INTERVIEW met Gert-Jan Danenberg: Het kompas van een kerel vol schijnbare tegenstellingen

Agile & Scrum trainer en coach. Managing Director. Muzikant. Bestuurslid Stichting Stunt. Tennis. Hardlopen. Vader. Echtgenoot. Actief betrokken als burger in zijn stad Delft. Altijd zichzelf, zonder trucs. Als manager, als trainer en als muzikant. Hoe houdt die kerel koers?

Blauwe grondverf
Opgeleid in een tijd waarin een blauw wereldbeeld hoogtij viert, zet Gert-Jan zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. Die stappen leiden al snel tot enkele struikelblokken als structuur, processen, hiërarchie en alles juridisch dichttimmeren. Het is eind jaren 90 en het moet anders.
Creatief denken, snel schakelen, altijd wendbaar zijn en toch richting kiezen. In het begin lijkt het wellicht nog een droom, maar dromen zijn er om waar te maken. Dus gaat Gert-Jan met zijn werkgever de vergaderzaal in, om vervolgens niet veel later met een eigen consultancybureau naar buiten te komen. Doorpakken.

Vanuit groeiende ondernemingen krijgt de verse ondernemer de vraag: “Al die vrijheid escaleert en loopt uit de klauwen. Kan jij structuur aanbrengen?” En vanuit de meer gevestigde orde: “We zijn zo bureaucratisch georganiseerd, vernieuwen lukt niet. Kan jij het fixen?” De ene zoekt structuur en de andere zoekt meer vrijheid. En precies in die ogenschijnlijke zee van tegenstellingen komt Gert-Jan het lekkerst tot zijn recht. Hoe krijg je een start-up zo op koers dat het echt gaat knallen? En hoe krijg je beweging in een olietanker die de ambities heeft van een speedboot? Consultant, trainer, coach en ondernemer Gert-Jan kiest het ruime sop met Scrum Academy als krachtige motor.

Agile Scrum banner

De rode draad
Tussen tegenpolen ontstaat een sterk krachtveld, niet? Een krachtveld waar harmonie, het mensen mens en resultaatgerichtheid allemaal op de radar staan. Daar moeten vindingrijkheid en getting-things-done elkaar de hand schudden. ‘Pas op de plaats’ en ‘volle bak energie’ zetten samen een stip op de horizon. Precies die schijnbare tegenpolen geven de twee gezichten van Gert-Jan (sterrenbeeld Tweeling) goed weer. 

Zijn levenshouding heet vandaag de dag Agile, maar zit simpelweg gewoon diep geworteld in zijn hele doen en laten. Een tijd geleden zat hij in het vliegtuig, na een training in Stockholm, een blog te schrijven en dacht: ‘Is die band waar ik in speel, eigenlijk een beetje een Agile team?’” Goede vraag, maar hij ontdekte een nog beter antwoord. “Potverdikkeme, krijg nou wat… Onze band is van nature gewoon een driehonderd procent Agile team.” Gitarist Frank is Product Owner, hij bepaalt wat er in de setlist komt. Gert-Jan is de Scrum Master, zingt de olie tussen de raderen. Bob drumt, doet de logistiek en het geluid. Alex zingt, speelt bass en is het muzikale geweten. Frank pakt de financiën er nog bij en Gert-Jan schrijft de boekingen nog op zijn takenlijst. Et voila, een multi-disciplinair team.


“Samen met anderen iets maken wat er nog niet is en daarmee iets ongekends bereiken wat ik niet alleen kan. Dat is mijn drive”

Stunt(werk)
Nog meer impact maken. Kennis en talent delen. Wanneer Stichting Stunt vraagt te helpen met positionering, groei en organisatie, hoeft boardmember Gert-Jan dan ook niet lang na te denken. “Wat mij aantrekt in Stunt, is dat zij los van conventionele ideeën als een startup naar integratie van mensen in de samenleving kijken. Los van bestaande patronen en regels. Stunt combineert een aantal zaken die op eerste gezicht moeilijk te verenigen zijn: nieuwe producten maken van restmaterialen en mensen vaardigheden leren waardoor ze hun waarde in de samenleving en arbeidsmarkt vergroten. Klinkt als een Mission Impossible, maar zij flikken het.”

Rooskleurige toekomst
“Om te beginnen wil ik zeggen dat ik trots ben op de club mensen met wie ik nu werk: super getalenteerd, bulkt van de kennis en werkend vanuit zelfvertrouwen.”
Het Scrum Academy team – waarin Gert-Jan fungeert als verandermanager en Agile coach – is nuchter en doorbreekt bestaande patronen. Niet om er keihard tegenaan te trappen of nutteloos te confronteren, maar altijd vanuit het idee om iemand verder te helpen. 

“Wij vinden met elkaar een moderne nieuwe vorm van verandermanagement uit. Gebaseerd op bewezen modellen en super hands-on in de praktijk. Geen ontkomen aan. Hoofd en hart verbonden. Weer zo’n schijnbare tegenstelling die bij ons prima goed samen gaat.”

Grip houden op jouw Agile organisatie?