Psychologische veiligheid bouwen

Hoe je in 30 dagen kunt bouwen aan vertrouwen met Scrum Academy

Één van de grootste geheimen van een succesvol team? Bouwen aan vertrouwen, oftewel: psychologische veiligheid. Omdat je je zeker wilt voelen in het team. Omdat het inbrengen van nieuwe ideeën of het geven van feedback spannend kan zijn. Omdat een team waarin ruimte is voor falen pas echt tot de allerbeste prestaties komt. Daarvoor zijn vertrouwen, aandacht en een veilige (team)omgeving essentieel. Logisch dus dat dit thema echt een hele maand de aandacht verdient. Daarom maken we nu vol enthousiasme heel waardevolle content voor jou: tips, tools, artikelen, cases, vlogs, modellen en interviews. Alvast samen vooruit blikken?

De Scrum Academy themamaand is ontzettend waardevol voor bedrijven, organisaties, bestuurders, teams en professionals die zich herkennen in deze vragen:   

 • Ervaar jij spanningen in jouw organisatie en/of teams? 
 • Wil je weten wat het nut is van psychologische veiligheid? 
 • Welke impact heeft psychologische veiligheid wanneer het ontbreekt?
 • Wil je weten welke acties leiden tot meer psychologische veiligheid? 

Volg ons de hele maand april op onze socials of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Mis geen enkele tip! Zo kan je de volgende content verwachten:

 • 4 openhartige gesprekken met experts;
 • 4 vlogs met direct toepasbare tips;
 • 9 blogs met diepgaande inhoud en theorie;
 • 8 posts met tips, tricks & statements.

Openhartige gesprekken met experts over psychologische veiligheid

Professionals uit het veld gaan in gesprek met Agile experts. Zo maak je kennis met cases uit de praktijk en krijg je een kijkje in de keuken bij grote organisaties. Dat wat achter de schermen leeft, brengen we naar de voorgrond en daarover gaan we in gesprek met…

1. Donald Pols over inspiratiedoelen, ‘kleine’ successen en OKR’s; Directeur Milieudefensie en vorig jaar te vinden in de lijst van 200 meest invloedrijke Nederlanders. Met trainer en Agile Coach Anton Vanhoucke duikt Donald de diepte in over motivatie en vertrouwen. 

2. Gert-Jan Danenberg over muziek en kwetsbaarheid; Managing Director bij Scrum Academy en fervent muzikant. Gert-Jan gaat in gesprek met interviewer Tim van den Eijk over wat maakt dat er muziek zit in psychologische veiligheid en wat dat kan opleveren.

3. Mirjam Altena over teamvertrouwen en cultuurverschillen; Corporate Antropoloog gespecialiseerd in coaching, advies en teambuilding. Mirjam gaat met Gert-Jan Danenberg in gesprek over wat we kunnen leren van andere culturen. 

4. Adrie Dolman over het ‘echte’ gesprek in team Scrum Academy; Als Agile Leadership Coach praat Adrie je bij over hoe je stapsgewijs zoekt naar de afwijkende meningen binnen het team. Over hoe je de beste beslissing neemt als team en niet de meest voor de hand liggende volgens “het meeste stemmen gelden principe”.

Agile Scrum banner

Vlogs met direct toepasbare tips

De trainers van Scrum Academy nemen je mee in vlogs met interessante thema’s als het geheim van veilige getallen en hoe je in 4 stappen het Walhalla der teams bereikt. Stapsgewijs op weg naar psychologische veiligheid. 

 • Martijn van Asseldonk over de vier fases op weg naar psychologische veiligheid;
 • Anton Vanhoucke over hoe getallen kunnen demotiveren of stimuleren;
 • Jan-Pieter van den Heuvel over een betekenisvol klimaat waar iedereen het achterste van de tong durf te laten zien; 
 • Rose-Anne Dotinga over het bouwen aan vertrouwen en de kwetsbaarheid in designteams.

Houd deze pagina in de gaten voor de nieuwste content. Mis geen tip!

Blogs met diepgaande inhoud en theorie

Met blogkracht 7 zorgen dat jouw team de wind in de zeilen krijgt. Lees de waardevolle blogs van onze trainers. Maak kennis met de expertise van Scrum Academy en zorg stapsgewijs voor (nog meer) psychologische veiligheid in jouw teams. Welke blogs je bijvoorbeeld mag verwachten? 

 • Psychologische Taalveiligheid: een driedelige serie over hoe je psychologische veiligheid vertaalt in veilige taalgewoonten.
 • De vier fases van psychologische veiligheid: hoe je bouwt aan vertrouwen binnen jouw team. 
 • Meetbaarheid van psychologische veiligheid: ga meteen aan de slag met onze online tool om de psychologische veiligheid in jouw team te meten. – Online psychologisch veilig zijn: hoe zorg je nou dat ook online een omgeving van vertrouwen ontstaat?

Kijk op deze pagina voor de laatste tips, tools, blogs en video’s.

Posts met tips, tricks & statements over psychologische veiligheid

Op onze socials is de hele maand april allerlei verrassende en waardevolle content te ontdekken. Reageer op een prikkelende stelling. Ga online in gesprek met een trainer van Scrum Academy. Wissel van gedachten met andere professionals uit het werkveld. Kortom, houd onze social media kanalen actief in de gaten. Volg ons op Linkedin, Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Mis geen enkele tip!