Tim Veldt: Van Medaillepakker naar Scrum Master

De wielen van Teun Mulder pakken de binnenbocht, Theo Bos beukt vlak achter hem op de pedalen. Kort daarachter rijdt baanwielrenner Tim Veldt de planken aan splinters. Samen pakken ze zilver op de teamsprint van het WK 2005. Na een succesvolle topsportcarrière met meerdere medailles stapt Tim Veldt in 2016 van het zadel en ontwikkelt zich als Scrum Master. Wat hebben topsport en Agile werken gemeen? Of waarin verschillen deze werelden? Startschot.

Nieuwe teamsprint

Ruim 14 jaar topsport. Specialist in sprintonderdelen. Medailles op NK’s, EK’s en WK’s. Deel zijn van succesvol trio op de teamsprint. Laten we dat gerust een succesvolle topsportcarrière als baanwielrenner noemen. En toch komt er voor Tim Veldt een moment waarop zijn focus verschuift naar een ander soort carrière. Weloverwogen: “Ik nam bewust een half jaar de tijd om met veel verschillende mensen te praten en te ontdekken wat er zich allemaal buiten de sport afspeelt.” Tim pakt door met trainen, een Agile training in dit geval. Daar vindt ook de eerste ontmoeting tussen baanwielrenner Veldt en Agile trainer Danenberg plaats. Tim ziet vergelijkingen met de topsport, ziet interessante verschillen en ziet bovenal mogelijkheden. Al snel klinkt er een nieuw startschot voor de Scrum Master in spé.

“Je moet voor de groep staan, altijd scherp zijn en een topprestatie leveren. Dat brengt de topsporter in mij naar boven.”

Dan komt daar die allereerste keer als trainer voor de groep. Een nieuwe ervaring voor een nieuwe trainer. En een nieuwe betekenis voor de term teamsprint. Toch komt ook hier de ervaring in de topsport goed van pas. De gezonde dosis wedstrijdspanning voelt vertrouwd en zorgt voor een goede focus. Eerste meters van een nieuwe carrière worden gemaakt.

Agile Scrum banner

Agile baanwielrennen

Valse start: we gaan ergens aan voorbij! Want eigenlijk maakt Tim al tijdens het baanwielrennen kennis met Agile methodieken en trainingsvormen. Sportfysioloog Jos Geijsel is degene die daar exponentieel aan bijdraagt. Hij is degene die het trainingsschema van Tim aanpast, sprints van sprints maakt, retrospectives introduceert en zijn pupil regelmatig ‘wedstrijdecht’ test. Het zorgt ervoor dat de prof baanwielrenner sneller, wendbaarder en succesvoller wordt.

“Kijk, vaak zeggen wielrenners na een race dat ze ‘slechte benen’ hadden, maar dat is te abstract. Je legt het zo buiten jezelf terwijl je juist nog beter naar jezelf en het proces moet kijken. Door onze Agile aanpak in trainingen kon ik heel gericht en realistisch naar een piekmoment toewerken.”

To-Do

Als Trainer en Scrum Master bedrijft Tim Veldt nu al jaren topsport bij Scrum Academy. Zijn ervaring in de topsport en het bedrijfsleven blijft hij dan ook graag inzetten. Sinds kort is hij ook nog eens Scrum Master bij Albert Heijn. En het bewijs dat de profs van Scrum Academy niet graag stilzitten? Tim is ook coach bij BEAT Cycling club, een internationale wielerclub met daarin onder meer oud-collega Theo Bos. “De connectie met sport zal altijd blijven. Agile werken en het werken als Scrum Master maakt me ook een betere wielercoach.” In veel sportteams worden coaches als alwetende besluitnemers neergezet. Met zijn ervaring pakt Tim dat anders aan: als sportcoach, als Scrum Master, als trainer en als mens. Samen op weg naar de volgende teamsprints en podiumplekken.

“Fietsen is simpel, iedereen kan het. Maar wat mij altijd enorm heeft gemotiveerd en waarom ik prof ben geworden? Continu blijven afstellen en continu willen verbeteren.”