Agile Scrum queen

Agile is Rock ‘n Roll met deze 8 songs van Queen | Deel 1

Wat is jouw Bohemian Rhapsody?

De reis naar een Agile organisatie gaat gepaard met verandering. Vaak volgt zo’n verandering een archetypische reis met een aantal stappen. Stappen die universeel lijken in welke verandering dan ook.

Joseph Campbell schreef hier ooit een boek over: Hero with a thousand faces. Ook filmmakers over de hele wereld kennen de stappen van deze heroïsche reis maar al te goed en passen dit toe op bijna al hun scenario’s. Conclusie: vaak hebben we dezelfde hindernissen te nemen, keuzes te maken en inzichten op te doen. 

Verandering start doorgaans met een heftige aanleiding, noem het urgentie. Dan volgt een fase van loskomen van het huidige en op weg naar vernieuwing. Op het moment dat je denkt dat je het eerste succes hebt geboekt (bijvoorbeeld: de eerste Scrum teams zijn op stoom) volgt een onverwachte tegenslag. Oude systemen en cultuurpatronen steken de kop op en versperren de weg naar de echte vernieuwing. Een nieuw dal volgt, maar met vereende krachten wordt het doel uiteindelijk toch bereikt. En we leven nog lang en gelukkig…. 

Maar hoe ziet zo’n reis er nu stap voor stap uit? Ik neem je mee aan de hand van 8 songs van Queen om de Agile reis te doorlopen.  Zet de afspeellijst aan en laat je meeslepen. 

OPEN HIER DE SPOTIFY PLAYLIST

Stap 1 | Is this the world we created

Het startschot. Dé oproep tot avontuur! We horen de roeping, voelen de urgentie. We zitten vast in de huidige context. Innoveren we nog snel genoeg? Kunnen we klanten meer binden? Kan het efficiënter? Zijn we nog aantrekkelijk voor de talenten op deze wereld? Wat dragen we eigenlijk bij aan de wereld? Hoe creëren we de beste waarde voor klanten nu en in de toekomst? Deze berg vragen doet ons beseffen dat het roer nu echt om moet. De hoogste tijd om op reis te gaan.

Lyrics

Just look at all those hungry mouths we have to feed

Take a look at all the suffering we breed

So many lonely faces scattered all around

Searching for what they need

Is this the world we created?

What did we do it for

Is this the world we invaded

Against the law

So it seems in the end

Is this what we’re all living for today

The world that we created

Stap 2 | I want to break free

Doorzetters gezocht! Nu is het moment om oude machten te overwinnen en automatische weerstand te doorbreken. Want: iedereen heeft 1001 redenen om het niet te doen en toch willen wij loskomen van  het huidige referentiekader. Ja, dan krijg je opmerkingen als: Agile dat is toch niets voor ons? Hebben we dat niet al eerder geprobeerd? Die hype van Agile en Post-its waait vanzelf wel weer over. Afijn, we kennen het wel. We zullen het gevecht met de heersende orde aan moeten gaan om het eerste experiment echt beet te kunnen pakken. Dat vergt moed, maar zorgt uiteindelijk voor kippenvel!

Lyrics

I want to break free

I want to break free

I want to break free from your lies

You’re so self satisfied I don’t need you

I’ve got to break free

God knows, God knows I want to break free

Stap 3 | Under Pressure

Deze reis maak je niet alleen, tijd dus om ons reisgezelschap samen te stellen. Om precies de juiste krachten te bundelen, brengen we medestanders en tegenstanders in kaart. Voor de eerste stappen hebben we die medestanders namelijk echt nodig! Zowel in het Agile team als in het Management. Dat zet de boel onder druk. Maar door het echt samen te doen, komt er energie vrij en breken we door de eerste barrières heen. Als gedreven team maximaal gebruik maken van de druk en op weg gaan naar de overwinning.

Lyrics

Pressure pushing down on me

Pressing down on you, no man ask for

Under pressure that burns a building down

Splits a family in two

Puts people on streets

It’s the terror of knowing what the world is about

Watching some good friends screaming

“Let me out!”

Pray tomorrow gets me higher

Pressure on people, people on streets

Stap 4 | Now I’m here

Oké, de eerste kilometers zijn gemaakt en het veilige thuisfront ligt achter ons. Nu verschijnt de échte uitdaging aan de horizon. Want ook al zijn we als team goed op weg, de echte big bang is er nog niet. Het vliegwiel blijft nog uit. Om echt succesvol te zijn, moeten we meer momentum creëren. We willen meer mensen laten aanhaken, zichtbaarder zijn in de samenwerking en behaalde resultaten delen. Daar bovenop de top van die berg ligt het echte succes! Maar hoe komen we daar? 

Lyrics

Here I stand 

Looked around, around, around, around, around

But you won’t see me

Now I’m here

Now I’m there 

I’m just a

Just a new man

Yes, you made me live again

Klik hier om door te gaan naar deel 2 van ‘Agile is Rock ‘n Roll met deze 8 songs van Queen’

Enthousiast geworden over de interactieve Agile trainingen?