Agile coach opleiding en Scrum Master

Wat is het verschil tussen de Scrum Master training en Agile Coach Opleiding?

Aan de ene kant hebben we een Scrum Master. Aan de andere kant een Agile Coach. Op het moment dat we deze twee rollen met elkaar vergelijken, valt op dat ze verschillend zijn. Maar zoals zoveel rollen binnen het Agile werken, zijn er ook gebieden van overlap. Bij Scrum Academy bieden wij twee aparte trainingen voor deze rollen aan. En juist omdat er soms overlap is, hebben we dit artikel geschreven. Oké, tijd om antwoord te ontdekken op de vraag: “Wat leer je nou bij welke training?” 

Eerst even over de twee rollen binnen het Agile werken

Scrum Master is een onderdeel van het Scrum team en vervult de taak van ‘voortrekker’. Hij of zij is dagelijks op de werkvloer aanwezig, kent de teamleden goed en weet altijd exact wat er speelt in het team.

Agile Coach is een leraar + mentor + coach + facilitator op het vlak van Agile werken. De Agile Coach heeft een onafhankelijke rol en steunt meerdere teams en/of het management. In tegenstelling tot de Scrum Master en Product Owner is de Agile Coach geen onderdeel van het Scrum team.

Over de drie rollen van Scrum Master, Product Owner en Agile Coach en de verhouding tussen hen hebben wij eerder een duidelijk blog geschreven.

Agile coach opleiding verschil met Scrum Master

Onderlinge verhouding tussen Scrum Master en Agile Coaches

Er zijn organisaties die het onderscheid tussen de rollen van Scrum Master en Agile Coach extra benadrukken. De Scrum Master is dan degene die vooral verstand heeft van Scrum. En de Agile Coach beschikt dan vaak over meer kennis en een grotere ‘toolkit’ vaak gericht op de Agile Transformatie van de afdeling of gehele organisatie. Je zou het een beetje als een junior en senior kunnen zien. Veel Scrum Masters groeien door naar de rol van Agile Coach.

In werkelijkheid is het onderscheid moeilijker te maken en is het per definitie niet  hiërarchisch. Het is zo dat deze rollen binnen het Agile werken kunnen versmelten. Want de Scrum Master evolueert vaak mee met de organisatie, omdat hij of zij meer bekend raakt met alle Agile tools en methodes. Een Scrum team wordt steeds volwassener en de Scrum Master dus ook.

Dit betekent dat een Scrum Master die groeit ook kan doorgroeien tot Agile Coach. Is dat altijd zo? Nee. Kan het een logische stap zijn? Ja. Daarom kiezen Scrum Master ook vaak voor de Scrum Master 2 training of de Agile Coach Opleiding.

Verschil tussen Scrum Master training en Agile Coach Opleiding

We hebben in een tabel duidelijk in kaart gebracht wat de verschillen zijn tussen de Scrum Master training en Agile Coach Opleiding.

Scrum Master TrainingAgile Coach Opleiding
Focus op Agile of Scrum?De focus in de Scrum Master training ligt op het begrijpen van Scrum en het kunnen faciliteren van het Scrum Team.De focus ligt op de Agile mindset. Scrum wordt niet meer behandeld. Het gaat om het coachen en faciliteren van teams om te durven te experimenteren met de Agile mindset.
Wie is jouw doelgroep?De Scrum Master ondersteunt de Product Owner, het Scrum Team en de organisatie, zodat met Scrum gewerkt kan worden.De Agile Coach leert hoe hij individuen coacht naar een Agile mindset, teams in een high performing mode krijgt en de organisatie meeneemt in de verandering naar Agile. Met het laatste richt de Agile Coach zich vaak op afstemming in het team, tussen teams en het management.
Hoe je praktisch aan de slag gaat?Na afloop van de training weet je hoe je Scrum toepast in het team en wat je van de organisatie kan verwachten om met Scrum aan de slag te gaan. Hoe je Scrum succesvol toepast met jouw team en in jouw organisatie.Na afloop van de training weet je welke stappen teams (uitvoerende, transformatie en management teams) en individuen (uitvoerende teamleden en individuele managers) coacht naar een wendbare mindset. Dit heeft vaak ook bestuurlijke gevolgen: zoals hoe je doelen stelt, hoe je grip houdt, hoe je plant.