China goes Agile..? Jazeker!

Scrum Academy goes China. Roy en Gert-Jan gaven onlangs de eerste Agile trainingen in China. Zij vroegen zich twee dingen af: slaat Agile aan in China? Slaat de manier waarop wij bij Scrum Academy trainen aan bij Chinese deelnemers? Op de eerste vraag geven we in deze post drie redenen waarom wij denken van wel. De tweede vraag behandelen we in een volgend blog. Over ca 3 weken.

Drie redenen waarom wij uit eigen ervaring denken dat het nog wel eens rap kan gaan.

Sinds 2019 werkt Scrum Academy samen met een Chinese partner HighCo samen om Agile trainingen in China te verzorgen. HighCo is vooral in Shanghai toonaangevend in Design Thinking. Zij zochten een partner die voorop loopt in het geven van Agile trainingen en het verzorgen van Agile transities. Een prima match met Scrum Academy dus. Dit blog bestaat uit twee delen. In dit eerste bedrijf delen Roy en Gert-Jan hun ervaringen over waarom Agile in China aan gaat slaan en wat de aanleiding is voor de Chinese partij om Scrum Academy naar China te halen. In het tweede deel doen Roy en Gert-Jan de verschillen van trainen in China en in Nederland uit de doeken.

Agile Scrum banner

Agile gaat ook China helpen

Agile en China, gaat dat eigenlijk wel samen? Het controlemechanisme van de overheid slaat toch iedere wendbaarheid uit organisaties en samenwerking? Decennia van hiërarchische structuren laat in Nederland al behoorlijke sporen na. In China moet dat gigantisch zijn. Tijdens onze trip hadden we vele leer- en reflectiemomenten die ons antwoord gaven op onze vraag: Goes China agile? De belangrijkste hoofdredenen willen we graag met jullie delen.

Reden 1: Samenwerken & persoonlijke interactie

Na een reis van 11 uur, ontbijtje met noodles, een jetlag van jewelste en wat sightseeing volgt de eerste briefing met het Chinese team. HighCo heeft een imposante klantenlijst en levert knap werk als het gaat om Design Thinking. In een van hun medische cases breken ze muren af tussen artsen, patiënten, familie van de patiënt en de farmaceut om te komen tot beter inzicht wat de beste behandeling is vanuit de ogen van de patiënten. Dit is baanbrekend werk in China en leverde uiteindelijk tal van ideeën op die aangepakt konden worden. Ook in China denkt men dus niet alleen wat goed is voor de klant, maar men wil het écht weten en deze stakeholders samenbrengen. En hier komt Agile en Scrum om de hoek kijken. Hoe geven we aan deze ideeën vorm, zodat het niet alleen bij ideeën blijft maar ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt? Hoe creëren we op een snelle manier concrete waarde voor stakeholders?

Reden 2: Omarmen van verandering boven het volgen van een plan

Een volgende reden om Agile te omarmen in China komt van de toenemende (binnenlandse) concurrentie. Veel bedrijven waren tot voor kort min of meer monopolist. Er was zeer beperkte concurrentie voor bestaande bedrijven. Plat gezegd: “het maakt eigenlijk niet uit wat we naar de markt brengen, we zijn de enige en er zijn heel, heel veel klanten. Het wordt toch wel verkocht.” Die mindset heeft zijn langste tijd nu gehad. De concurrentie neemt toe en er is behoefte om op een andere manier (Agile style, o.a. door middel van prototyping) te gaan werken. Het moet slimmer, sneller en meer klantgericht.

Reden 3: Nieuwe generatie, nieuwe mindset

Nog een reden om de traditionele manier van organiseren te vervangen voor Agile komt uit een andere hoek. Namelijk uit de hoek van vakmensen. Ook in China is talent schaars. En hoewel wij ook zeker hebben ervaren hoe hiërarchisch georiënteerd China is, komt er met een sneltreinvaart een generatie aan die zich niet zomaar in de traditionele manier voegt. Zij hebben ook plannen, ideeën, wensen, talenten die ze willen ontwikkelen. Zij willen hun creativiteit met veel plezier aanspreken en inzetten. Ook zij kijken naar waar ze zelf gelukkig van worden. Er is een purpose om minder hiërarchisch en meer samen te werken. Dit vraagt om een andere manier van organiseren. Veel minder hiërarchisch, veel meer samen en gelijkwaardig. Waarbij niet de hoogste in rang gelijk krijgt, maar op basis van data en van expertise keuzes gemaakt worden. Wij denken dan dit nog een lange weg is (daar gaan we in ons volgende blog op in), maar ontwikkelingen in China (Shanghai) gaan heel erg snel.

Sfeerimpressie van de training

China rukt op. Dat weten we allemaal. De drive die wij bij deelnemers hebben gevoeld is enorm. Het is niet de vraag of China ook Agile gaat omarmen, maar eerder wanneer. Op het ‘hoe’ ze het gaan omarmen en wat onze ervaringen zijn, gaan we in op deel 2 van ons blog. Deze zal binnen 3 weken verschijnen.


Wil jij ook getraind worden in Agile en Scrum?

Check ons aanbod voor Product Owners, Scrum Masters, Agile Coaches en Managers.