Scrum Academy Agile Coaching Cards

Dit is hoe jouw team wendbaarder wordt

Hoe Agile is jouw organisatie en hoe Agile werkt jouw team daadwerkelijk? Om daarachter te komen spiegel je de organisatie of het team aan de Agile Principles. Pak een Scrum Academy kaartenset met de Agile Principles (of print ieder principle op een aparte a4) en spelen maar. Want met deze kaarten zorg je er op concrete wijze voor dat jullie het juiste gesprek voeren en krijg je als team een gedeeld beeld van waar jullie staan. Klaar voor een bak aan ideeën om mee aan het verbeteren te slaan? 

Wij spelen de Agile Principles Game als volgt:

Tip 1 – Form teams

Houd de groep klein. Om goede discussies onderling te stimuleren, zet je in op een groepsgrootte van 3-4 teamleden. Als de groep groter is, gaan we in subteams uiteen en zorgen we met een gezamenlijke eindpresentatie weer voor een geheel. Dat maakt deze oefening goed schaalbaar. Oja, vergeet de tafel om de kaarten op te leggen niet.

Tip 2 – Explain the cards

Benoem met je teamleden één voor één de principles van de kaarten en geef passende voorbeelden uit de praktijk. Door de voorbeelden te noemen, wordt het een enorm tastbaar  theoretisch principe. Even geen ruimte voor abstractie dus.

Tip 3 – Rate your team / company

Als alle 12 principles duidelijk zijn voor iedereen, is het tijd om de principles een rating te geven. Op welk principe vinden we dat we het goed doen en waar blijkt dat uit? Plaats die aan de bovenkant van de tafel. Het principle waarop we als team nog het minst scoren, leggen we onderaan. Een duidelijk beeld ontstaat.

Agile Scrum banner

Tip 4 – Debate

De uitdaging kan zijn om een gezamenlijk standpunt over jullie rating te vormen. Luister daarom goed naar elkaars argumenten. De vraag: “heeft er iemand bezwaar tegen als we dit principle deze score meegeven?” kan er voor zorgen dat het team sneller tot een beslissing komt. Durf te vragen.

Tip 5 – Define actions

Welke acties bedenken jullie om een Agile Principle te verbeteren? Waarschijnlijk zijn het er teveel om meteen op te kunnen pakken. Prioriteer je acties dus op impact en complexiteit: welke acties hebben de grootste impact en zijn ook nog makkelijk uit te voeren? Die plaats je bovenaan de actielijst en pak je op. De andere punten komen in een volgende ronde wel weer naar boven. Of niet, de wereld kan namelijk snel veranderen.

Vergeet je pokerface, gooi je kaarten op tafel en get Agile!


Succes.