Anton Vanhoucke

Download: Nieuw Product Goal Canvas

Scrum kent sinds januari 2021 een nieuw onderdeel: het Product Goal. Ik ben persoonlijk heel blij met deze officiële toevoeging. Waarom? Ik zag veel teams worstelen met hun Product Backlog: ze verzandden nogal eens in de waan van de dag. Dankzij het Product Goal kan het team weer echt focussen op impact. De nieuwe Scrum Guide geeft je echter alleen de kaders voor het Product Goal. In dit artikel download je juist een zeer praktische en direct toepasbare uitwerking: het Product Goal Canvas.

Wat is het Product Goal?

Het woord Product zet veel mensen op het verkeerde been. Je denkt al snel aan een artikel wat je in de supermarkt afrekent, of iets technischer aan een app en daarna wellicht aan een nieuwe gadget. Toch heeft het veelomvattende woord Product in de term Product Goal een meer abstracte betekenis. Hier betekent product: wat je produceert als team. Zie het als de waarde van al jullie werk. Het kan dus zijn dat je meerdere producten op de menukaart van je team hebt staan, die samen je toegevoegde waarde brengen.

Het Product Goal beschrijft wat je team verbindt. Het is daarmee ook een lange termijn doel. Zolang het Product Goal waardevol blijft, heeft je team bestaansrecht. Lees ook wat de officiële Scrum Guide te zeggen heeft over het Product Goal.

Het Product Goal Canvas als levend document

Net als alle artefacten van Scrum, is het Product Goal een dynamisch document. Het beschrijft steeds het actuele begrip over het lange termijn doel van jouw team. Die beschrijving hoeft echt niet perfect te zijn. Een Product Goal is goed genoeg wanneer het richting geeft aan het werk en wanneer het het team verbindt. Gaandeweg kan je het Product Goal dus updaten met nieuwe inzichten, nuances en betere beschrijvingen.

Wanneer gebruik je het Product Goal Canvas?

Scrum is een aanpak waarbij je, net als bij lean, probeert om waste te vermijden. Als je het Product Goal één keer zou invullen en het dan op de stapel in een la legt, heb je er weinig aan. We raden Product Owners aan het canvas te gebruiken bij twee belangrijke momenten: de Backlog Refinement en Sprint Reviews. Bij deze Scrum Events helpt het canvas om het werk te prioriteren. Het helpt overigens ook om nee te zeggen tegen werk dat niet bij de toegevoegde waarde (en dus het Product Goal) van het team past. Wel zo fijn voor de focus!

Ontvang het Product Goal Canvas

Ik mail je graag een sjabloon voor het Product Goal Canvas. Geef hieronder je mailadres aan ons door en je ontvangt het canvas binnen een enkele minuten.

Twijfel je daarna over hoe je het canvas het beste kan invullen voor jouw team? Neem dan gerust contact op en reply simpelweg op de door mij gestuurde mail met het canvas in de bijlage. Ik ben erg benieuwd naar wat mijn sjabloon voor het Product Goal Canvas voor jou kan betekenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Welke rol vervul je binnen je organisatie?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.