Agile training bij Cortina

CASE: Training en opstarten van het innovatieteam bij Cortina

Cortina is een eigen fietsmerk van fietsengroothandel Kruitbosch B.V. uit Zwolle. In 2006 start de productie van Cortina fietsen met een eerste oplage van 4.000 exemplaren. Tegenwoordig zijn dat meer dan 100.000 fietsen per jaar. Wat Cortina bijzonder maakt? Kruitbosch benadert de Cortina fiets als een lifestyle product en is continue bezig met de nieuwste trends. 

Omdat die nieuwe trends elkaar steeds sneller opvolgen wilde Kruitbosch het ontwikkelproces van een nieuw model drastisch versnellen. Bovendien piekte alle fietsverkoop tijdens de pandemie en wilde Kruitbosch daar zo snel mogelijk op inspelen. Cortina vroeg daarom Scrum Academy om een integrale innovatieaanpak te introduceren op basis van Scrum.

De situatie bij Kruitbosch – Cortina

Fietsen worden steeds complexer en technischer. Leveranciers bieden meer mogelijkheden en consumenten zijn steeds veeleisender. Een klassieke, gefaseerde projectaanpak werkt niet meer in deze complexe situatie. Een multidisciplinaire aanpak levert veel meer waarde op. Maar je werkwijze veranderen is niet eenvoudig. Zeker niet onder hoge werkdruk. Je hebt weinig tijd om te experimenteren en de bocht uit te schieten. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe werkwijze dus in één keer goed loopt.

De vraag: introduceer een multidisciplinaire werkwijze voor het ontwikkelteam van Cortina

Na een open Scrum training hadden enkele mensen bij Cortina de smaak te pakken. Ze vroegen Scrum Academy om een combinatie van training en coaching on the job te verzorgen. Die begeleiding was belangrijk omdat de multidisciplinaire aanpak van Scrum onontgonnen gebied was voor Cortina.  Voor het eerst werkt marketing, design, engineering, inkoop, elektronica en productveiligheid parallel met elkaar. 

De bedoeling was om met onze begeleiding een nieuw, sneller ontwikkelproces op te starten. We hadden direct een klik met Cortina omdat we bij Scrum Academy ook van innovatie houden en de open, directe cultuur die daar bij hoort.

De praktische aanpak van Scrum Academy

We startten op het hoogtepunt van de COVID-19 lockdown met een online training Agile & Scrum. Vervolgens startten we het project op met een Agile Kickstart voor teams. In die kickstart zetten we samen een scherpe productvisie neer. Met een teamcanvas brengen we helderheid in rollen en vaardigheden. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Tenslotte maken we samen praktische werkafspraken. Scrum is geen methode, maar een raamwerk. Je maakt er zelf een werkwijze van, die bij je past. Onder de begeleiding van Scrum Academy heeft Cortina haar werkmethode ingericht volgens het Scrum Raamwerk. Dat gaat dus van mindset tot concrete afspraken over wanneer je de koppen bij elkaar steekt. 

Het resultaat van de Agile training en Kickstart bij Cortina

De feiten liegen er niet om: de nieuwe fiets bereikte de markt in de helft van de normale tijd. Bovendien verliep de samenwerking veel soepeler. De aanpak smaakt naar meer. Na het eerste succes wil het team meer tijd vrijmaken om op deze manier te werken. De eerste stap richting de agile organisatie is gezet. 

Wil je weten of een Agile kickstart iets voor jou is? Neem contact op!

We nemen graag tijd om een aanpak op maat te ontwikkelen voor jouw organisatie. Samen kijken we hoe je kan beginnen met een nieuwe multidisciplinaire Scrum aanpak. We bellen je graag terug. Je kunt ook direct een afspraak inplannen via Calendly.