Wat is een Product Owner?

Wat is een Product Owner? De complete uitleg

In de Agile werkmethode Scrum zijn er drie verschillende rollen: Scrum Master, Ontwikkelaars en Product Owner. En in dit artikel zoomen we in op die laatste rol en vertellen we er veel meer over.

Het is goed om te weten dat deze drie rollen even belangrijk zijn in een effectieve samenwerking. Sterker nog, het samenspel tussen deze drie rollen is essentieel in een traject dat met Scrum wordt aangevlogen.

Wat is een Product Owner?

Het betekent letterlijk ‘Product Eigenaar’. En dit komt ook dichtbij de inhoud van de functie. De Product Owner is in een Scrum team de waardemaker. Oftewel, de persoon met een specifieke visie. Je zou kunnen zeggen dat hij of zij de koers bepaalt in een Scrum team.

Hij of zij zorgt dat de wensen van de stakeholders en/of klanten vertaald worden. Product Owners zijn voornamelijk actief bezig met: 

  • Het bewaken van de visie;
  • Het managen van stakeholders;
  • De focus van het team;
  • Het beheren van de Product Backlog.
Scrum Academy Trainingen

Wat is een Product Owner? Een rol in het Scrum framework en een spil tussen allerlei betrokkenen: stakeholders, klanten, de ontwikkelaars en de Scrum Master. 

Ook is de Product Owner bezig met de Product Backlog. Dit is een lijst met taken die het team nog moet doen. En daarin heeft hij of zij ook een aantal belangrijke taken. Hij of zij moet de items op de Product Backlog…

  • … duidelijk laten omschrijven;
  • … voor iedereen begrijpelijk maken;
  • … rangschikken en prioriteren;

De Product Owner is altijd één persoon, die belangen omzet in Product Backlog items. Vervolgens bepaalt de Product Owner welke daarvan belangrijk zijn. Deze worden dan als eerst opgepakt door het Scrum-team. En kunnen externe betrokkenen nog directe invloed uitoefenen? Nee. Want zowel de eigen organisatie als ‘externen’ respecteren dat de Product Owner keuzes maakt. Anders is er niet genoeg ruimte om de taak uit te voeren. En de Product Backlog maakt het proces inzichtelijk voor iedereen. Zo kan je te allen tijde zien welke items er nog gedaan moeten worden en wat er voor nu belangrijk is om te doen. 

Wil jij weten wat het verschil is met een Scrum Master? Lees dan dit artikel (2 minuten) en je weet exact wat de verschillen zijn tussen deze twee Scrum rollen.