Agile teams

DOWNLOAD: Het Agile Kickstart Canvas

Je wilt snel en slim Agile teams opstarten. Is dat realistisch of populaire praat? Ontdek het antwoord op die vraag met ons nieuwe ‘Agile Kickstart Canvas’. Een praktisch format met een selectie waardevolle insights van het jarenlang coachen en trainen van Agile teams en transities. Lees snel verder, tackelen we meteen even twee grote misverstanden over Agile transities.

Hoeveel Agile boeken heb jij op de plank? Er zijn er honderden. Ook internet puilt uit van de Agile blogs. En eerlijkheid gebied te zeggen: ook wij delen graag onze kennis. Toch kan het zomaar zo zijn dat al die content juist voor misverstanden zorgt binnen jouw organisatie of team. Laten we daarom nu samen alvast een kruis zetten door twee van die misverstanden.

Twee transitie misverstanden

1. Jouw organisatie overnight omvormen tot een Agile systeem? Dat is prima te doen.

Buzzer! Bij een Agile transitie vind je jezelf (als organisatie) weer vanaf de bodem uit. De transitie raakt alles in de organisatie. Gooi een steen in het water en de kringen reiken steeds verder. Het start vaak bij een specifiek team, vervolgens raken ook afdelingen als HR en Legal betrokken en dan maakt ook het management kennis met de Agile teams. Transformeren maar.

Veel organisaties zitten muurvast. Met soms tegengestelde belangen. Dus moet alles weer op één lijn komen. Of dat lang duurt? Met Agile coaching in ieder geval korter dan dat het duurde om alles te laten ontkoppelen. Maar ingrijpend is het wel. Voor sommige organisaties is de ontkoppeling gestart in de jaren ‘70. Dat los je dus niet overnight op.

2. Er is een stappenplan waarin met milestones staat aangegeven wanneer je welke fase van Agile bereikt.

False! Een transitie is geen lineair proces. Het is een proces waar je begint en stap-voor-stap verkent wat jouw volgende stap wordt. Wat levert de grootste waarde? Wat is op dit moment het meest nodig? Tegelijkertijd is de transitie absoluut geen vrijbrief om ‘zomaar wat te doen’. Het is een delicaat proces van superscherp prioriteren en daar steeds weer de juiste concrete acties op inzetten. Dus:

  • continu scherp zijn;
  • durven laten gaan;
  • maar ook confronteren;
  • gas geven;
  • af en toe op de rem trappen.

Werken met milestones zou betekenen dat de transformatie te voorspellen is. Een transformatie is supercomplex en dus niet te voorspellen.

Kan je je vinden in deze uitgangspunten? Dan ben je klaar om aan je Agile reis te beginnen. In het Agile Kickstart Canvas krijg je concrete handvatten om jouw transformatie hands-on vorm te geven. Downloaden is jouw eerste stap.

Download het Agile Kickstart Canvas

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang ons Agile Kickstart Canvas gratis.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.