Product Owner

Roleshift van Project Manager naar Product Owner is geen kleinigheidje

Ooit was je Project Manager en plots werd de organisatie Agile en was je ineens Product Owner. So far so good.

 Je gaat aan de slag met mooie plannen, een backlog met nog veel meer ideeën. Je stakeholders zijn aanwezig bij de sprint review van je team en raken geïnspireerd. Hun wensen zijn eindeloos en je ziet het moment waarop je je minimal viable product naar de markt wil brengen snel op je af komen. Je vraagt je team om nog even snel een feature toe te voegen en ze zeggen dat het technisch gezien helaas nog niet kan. Tijdens een van je slapeloze nachten bedenk je je dat Product Owner zijn toch echt een vak is.

Menig Product Owner start met frisse moed aan het avontuur als Product Owner met minimale kennis van het scrum framework in hun achterzak. Hoe anders en ingewikkelder kan het zijn dan het vak Project Manager? Piece of cake als je jarenlange ervaring hebt toch?

Want als de rol goed gedefinieerd is, moeten veel mensen die rol toch moeiteloos kunnen invullen? De praktijk is toch echt weerbarstiger.

Als we kijken naar succesvolle scrum teams, dan hebben die teams een Product Owner die in houding, gedrag, mentaliteit en gedrevenheid het verschil maakt. Je krijgt als Product Owner de zware taak om waardevolle oplossingen te vinden voor de (toekomstige) probleemstellingen van de gebruiker van je product. Hierdoor kun je het product en het team maken of breken.

De aanname is te vaak dat de visie van de product owner en bijbehorende ideeën er gewoon zo zijn. En dan ook nog eenvoudig te ordenen zijn. Uitgangspunt is ook nog eens dat je alle ruimte krijgt en dat bij moeilijke keuzes de belangrijkste stakeholders altijd instemmen en eensgezind zijn.

De taken van een Product Owner vraagt bijna om een alleskunner. Van stakeholder management, inspireren aan de hand van een visie, concepten bedenken tot aan het helpen bij technische keuzes.

Maar waar begin je dan?

Agile Scrum banner

1. Zorg dat je een visie op je product hebt: Product Vision

Enthousiaste Product Owners willen zich best nog eens laten leven door de waan van de dag, waarin het development team prachtige features voor je kan realiseren. Zonder goed na te denken wat echt noodzakelijk is. Je krijgt een prachtig waardevol product, maar je mist het markt momentum doordat het te lang duurt. Zet daarom een heldere product vision neer en denk na welke features daar wel en niet bij passen. Luister naar je development team of je plannen en wensen realistisch zijn met het juiste moment van releasen (window of opportunity) in gedachten.

2. Zorg voor mandaat, dat houdt de snelheid erin

Als Product Owner moet je zorgen dat je van je opdrachtgevers voldoende mandaat hebt om je team te kunnen helpen met de day-to-day beslissingen. Je team kan niet 2 dagen wachten, omdat je eerst moet checken met je stakeholders. Zorg dus dat je mandaat krijgt om binnen afgesproken bandbreedte beslissingen te kunnen nemen. Ik verwoord het altijd als de snelweg met vluchtstroken. Als je overeenkomt dat je mag afwijken naar de vluchtstroken, zonder afstemming met je stakeholders biedt het je de juiste ruimte om te kunnen meebewegen met je team.

3. Lege agenda, wees beschikbaar

Ik krijg vaak de vraag hoeveel tijd ben je dan kwijt als Product Owner. Voor mij bestaat er geen andere optie dan het als een fulltime functie te zien. Jouw team werkt de hele dag aan jouw product. Er zijn vele vragen te beantwoorden. Als jij er bent zullen teamleden minder snel aannames doen. Er is voldoende werk te verzetten, want voorbereiding is key. Een geprioriteerde backlog met een heldere user story. Net als de voorbereiding van de Sprint Backlog voor de aankomende Sprint Planning. Het heeft tot doel dat alle teamleden efficiënt en effectief kunnen werken. Dan is er namelijk meer tijd voor productontwikkeling en heb je uiteindelijk meer waardevolle functies om toe te voegen aan je product. Dus maak je agenda leeg van alles wat niet te maken heeft met je product!

Product Owner is een vak. Een nieuw vak. Een fantastisch vak. En dat vraagt om goede opleiding en top skills.

Wil jij je ook groeien als Product Owner?

Schrijf je in voor de training Product Owner als je net start en ga voor Agile Innovation Management wanneer je je wilt verdiepen.