Brrrr: straks zie je jouw team weer in het echt!

Leve het online werken vanuit huis! Toch? Het vooruitzicht om zo langzamerhand weer ‘in het echt’ aan het werk te gaan en je collega’s bij het koffiezetapparaat aan te treffen, doet huiveren. Rol je straks weer dagelijks in de file; staan collega’s ongevraagd bij je aan het bureau met hun smalltalk; hangen de muren weer vol met 128 post-its en ga je weer fysiek op locatie trainen. Kon het maar bij het oude blijven. Thuiswerken heeft ons het afgelopen jaar alleen maar voordelen gebracht. Alles dankzij corona. Dat hadden we als Agile teams hard nodig. Hosanna!

Of ga ik voorbij aan de realiteit voor veel Agile teams? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Want ook al gaf corona het thuiswerken een nodige boost, je snapt dat ik je in de introducerende alinea enigszins sarcastisch op het verkeerde been zette. Het thuiswerken heeft naast een aantal inzichten en voordelen, vooral ook veel schade toegebracht. Zakelijk en sociaal. Organisaties zijn verdeeld. Veel teams zijn geen teams meer. Teamplayers werken solo. We zijn keihard van elkaar losgefietst. Dat herken je vast binnen jouw team. Of die schade onherstelbaar is, vraag je? Zeker niet. Die is zelfs al op korte termijn en soms zelfs in een dag te herstellen.

Collateral damage

Retefunctionele meetings, strak georganiseerd, compleet op elkaar gepropt met essentiële onderwerpen. Alle agendapunten doorgescrolled? Mooi, dan klikken we opgelucht op die rode knop rechtsonder en verdwijnen de pixelige hoofden van collega’s weer uit beeld. Tijd voor spontane interactie, een persoonlijke vraag of kritische opmerking met knipoog is er niet meer bij. ‘Hoe is het echt met je?’, ‘Waar haal jij vandaag je energie uit?’ of ‘Tijdens de lunch even bijpraten over die uitdaging of dat succes?’ Kleine vragen met een groot effect. Maar precies voor die vragen, waardoor we ons als team ook echt weer een team voelen, is geen ruimte. Niet uit onwil, maar omdat het momentum er gewoon niet naar is. Het is niet relaxed om persoonlijke dingen over een online verbinding met je collega’s of teamlead te delen. Daardoor raken we elkaar kwijt, met de nodige gevolgen voor de geleverde waarde van het team. Dat heeft dit jaar thuiswerken als collateral damage.

Losgefietst, bestaat dat woord?

Volgens mij is het niet eens een bestaand woord, toch gebruik ik hem de laatste tijd steeds vaker. Losgefietst. Het geeft een beeld van de geluiden die ik de afgelopen maanden van steeds meer teams hoor; er is letterlijk en figuurlijk afstand ontstaan. Het dagdagelijkse werk rammen we er misschien nog wel goed doorheen, maar het werken aan dat doel dat ons verbindt (en misschien wel bijgesteld moet worden) is bijna onmogelijk geworden. Resoneert dat? Het goede nieuws is dan: met de huidige versoepelingen is het weer mogelijk om met elkaar (en met gepaste maatregelen) fysiek samen te komen. Ik vertel je graag persoonlijk waarom dat direct z’n vruchten afwerpt.

Richt jullie ideale teamdag in

Als leider van je team is het weer mogelijk om een teamdag te organiseren en elkaar weer echt te ontmoeten. Om meteen goed met elkaar in gesprek te gaan. Over het welzijn van elkaar, maar ook om het team weer sterk te maken. De geconcentreerde kickstart waarmee je het gezamenlijke doel afstoft en elkaars mening weer eens echt kunt horen. Kom er maar in: Team Alignment!

De voordelen van deze dag:

  • Als leider hoef je niets te faciliteren, maar stel je heel gemakkelijk de ideale teamdag samen;
  • Als teamlid kan je als onderdeel van de groep eindelijk weer in het echt in gesprek gaan met je collega’s;
  • Door onze uitgekiende werkvormen leg je heel snel met elkaar de vinger op de sterke en/of zere plek van jullie team en de behoefte die er is;
  • Door heel veel interactiviteit in de sessies herpakken teamleden motivatie en energie;
  • En het is ook gewoon super plezierig om weer eens in het echt met elkaar aan de slag te gaan.

Noem het een restart, noem het een refill, noem het ontmoeten, noem het verdiepen. Het zit er allemaal in. Nieuwsgierig? Laat hier je gegevens achter en wij komen met je in gesprek.