Mijn 3 tips om jouw presentatie kracht bij te zetten, zonder PowerPoint

Geef jij veel PowerPoint presentaties aan jouw collega’s en het management? Oké, top. Dan is deze blog speciaal voor jou. Je krijgt 3 concrete tips om hen nog meer te overtuigen van de beste ideeën en plannen voor jouw bedrijf. Het liefst zonder gebruik van PowerPoint.

PowerPoint als norm voor plannen maken en overtuigen

Wil je overtuigen in een meeting, dan is een flitsende PowerPoint presentatie in veel organisaties de norm. Iedereen doet het, dus jij ook. Een idee of plan zonder bijbehorende PowerPoint wordt op voorhand niet serieus genomen. Toch? Precies.

Kijk, in sommige organisaties zijn professionals 50% van hun tijd PowerPointslides aan het produceren en die andere 50% van hun tijd spenderen zij aan overleggen om deze te presenteren of door PowerPoints van collegae overtuigd te worden. Een simpele rekensom leert je dat er dan weinig tijd overblijft voor uitvoering en operatie, maar geeft ook een gevoel van hoge werkdruk. Daarbij staat de gemiddelde PowerPoint presentatie vol data, grafieken, draaitabellen en organogrammen. Dat doet een gemiddelde toehoorder duizelen.

Van PowerPoint naar interactie

Eerlijk is eerlijk. Tot zo’n 7 jaar geleden bestonden onze trainingen voor een groot gedeelte uit een slidedeck. Strak vormgegeven met animaties en foto’s. Het gaf structuur aan de opbouw van de training en genereerde meteen een handout voor de deelnemers van een training. Maar de echte waarde van een training is niet de handout van de training achteraf, maar de interactie met elkaar tijdens de training. Kortom: we zijn er van de ene op de andere dag mee gestopt en vervingen de traditionele manier van trainen. Voor wat? Voor de inmiddels succesvolle stijl van trainen boordevol met interactie, dialoog en praktische ervaring.

Kanban en Scrum trainingen

Waarom PowerPoint gebruikt wordt

Veel gehoorde redenen om PowerPoint te gebruiken zijn:

  • Het zet een verhaal kracht bij, want het eeuwenoude cliché luidt: wie schrijft die blijft;
  • Iedereen doet het, dus jij ook, het is de norm geworden binnen de bedrijfscultuur;
  • Het maakt jezelf en jouw positie zichtbaar;
  • Het geeft ruimte om heel veel grafieken, tabellen en data te presenteren;
  • PowerPoint is een deliverable uit een sprint geworden. Wat ik persoonlijk een linke zet vind. Want volgens mij is Microsoft de enige die geld verdient aan PowerPoint en is het voor ieder ander een hulpmiddel, waar een eindgebruiker niet snel een factuur voor wil betalen. De echte waarde voor eindgebruikers en klanten ligt vaak toch echt ergens anders.

De 3 tips om jouw presentatie kracht bij te zetten

Gebruik van PowerPoint kan handig zijn om je gedachten te ordenen. Dat kan je ook gewoon met pen en papier doen overigens. Hierbij 3 concrete tips om jouw presentatie wel echt kracht bij te zetten. Met of zonder PowerPoint. Waarbij ik je uitdaag om het de volgende keer zonder PowerPoint te proberen.

  • Zorg dat je presentatie inspireert. Storytelling helpt daarbij. Maak het verhaal tof om naar te luisteren. Kortom: maak er een vlammend betoog van.
  • Stel het belang van de ander centraal. Het gaat er niet om dat je de ander moet overtuigen van jouw idee, maar dat je laat zien dat je de ander begrijpt. Door het belang van de ander centraal te stellen, zorg je dat de ander enthousiast wordt, omdat die ziet waar de winst voor zichzelf te halen is.
  • Geef inzicht. Dat kan natuurlijk door data te delen. Maar het kan ook door een interessante discussie te faciliteren en hiermee collegae tot inzicht te laten komen. De waarde zit dan in het delen van verschillende inzichten in plaats van jouw inzicht over de bühne te brengen. Dat vergroot de acceptatie van de beste ideeën enorm.


Tot slot

Ter lering en vermaak werd ik door collega Roy Gielen attent gemaakt op deze video. Als deze video herkenbaar voor je is, dan heb je zeker wat aan de bovenstaande 3 tips.

Een Agile training volgen... zónder Powerpoint?