Agile leiderschapstrainingen

Martijn van Asseldonk over zijn trainingsstijl, liefde voor Agile en onvergetelijke trajecten

Martijn bevindt zich in de kracht van zijn leven, waar hij volle bak energie namens Scrum Academy trainingen geeft. Zo helpt hij individuen, teams en organisaties sneller wendbaar te worden. Met een geheel eigen stijl verzorgt hij trainingen en incompany trajecten bij organisaties als Blendle, ABN Amro en UWV. Toch is het een drietal andere trajecten die hem nog altijd helder voor de geest staat.

Martijn van Asseldonk start zijn carrière als software developer en in 2008 mag hij voor het eerst gaan experimenteren met Scrum, daar waar hij eerder nog met traditioneel projectmanagement werkt. Een openbaring. Een eyeopener. Hij is gelijk verknocht aan Agile werken. Hij ontwikkelt zich tot Scrum Master en stort zich volledig in de wonderlijke wereld van Agile. “Ik merkte al snel dat we met Agile werken sneller konden opleveren en ook de betrokkenheid van de teamleden werd heel groot”, blikt Martijn terug. Dus hij wil nóg meer: binnen vijf jaar certificeert hij zich als Scrum.org trainer en wordt hij fulltime Agile Coach.

Mijn trainingsstijl: training from the back of the room, waarin deelnemers veel zelf oefenen, discussiëren en ontdekken

Zelf schat Martijn dat hij de afgelopen jaren zo’n 200 trainingen heeft gegeven. En tot op de dag van vandaag blijft het zijn persoonlijke doel om tijdens trainingen mee te geven dat uitdagingen vaak complex zijn en niet altijd een kant-en-klare oplossingen kennen. Martijn vult aan: “En natuurlijk dat experimenteren en leren belangrijker is dan alles van tevoren uitdenken.”

Onvergetelijke Agile trajecten

Martijn is dus al jaren actief als Agile Coach en in die hoedanigheid is hij ook bij honderden bedrijven over de vloer geweest. Om coaches te begeleiden. Om transformaties bij te staan. Om startups te gidsen. Tijd voor, zoals de Engelsen zo mooi kunnen verwoorden: a trip down memory lane. “De eerste grote transformatie waarin ik mocht meewerken was bij ING. Met een team van zo’n 15 coaches begeleidde ik een bedrijfsonderdeel naar een hoger niveau Agile plan. We introduceerden onder meer DevOps teams en coachten het management in de toepassing van Agile”, zegt van Asseldonk met gepaste trots.

Het tweede traject dat hem is bijgebleven is bij één van de grote supermarktketens die Nederland land rijk is. En hier krijgt hij een online uitdaging: het begeleiden van ah.nl en de ah-app. “Ik ontwikkelde met een kleine club coaches een verbetering op de Scaling aanpak, gebaseerd op LeSS. En het mooie was: multidisciplinaire ontwikkelteams hadden elk hun eigen purpose, waren autonoom en stemden tegelijk de ontwikkeling van het overkoepelende product af.”

Agile leiderschapstrainingen

Een derde traject dat de actieve Martijn is bijgebleven, is RocSys: een start-up die innovatieve laadoplossingen maakt voor elektrische voertuigen. “Hier mocht ik een Agile kickstart verzorgen, waarbij het team haar visie samenstelde en Agile werken omarmde. De uitdaging die zij hebben, is de verschillende karakteristieken die hardware- en softwareontwikkeling kennen, op een Agile manier te lijf te gaan. Door alle competenties bij elkaar te brengen kon RocSys een gedragen visie samenstellen en een aanvalsplan om deze op een Agile manier te bereiken.”

‘Ik gedij het best in een informele en tegelijk ambitieuze club’

En door… met Agile

Want stilzitten doe je niet als je in de kracht van je leven bent. Nee, Martijn schakelt door en blijft zich graag verder ontwikkelen. De online trainingen tijdens de coronapandemie zijn hier een mooi voorbeeld van: “Dit had ik niet eerder gedaan, en hoewel er niets boven een fysieke training op locatie gaat, komt de beleving toch een stuk dichterbij dan ik had gedacht.” Hij neemt ook deze hindernis en geeft vervolgens de één na de andere online training. Dus ondanks dat het helemaal nieuw is, en uit nood geboren, pakt Martijn deze uitdaging met beide handen aan. Ook wel logisch natuurlijk, voor een trainer wiens persoonlijke adagium “Courage is the power to let go of the familiar” is.

Wil je een training van Martijn en collega trainers volgen?