Met deze training maak je van het SAFe framework geen lege huls

Voor veel organisaties is het de holy grail: het Scaled Agile Framework. Dé methode om met veel teams tegelijkertijd samen te werken aan eenzelfde product. SAFe bestaat uit een verzameling van Lean en Agile best practices, samengebracht in een zeer gestructureerd framework. Red flag! Dat framework wordt namelijk nogal eens als doel gezien, in plaats van als middel. “Zie SAFe als een gereedschapskist die je goed kan gebruiken, als je hem vult met de juiste tools”, zegt Agile Coach Roy Gielen. Agile Coach Remco Diks vult aan: “Neem het dus nooit klakkeloos over, maar laat je erdoor inspireren.“ Waarom Roy en Remco nu samen een nieuwe training ontwikkelen?

Super flexibel, experimenteel en open voor interpretatie, zo staat het SAFe Framework niet bekend. “SAFe kent vooral heel veel regels, is blauw en dichtgetimmerd. Dat kan voor je werken, maar wordt vaak ook verkeerd toegepast. Dan zet je het model wel neer, maar werk je nog steeds niet Agile. SAFe is dan niets meer dan een lege huls”, stelt Roy Gielen. Trainingspartner Remco Diks ligt toe: “Wanneer een organisatie dan SAFe toepast, worden mensen zenuwachtig over het bestaansrecht van hun functie. Dan gaan ze binnen het model op zoek naar een rol die ze nog wel kunnen invullen. Kijk, dan pas je SAFe geforceerd toe.”

‘SAFe valt of staat met houding en gedrag van mensen uit de organisatie’

Remco Diks

Experimenteren met SAFe

Als je de twee trainers met veel (SAFe)ervaring zo hoort, lijken ze niet erg enthousiast over het framework. Toch is het tegenovergestelde waar volgens Remco: “SAFe is een erg waardevol en bruikbaar model als je je erdoor laat inspireren. Durf ermee te experimenteren. Haal er de wijsheden en tools uit die voor je werken. Werkt iets niet? Stop er dan vooral ook mee!” Een visie die past bij de evaluatie die het framework doorliep van de 1.0 naar een 5.1 versie. “SAFe is daarmee van een superstrak framework naar een framework met gedragscomponenten gegroeid. Dat past perfect in ons Scrum Academy straatje”, zegt Roy Gielen. “Daarom hebben we onze gezamenlijke ervaring en visie nu ook in een nieuwe training Leading SAFe ondergebracht!”

SAFe training met Scrum Academy twist

Heb je al eens een SAFe training gevolgd? Dan zal je de honderden powerpoint slides, werkboeken, boeken klappers en examens vast nog wel herinneren. Iets wat Roy en Remco helemaal anders doen in hun Leading SAFe training: “We doen het Scrum Academy stijl; interactief, flipovers, veel werkvormen en simulaties. Natuurlijk brengen deelnemers ook eigen cases mee naar de tweedaagse training. Zo ga je niet alleen met nieuwe kennis en tools naar huis, maar kun je het ook meteen toepassen in de organisatie.”

‘Hoe kan ik als manager of directielid invulling geven aan SAFe? Als je je dat weleens afvraagt, is deze interactieve tweedaagse SAFe training perfect voor je’

Roy Gielen

Twee zeer ervaren trainers

Natuurlijk kies je voor deze SAFe training omdat je enthousiast wordt van de interactieve trainingsvormen. Maar vergeet ook de ervaren en eigengereide trainers niet. Want veel trainers hebben dan wel de (theoretische) kennis, maar ontbreekt het aan ervaring op de werkvloer. Roy en Remco draaien het om en nemen in hun Leading SAFe training vooral jaren ervaring mee met klanten als Dela, APG, Loyalis, ASML, Avans en Tennet. “Ook in de training hebben we als trainers echt de Agile mindset. We weten niet precies hoe de training gaat. Dat ligt ook aan de deelnemers en hun cases. We maken de training echt samen”, aldus Roy en Remco.

Certificering

Natuurlijk kun je na de tweedaagse Leading SAFe training van Scrum Academy met je licentie voor de certificering gaan. Maar de twee trainers vinden iets anders eigenlijk nog belangrijker: “Het gaat ons er natuurlijk vooral om dat je na de training echt binnen jouw organisatie met SAFe aan de slag kan en wilt. Dat je gaat experimenteren met wat je wel en wat je niet kan gebruiken. Dat je als manager of directielid van SAFe veel meer dan een lege huls maakt.”

Jouw plek voor de eerstvolgende Leading SAFe training reserveren?