Agile werken Scrum

Dit is waarom Agile werken niet altijd werkt!

Ook Nederland kent zijn eigen succesverhalen van Agile werken. Coolblue, WeTransfer, Booking.com, ING, Achmea… iedereen werkt Agile. Het lijkt wel alsof je als bedrijf achterblijft als je niet Agile werkt. Maar wees gerust. En troost jezelf met de gedachten dat Agile werken niet voor iedereen is weggelegd.

Bij veel organisaties is een Agile manier van werken geen onbekend fenomeen. Agile teams, Agile manager, Agile organisaties… Of er nu eerste stappen zijn gezet of een hele transformatie is doorgevoerd: veel organisaties zijn er iedere dag mee bezig. 

Er worden teams gevormd, ze maken zich de Agile werkwijze meester en leveren iedere sprint net iets meer op dan de vorige. Het inschatten gaat beter en er worden steeds meer tools ingezet om effectief te werken. Maar wat als de echte innovatie uitblijft?

Agile Scrum banner

The Dark Side van de Agile manier van werken

  • Kloof tussen partijen
  • Gesloten communicatie
  • Gebrek aan eigenaarschap
  • Oud gedrag
  • Organisatiebrede verantwoordelijkheid
  • Leunen en leiden

Kloof tussen partijen

Het management benoemt een Agile project manager of Scrum Master van Scrum Academy. Hierdoor ontstaat er een lastig kloof tussen termen als hij, wij en zij. 

Gesloten communicatie

Elkaar ‘afbranden’ is natuurlijk geen optie. Bij een succesvol Agile team is er sprake van open communicatie om elkaar tot ongekende hoogte te brengen. Waarom Agile werken wel werkt? Agile is beweeglijk en dus moet er ruimte zijn voor verbeteringen en is het een continu proces van elkaar stimuleren naar de beste oplossing(en) voor de klant. 

Gebrek aan eigenaarschap

Vaak kampen organisaties met een gebrek aan eigenaarschap, ook wel ownership genoemd, binnen een Agile team. Het echt verantwoordelijk voelen en dat ook durven uitdragen, dat is is belangrijk. En een gebrek aan eigenaarschap resulteert in een gebrek aan initiatief nemen.

Oud gedrag

Een veelvoorkomend probleem is gewenning in een Agile team. Woorden veranderen het gedrag natuurlijk niet direct. Het oude gedrag kan diep ingeworteld zijn in een organisatie. Daarbij was er in de ‘oude’ wereld altijd wel een manager, die problemen kon oplossen en waar men op kon leunen. 

Organisatiebrede verantwoordelijkheid

Is ownership uitsluitend een teamverantwoordelijkheid? Nee. Het betreft alle lagen van de organisatie. Van de directie tot mensen op de werkvloer. De Agile werkwijze moet breed gedragen worden om eenduidigheid en enthousiasme te motiveren.

Leunen en leiden

Zorg dat je niet te veel achterover leunt. Een Agile transformatie is gebaat bij coachend en faciliterend leiderschap. Een Agile manager die kaders stelt en de fameuze stip op de horizon in ogenschouw houdt. Het kan ook zijn dat de Agile manager ingrijpt als de situatie erom vraagt.