Lean Innovation: de magische mix voor Product Owners

Terwijl de hele wereld langzaamaan het Agile gedachtengoed omarmt, zien we dat er meer nodig is voor succesvolle innovatie. Wát je moet maken is zo mogelijk nog bepalender. Hoe ga je daar als Product Owner mee om?

Product Owners opgelet. Lean Innovation is een magische mix die perfect geschikt is voor, jawel… Product Owners. Het gaat er bij Lean Innovation om dat je het beste van drie werelden combineert: Scrum, Design Thinking en Lean Startup. Wat moet je daar dan precies mee? En welke rol speel jij daar als Product Owner in?  

We maken een reis langs de drie werelden die je nodig hebt voor Lean Innovation:

Scrum 

Scrum is een methode die ontwikkelt, versnelt, flexibiliseert en beheerst. Voorheen werd Scrum voornamelijk ingezet om software te ontwikkelen. Een ouderwets beeld? Ja. Want vandaag de dag wordt Scrum ook gebruikt in andere processen, denk aan creatieve processen op Marketing Communicatie afdelingen. Maar wat Scrum niet doet is een helder antwoord geven op de vraag: wat moeten we maken? Het ondersteunt maar gering bij het vaststellen of we eigenlijk wel het juiste maken. Zo kan je dus producten/diensten maken die geen antwoord formuleren op de problemen in de markt. Et voila, veel tijd kwijt zonder blije klanten. Terwijl we toch met z’n allen hebben bedacht dat het een goed idee was om iets te maken waar vraag naar is.

Design Thinking

Daarom betrekken we ook Design Thinking erbij. Design Thinking is inmiddels een veelgebruikt en veelzijdig begrip geworden. Het is misschien zelfs wel een beetje onduidelijk wat het nu inhoudt. Toch is het voor nu de beste benaming voor het proces dat we nog nodig hebben. Een belangrijke stap in dit proces is namelijk de ‘Ideate’ fase. Dit is cruciaal voor het ontwikkelen van onderscheidende oplossingen. Een Design Thinking proces werkt als volgt:

Design Thinking is een ontwerpproces van start tot het eind. Een groot deel van de Agile wereld begint te zien dat voor succesvolle innovatie design een onmisbaar ingrediënt is. 

Maar waar Design Thinking dan weer matig in voorziet is het antwoord op de vraag: “Hoe zorg je dat je blijft leren gedurende het innovatieproces?”

Lean StartUp

En dat is exact waar Lean Startup wel het antwoord op heeft. Lean Startup stelt gevalideerd leren centraal. Eenvoudig samengevat: je leert tijdens het bouwen-meten-testen of jouw aannames wel correct zijn. In het Engels zeggen gebruiken ze de terminologie ‘Build-Measure-Learn’.Startups stranden vaak omdat hun propositie niet naadloos aansluit op de markt. En daarom is Lean Startup een onmisbare toevoeging aan Scrum en Design Thinking. Het zorgt namelijk dat jij en jouw team geen onnodig werk doen of dat het project flink vertraagd.

Lean Innovation

Wat nu? Nou, je moet het beste van de drie werelden combineren. Met de sterke ingrediënten uit Scrum, Design Thinking en Lean Startup kom je tot de kern: Lean Innovation. Hoe werkt het combineren van ingrediënten: 

  • Snelheid van Scrum;
  • Creativiteit van Design Thinking;
  • Validatie van Lean Startup.

En zo kom je tot de kern: Lean Innovation. De manier om vlotter, slimmer, voordeliger en met meer plezier je projecten te doen en je klanten en stakeholders blij te maken. Het is een framework dat helpt om het juiste product te maken. Zo eenvoudig is het. En zo creëer je – als Product Owner anno nu zijnde – daadwerkelijk waarde.

Enthousiast?

Scrum Academy verzorgt 31 januari en 1 februari een Masterclass Lean Innovation.