Agile effectief

Wanneer is Agile effectief en voor wie?

Agile is effectief wanneer je complexe producten en diensten ontwikkelt. Het helpt om samen te werken met meerdere disciplines binnen jouw organisatie. En het helpt om snel in te spelen op feedback van klanten of stakeholders. Agile werken is met name bij de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten of processen de meest voor de hand liggende keuze. Veelvoorkomende vraagstukken voorafgaand aan een Agile project:

  • Weet de klant vooraf nog niet precies wat hij wil? 
  • Is het nog onduidelijk wat de beste oplossing is? 
  • Is het onzeker of het praktisch uitvoerbaar is binnen aanvaardbare kosten? 
  • Verwachten we dat er gaandeweg nog veel wijzigt? 

Dan is een Agile aanpak een goed idee! Agile in de zorg, Agile in finance, Agile in HR… Het is allemaal mogelijk. Neem gerust eens contact met ons op en wij helpen je direct verder.

Voor wie is Agile geschikt?

In eerste instantie ontwikkeld voor de software-industrie. Gelukkig hebben vandaag de dag ook veel andere soorten bedrijven het Agile gedachtengoed geïmplementeerd. Agile in de zorg, Agile in finance, Agile in HR… het is een perfecte projectmanagementmethode voor het ontwikkelen van diensten producten.

Agile Scrum banner

Waarom is Agile noodzakelijk voor veel organisaties?

Agile is ontwikkeld ten behoeve van het stroomlijnen en optimaliseren van het ontwikkelproces. Het geeft je een alternatief voor de traditionele methoden. Hierbij is Agile een manier om fouten (lees: nieuwe kansen) sneller te ontdekken en te verhelpen. Verwachtingen van klanten blijven natuurlijk maar groeien, waardoor het van groot belang is om projectleiders te hebben die de best passende methoden gebruiken om zo voor te blijven op concurrenten, maar ook om uit te blijven blinken op kennisniveau.

4 tips voor jouw Agile Transformatie

Op het moment dat je gelooft in de effectiviteit van Agile en dat het ook voor jouw organisatie van nut is, dan kan je samen met Scrum Academy van start. Jouw Agile transformatie! Het kan voor veel organisaties bijna overweldigend lijken. Bij Scrum Academy werken we vaak vanuit 4 stappen om de Agile transformatie te doen slagen.

1. Verken mogelijkheden en mogelijke gevolgen

Het is belangrijk om het ‘waarom’ te bepalen. Agile werken is geen doel op zich. Om doelen te bepalen, moet je uitgaan van wensen en belangen van stakeholders: klanten, partners, aandeelhouders en medewerkers. Sta ook stil bij de (mogelijke) gevolgen van een Agile transformatie. Wat vraagt het van jouw Agile team? Heb je ondersteuning nodig?

2. Denk vanuit de medewerkers

Uiteindelijk draait Agile werken niet om de gebruikte methoden, maar om de mensen in de organisatie en het Agile team. Een Agile transformatie heeft de meeste kans van slagen als het vanuit diverse plekken in de organisatie op natuurlijke wijze ontstaat, met steun vanuit de staf of de Agile managers natuurlijk.

3. Klein beginnen en dan verder uitbouwen

Medewerkers leren Agile te werken door training en coaching. Ze snappen waarom bepaalde regels en technieken belangrijk zijn en kunnen deze finetunen. Zo sluit het perfect aan op de doelen van het team, afdeling en organisatie. In de laatste fase zit Agile werken in de genen: ze hebben geen ‘trucjes’ of methoden meer nodig. 

4. Sneeuwbaleffect en blijven vernieuwen

Hoe meer teams succesvol Agile werken, hoe enthousiaster medewerkers zijn, hoe meer mensen geïnteresseerd raken. Deel successen, zowel intern als extern. Agile managers opgelet! Agile werken heeft niet alleen impact op medewerkers, maar het kan ook samenwerking met klanten en partners verbeteren. Er is meer contact en er zijn meer deelopleveringen. Blijf vernieuwen, want een Agile transformatie is nooit helemaal afgerond.

Wendbaarheid is key tijdens Agile transformatie

Wendbaarheid is een must in een wereld waarin bedrijven en organisaties zich constant bezig houden met de nieuwste technologieën en inzichten. Het is aanhaken of afhaken… En wie bij wil blijven in de steeds veranderende markt, werkt met Agile. Zo speel je een rol van betekenis, ga je de concurrentiestrijd aan en blijf je specialist in je vakgebied.