verschil tussen een Scrum Master training en Product Owner training

Wat is het verschil tussen een Scrum Master training en Product Owner training?

In de oh-zo beweeglijke wereld van Agile werken zijn er meerdere werkvormen, tools en rollen te ontdekken. Over die laatste gesproken: de een is Scrum Master, de ander weer Product Owner. Waarschijnlijk hebben zij een gave training gevolgd en kennis gemaakt met wat die rol precies inhoudt. Maar wat zijn de verschillen tussen deze trainingen? En wat leer je in welke training? In dit artikel kijken we specifiek naar de verschillen tussen de Scrum Master en Product Owner trainingen. 

Voordat we ons vergrootglas erbij pakken en inzoomen op de inhoud van de trainingen, even nog een korte samenvatting van de twee rollen. Wie is de Scrum Master en wie de Product Owner? 

Scrum Master is facilitator en de verbinder tussen de Product Owner en het Ontwikkelteam. Belangrijke woorden voor de Scrum Master zijn: kwaliteit, efficiëntie en een vlot draaiend systeem.

Product Owner is waardemaker en de persoon met visie. Hij of zij vertaalt de wens van klanten en is verantwoordelijk voor de product backlog. Dit is de lijst met wensen die nog omgezet moeten worden in klinkklare producten, diensten of services.

Over deze twee rollen hebben wij ook een uitgebreid blog geschreven.

scrum trainingen en product owner trainingen

De samenwerking tussen Scrum Master en Product Owner

Samenwerking, niet onbelangrijk natuurlijk. Ieder Scrum team heeft een Scrum Master en een Product Owner in de gelederen. De Product Owner geeft veel input over het ‘waarom’ van het werk. Dit motiveert enorm. En de Scrum Master faciliteert dat ze datzelfde werk – met het ‘waarom’ in hun achterhoofd – goed kunnen doen. Het samenspel hierin is belangrijk omdat er zo een efficiënte flow en waarde ontstaat.  

Het belangrijkste? Vergeet de essentie van Agile werken niet. Dit gaat over het leveren van waarde voor klanten. Maar ook over aanpassen, verbeteren, veranderen en het voeren van gesprekken met elkaar. Vanuit welke rol je dat doet, maakt niet uit. Het belangrijkste doel: het beste resultaat voor de klanten realiseren. 

Verschil tussen de twee trainingen

Natuurlijk, de rollen hebben overeenkomsten, overlap en hebben elkaar nodig. Toch leer je tijdens deze twee trainingen hele andere dingen. We hebben in een tabel overzichtelijk gemaakt wat de verschillen tussen de Scrum Master training en Product Owner training zijn.

Scrum Master TrainingProduct Owner training
Kern van de rolJe leert hoe teams met constructieve feedback zich snel aanpassen en zo een topfit team worden.Je leert hoe je producten, diensten en services zo snel mogelijk naar de markt brengt en wat wel en niet werkt o.b.v. klantgedrag.
Skills– dienend leiderschap;
– probleemoplossend vermogen;
– feedback geven.
– effectieve besluitvorming;
– borging kwaliteit product;
– waarde voor de klant.
Positie in Scrum FrameworkJe leert het Scrum Framework te faciliteren. Een Scrum Team kost geld. Een soepele samenwerking levert nog meer waarde op. Je coacht de Product Owner, het Ontwikkelteam en de organisatie, zodat ze z.s.m. leveren en hun geld dubbel en dwars waard zijn.Je leert hoe je contact houdt met stakeholders. Ook houd je in de gaten welke ontwikkelingen belangrijk zijn voor het product. Want een Scrum Team kost geld en daar wil je ROI van terug. Je leert te werken in een experimentele mindset en borgt altijd de kwaliteit van het product. 
Samenwerken met anderenZo neem je de organisatie mee in een verandering naar een wendbare, maar ook gestructureerde organisatie.Zo neem je stakeholders mee in een wendbaar proces, waarbij niet alles vastligt, maar wel grip gewenst is.
AssessmentVoorbereiding van het PSM I assessment:
– Uitleg over het proces;
– Uitleg over type vraagstelling;
– Proefvragen doornemen en bespreken.
Voorbereiding van het PSPO I assessment