Agile werken

Agile werken: waarom je denkt in een racewagen te zitten, maar je slechts 50 km/h haalt

Agile werken belooft snelheid en wendbaarheid. Veel organisaties stappen daarom over op Agile met de verwachting dat ze als een raceauto door projecten vliegen. Maar wat als je na de overstap naar Agile het gevoel hebt dat je nauwelijks 50 kilometer per uur haalt? Dat alles stroperig gaat alsof je vastzit in de eerste versnelling. In plaats van die verwachte snelheid en soepelheid. Hoe komt dat? En belangrijker nog, wat kun je doen om de kracht van Agile werken te benutten?

1. De misvatting van snelheid: meer dan alleen sneller leveren

Een van de grootste misverstanden over Agile is dat het simpelweg gaat om sneller leveren. En hoewel Agile inderdaad gericht is op het verhogen van de doorvoersnelheid, draait het vooral om het snel leveren van waarde aan de klant. Als je merkt dat je team nauwelijks vooruitgang boekt, kan het zijn dat de focus te veel ligt op snelheid en te weinig op het toevoegen van waarde. Agile gaat niet alleen over harder rijden, maar ook over het vinden van de kortste en meest waardevolle route naar de bestemming.

2. Processen die remmen: zijn jullie echt Agile?

Herken je dit gevoel: je wilt wegrijden in de auto, maar hij staat nog op de handrem. Dit kan gebeuren wanneer teams wel de naam Agile dragen, maar nog steeds vastzitten in oude gewoontes en hiërarchieën die de snelheid beperken. Dit fenomeen, bekend als “Agile in name only”, ontstaat wanneer je wel Agile methodes toepast, maar de processen niet volledig aanpast. Om echte snelheid te bereiken, moeten organisaties niet alleen ceremonies zoals stand-ups en sprints omarmen, maar ook de onderliggende cultuur en processen herzien.

3. Gebrek aan autonomie: wordt je team geremd?

Agile teams zijn bedoeld om autonoom te zijn, met de vrijheid om beslissingen te nemen en snel te reageren op veranderingen. Als teams echter constant wachten op goedkeuringen van hogeraf of afhankelijk zijn van andere afdelingen, wordt hun snelheid beperkt. Dit is alsof je in een rappe raceauto zit, maar steeds moet stoppen voor rood licht. Door teams meer autonomie te geven en besluitvorming te decentraliseren, vergroten ze hun snelheid en wendbaarheid.

agile werken incompany trainingen scrum academy

4. Onvoldoende focus en prioritering: race je in de juiste richting?

Zelfs de snelste auto wint niet als hij niet de juiste route volgt. Agile teams verliezen hun snelheid als ze te veel projecten tegelijk proberen te doen of als ze geen duidelijke prioriteiten hebben. Zonder focus wordt energie verspreid over allerlei initiatieven, wat leidt tot weinig vooruitgang op elk afzonderlijk project. Het is cruciaal om duidelijke prioriteiten te stellen en te zorgen dat teams zich concentreren op de taken die de meeste waarde opleveren. Hierbij helpt het werken met kwartaaldoelen en planningen aanzienlijk.

5. Technische schuld: pas op voor zand in de motor

Technische schuld is een veelvoorkomende boosdoener die Agile teams vertraagt. Dit zijn de kleine, vaak onzichtbare, problemen die erin sluipen en na verloop van tijd groter worden en de snelheid van ontwikkeling belemmeren. Als teams continu moeten omgaan met bijvoorbeeld slechte code, inefficiënte processen of technische beperkingen, bereiken ze nooit hun volledige snelheid. Zorg allereerst voor kwalitatief hoogstaand werk, wees transparant over geitenpaadjes die je vroeg of laat kunnen opbreken en plan af en toe ruimte in om puin te ruimen, zodat je de snelheid van je team hoog houdt.

6. Onvoldoende teamdynamiek: werken jullie echt samen?

Een Agile team werkt als een goed geoliede machine, waarbij elk teamlid een cruciale rol speelt. Maar als er binnen het team slechte communicatie, onduidelijke rollen of een gebrek aan vertrouwen is, kan dit de snelheid enorm verminderen. Dit is alsof je in een raceauto zit waarvan de onderdelen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Investeren in teamcohesie, duidelijke communicatie en een cultuur die psychologisch veilig is, kan ervoor zorgen dat het team als één geheel werkt en de snelheid verhoogt.

7. Vermijden van micromanagement: geef het stuur uit handen

Niets vertraagt een Agile team meer dan micromanagement. Agile werkt het beste wanneer teams het stuur in handen hebben en vrij zijn om beslissingen te nemen. Wanneer leiders echter te veel controle willen houden, creëren ze een knelpunt dat de snelheid van het team vermindert. Door leiders te coachen om los te laten en vertrouwen te hebben in hun teams, bereiken teams hun maximale snelheid.

Racen over de snelweg van waardecreatie

Als je het gevoel hebt dat je Agile transformatie niet de verwachte snelheid oplevert, is het tijd om onder de motorkap te kijken. Snelheid in Agile werken gaat niet alleen over harder werken of meer functionaliteit opleveren, maar vooral over het snel leveren van waarde op een effectieve en efficiënte manier. Door te focussen op autonomie, technische excellentie, teamdynamiek, en het Agile inrichten van je organisatie, tover je je team om van een voertuig dat vastzit in de file tot een raceauto die soepel over de snelweg van waardecreatie zoeft.

Laat de handrem los, stel de focus scherp, en ontsluit de ware kracht van Agile werken. Met de juiste aanpak kan jouw team niet alleen harder gaan, maar ook slimmer rijden, recht op het doel af, in een tempo dat écht verschil maakt.

Zie jij voor de komende tijd obstakels op jouw route? Bel me of schiet een afspraak in. Ik ben nieuwsgierig naar jullie actuele Agile uitdaging.

Deze incompany trainingen zijn interessant voor jou