Lego simulatie

CASE: Large-scale LEGO simulatie bij Ksyos

Ksyos maakt technologische oplossingen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen in de zorg. Dankzij het platform van Ksyos hoeven patiënten minder lang te wachten bij het ziekenhuis en krijgen ze toch de specialistische hulp waarin de huisarts niet kan voorzien. Door de patiënt te helpen om meer zelf te doen, ondersteunt Ksyos artsen en ziekenhuizen.

Om dit succesvolle platform uit te bouwen, hebben de mensen van Ksyos zich in vier Scrum teams georganiseerd. Aan Scrum Academy de vraag om een soepele start te verzorgen van de samenwerking in deze Scrum teams. Met een LEGO Simulatie op grote schaal hebben we de teams geholpen om heldere afspraken te maken over rollen en verantwoordelijkheden, binnen de kaders van het Agile werken. Dankzij deze ene sessie verloopt de samenwerking in en tussen de teams nog soepeler.

Snelle groei en weinig contact: dat leidt tot spanningen

Tijdens de Covid periode in 2021 is Ksyos razendsnel gegroeid. Maar door de situatie waren de vele nieuwe mensen nog niet allemaal optimaal aangesloten. De beperkingen van die periode maakten het moeilijk om elkaar goed te leren kennen. De samenwerking leed hieronder: het was meer een groep mensen dan een echt team. Tijd voor teambuilding!

De opdracht: organiseer een Agile teambuilding voor ons internationale team

Ksyos vroeg Scrum Academy om een programma waarmee 4 teams van ongeveer 10 personen eenzelfde begrip zouden krijgen van de Agile aanpak. Vooral de duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden moest beter. Ksyos wilde een gezamenlijke start met gedeelde uitgangspunten.

Onze aanpak voor een internationale teamdag

We zijn uitgerukt met vier trainers om een intensief dagprogramma te faciliteren voor de vier internationale teams. We behouden graag wat al goed werkt, daarom begonnen we met een retrospective: een terugblik op de werkprocessen van afgelopen tijd. Nadat we de terugblik afsloten met actiepunten, maakten we de rollen en verantwoordelijkheden helder. Een market of skills maakte duidelijk waar iedereen goed in was en hoe het het team het beste beslissingen kon nemen.

In de middag verbeterden we de onderlinge communicatie met een Large-scale LEGO simulatie. Bij een dergelijke simulatie werken de vier teams samen aan één gezamenlijke uitdaging. De facilitators kunnen dan met de teams goed reflecteren op afspraken en gedragingen die de samenwerking bevorderen. De bedoeling van die simulatie is om gedrag en onderliggende patronen die in de praktijk ook voorkomen met elkaar te analyseren en te lijf te gaan. De uitkomsten zijn de volgende dag direct bruikbaar in de praktijk.

Het resultaat van de teamdag met Large-Scale LEGO simulatie

Na afloop kon je duidelijk merken dat er meer verbinding was in en tussen de teams. Dankzij het inzicht in elkaars kwaliteiten, zijn teamleden elkaar vaker op gaan zoeken. En het was vooral een leuke dag. Elkaar in het echt ontmoeten en samen een uitdaging aangaan, bracht vooral veel positieve energie! Waar de samenwerking eerst wat stroef was, zoeken de teams en teamleden elkaar nu dus veel vaker op.

Wil je weten of een Large-Scale LEGO simulatie iets voor jou is? Neem contact op!

Bel of mail ons gerust met jouw vraag, uitdaging of opdracht. Dan maken we graag een voorstel op maat waarmee we de samenwerking in jouw team of team van teams verbeteren. Omdat we op een ongedwongen manier met LEGO een gedeelde uitdaging aangaan, komt er heel veel positieve energie los. Anders dan bij de gemiddelde competitieve ‘teambuilding’ activiteiten, komt het team hier echt dichter bij elkaar.