veranderen. Agile is een combi van een aantal managementstromingen (o.a. Lean, zelfsturende teams) en nieuwe elementen. Je zou kunnen zeggen: the best off van wat we op dit moment weten plus wat heel handige extra’s. Agile is een antwoord op de vastgeroeste dogma’s van veel organisaties die de snelheid van veranderingen in de wereld niet meer kunnen bijbenen. Waarbij controle en top-down sturen iedere poging tot innovatie sloopt. Agile manifestoDat past niet meer in deze tijdsgeest, want de wereld verandert nu eenmaal sneller. Daarbij laat de getalenteerde arbeidsmarkt zich niet beteugelen, maar zijn werknemers op zoek naar autonomie, vakmanschap en de wil om iets unieks bij te dragen. De meeste (grotere) organisaties zijn gebouwd met de nadruk op command controle en beheersbaarheid en nauwelijks op de linkerkant van het Agile Manifesto: het statement waarop succesvolle organisaties hun keuzes baseren.

Wanneer gaat het helemaal mis?

Het gaat mis wanneer we alles ineens Agile noemen, zonder inhoudelijk daar betekenis aan te geven. HR heet ineens Agile HR. Marketing wordt Agile Marketing en zo verder… Agile is een hype wanneer je het als lege huls op alles toepast, terwijl niemand een idee heeft wat Agile daadwerkelijk voor impact heeft op de gehele organisatie. Agile heeft gevolgen voor je planning, budget, hr, marketing, kortom je hele club gaat daar echt wat van merken.

Het gaat nog meer mis met Agile en Scrum wanneer we niet doorhebben dat we aan een cultuur werken en dat structuur daarop volgt. Een cultuur die veelal haaks staat op de huidige cultuur van veel organisaties. Het gaat mis wanneer we het model van Spotify als structuur willen invoeren, zonder te beseffen dat juist Spotify het niet heeft over structuur maar over Spotify Engineering Culture. Die cultuur kopieer je niet zomaar. Aan die cultuur wordt continu, iedere dag gewerkt, jaar in jaar uit. Remember: culture eats structure for breakfast.

Agile Scrum banner

Van hype naar nieuwe norm

Agile en Scrum zijn hip, dat staat vast. Maar het wordt de nieuwe norm en onderdeel van een succesvolle organisatie, wanneer de echte Agile Mindset tussen de oren en de muren van de organisatie komt. Wanneer je doorhebt dat het werken aan een cultuur is. Daarbij helpt Scrum als methode heel goed. Zoals de rollen van Product Owner en Scrum Master die het team in staat stellen sneller en waardevoller producten te leveren. De events om te zorgen dat er routine in het samenspel komt. Met inspect and adapt als rode draad door de samenwerking heen: wat gaat goed? Wat kan beter? En hier dan ook naar handelen. Dan profiteren klanten, organisaties en teams van Agile en wordt het onderdeel van de cultuur met een structuur (scrum als methode) die je steeds kan aanpassen als het moet. Dat is namelijk wel heel erg Agile.

Agile is zeker geen oude wijn in nieuwe zakken, het is ook geen experimenteel mixdrankje vol met suiker waar we over 5 jaar achterkomen dat het hartstikke ongezond is. Nee het is als een goed glas bier gewoon met gerst, hop, water en gist, maar dan wel zo gebrouwen dat het verfrissend smaakt. En smaakt naar meer. Een blijvertje in het assortiment dus.

Benieuwd hoe een agile transformatie werkt?

Wil je jouw organisatie begeleiden naar een Agile Mindset?
Tijdens onze Agile Coach Opleiding leer je hoe je agile principles in de praktijk brengt. Je ontwikkelt een toolbox waarmee je teams begeleidt naar een ultiem agile mindset en ownership, zodat met wendbaar werken hun talenten ingezet worden om het beste voor de klant en eindgebruiker te maken. Lees meer op de pagina van de Agile Coach Opleiding.