Zes keer ‘sturen op resultaat’ in 2022

De best practices van het afgelopen jaar. De beste tips voor aankomend jaar. Komende maand delen we ze met jullie Scrum Masters, Product Owners en Agile Coaches. Want hoe stel je in dit tijdperk scherpe doelen, zonder de teamdynamiek te verliezen? In drie blogs en drie videotalks neemt Anton Vanhoucke ons mee aan de hand van zijn kersverse boek ‘Sturen op resultaat’ (top 50 notering Managementboek TOP 100 ). In deze blog vertel ik je graag waarom ook ik daar naar uitkijk.

Niets missen? Volg onze socials, abbonneer op de nieuwsbrief of kom zo nu en dan eens langs surfen op deze scrumacademy.nl

Teamwerk is mateloos interessant. Goede teamdynamiek niet vanzelfsprekend. Dat weet jij ook, of je nou een team aanstuurt of alleen onderdeel bent. Samen wil je ambitieuze doelen stellen en alles in het werk stellen om jullie gouden plak te behalen. Maar hoe doe je dat in een tijdperk vol thuiswerken, online meetings en beperkte toevallige fysieke ontmoetingen?

Een energielek van jewelste

Laten we stellen dat die zaken het teamwerk en de teamdynamiek keihard uitdagen. Sprankelende doelen stellen lijkt ook bijna onmogelijk geworden. Merk je ook dat teamleden afhaken? Niet gek misschien, omdat de menselijke maat en de teamdynamiek in twee jaar soms tot onder nul zijn gezakt. Maar je kunt dat vuurtje weer opstoken, daarover later meer. Eerst nog even verder de diepte in.

Hetzelfde schuitje als excuus

Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Het is maar goed dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten met al dat online werkgedoe. Gelukkig hebben onze concurrenten het ook nog niet allemaal op orde, anders zouden we onze concurrentiepositie wel eens kunnen verliezen.’ Mijn oren klapperen. Want hoewel deze uitspraak legitiem klinkt, is het eigenlijk een excuus om achterover te leunen en niet naar mogelijke kansen te kijken. Kansen om je concurrentiepositie juist te versterken.

De lessen van afgelopen jaar

Want de versnelling naar het hedendaagse en blijvende hybride werken geeft ook heel veel voordelen. De efficiëntie van meetings is nog nooit zo hoog geweest. Reistijden zijn extreem verminderd. We stellen sneller de vraag; is het echt nodig dat ik bij deze meeting aanwezig ben? De verhoogde grip op digitale tools moeten we ook niet vergeten. Daarnaast hebben veel mensen in hun thuis de ideale werkplek voor optimale focus gevonden. En daarmee meteen een fijnere balans in werk en privé.

Concurrentiepositie versterken

Maar om hier op in te spelen moet je wel goed managen, de teamdynamiek behouden en de juiste voorwaarden creëren om te sturen op resultaat. Als je dat nog niet goed genoeg voor elkaar hebt dan is dit is hét moment om jezelf goed te positioneren, te hergroeperen en te zorgen dat je klaarstaat om te knallen.

https://youtu.be/p6JBF5x2Q9E

De komende maand

Komende maand delen we onze inzichten van de afgelopen 2 jaar en vertalen die door naar trends en tips voor het komende jaar. Voor Product Owners, Scrum Masters en Agile Coaches. En voor iedereen die verlangt naar een boost in  teamwerk. Anton neemt je daartoe mee in de wereld van het boek ‘Sturen op resultaat’.

Zo haal je straks het beste uit twee werelden: ambitieuze doelen en geweldig teamwerk, online en fysiek. 

Veel plezier ermee!

Ook Agile Coach worden?

Benieuwd waar jij je stap kan maken als Agile Coach? Volg onze interactieve Agile Coach Opleiding. Gewaardeerd met 4,8 sterren op Google. Je vult een toolbox van jewelste om zelf aan de slag te gaan met teams en de organisatie. Daarnaast ontmoet je een breed deelnemersveld waar je ook veel van leert!