agile coach

Dit boek staat op de plank van iedere Agile coach

Hoe ontwikkel je een eenheid die in de kortste tijd de hoogste nieuwe waarde levert? Met het laagste risico op verspilling van tijd en budget? Business agility staat hoog op de agenda in elke boardroom, want waardevol blijven door wendbaar te zijn is vandaag de dag overlevingsfactor nummer 1 geworden. Lees daarom het boek ‘Agile Coaching’ van Adrie Dolman.

Dit boek zou verplicht in het kerstpakket moeten zitten van iedere bestuurder, manager of medewerker van middelgrote en grote organisaties, waar wendbaarheid de achilleshiel van de 21e eeuw is. De eeuw van snelle disruptie en de wet van Darwin: het is niet de sterkste of de slimste die zal overleven, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan de verandering.

Wat lees je in het boek ‘Agile coaching’?

In het boek Agile Coaching beschrijft Adrie hoe een Agile Coach zichzelf ontwikkelt, waardoor hij in staat is om organisaties in een andere flow te brengen. Een Agile Coach kijkt naar de organisatie als een systeem welke hij indirect ontwikkelt, door de mindset en de skills van de mensen in die organisatie te ontwikkelen.

Het helpt bestuurders en managers enorm als zij begrijpen hoe Agile coaching hun organisatie wendbaarder maakt. Zij doen er goed aan om ook zelf Agile coaching skills te ontwikkelen, zodat zij hun verantwoording voor een waarde generende eenheid kunnen waarmaken en effectief kunnen samenwerken met een Agile coach.

Het helpt Agile coaches enorm als zij weten vanuit welke mindset zij echt het verschil kunnen maken. Agile coaching begint met zelfmanagement door introspectie en reflectie. Hoe blijf je authentiek en ontwikkel je een evenwichtige persoonlijkheid? Pas daarna ben je in staat om individuen en teams te coachen en een Agile organisaties te ontwikkelen.

Boekcover Agile Coaching

Het begint met…

… waarom Agile coaching juist nu zo belangrijk is. Vervolgens worden een aantal misvattingen uit de weg geruimd door het begrippenkader te herdefiniëren. Dat begint met een chronologische uiteenzetting van de Agile wetenschap in de afgelopen 400 jaar. Daarna worden de basiskennis en principes voor Agile coaches uiteengezet en volgt er een duidelijke definitie van wat een Agile coach eigenlijk is. Compleet met een Jip en Janneke versie zodat dit voor iedereen gelijk duidelijk staat.

In de hoofdstukken die daarna volgen staan alle ontwikkelfasen voor een Agile coach beschreven en ook de rollen en stijlen van een Agile coach. De rol van een Agile coach is beduidend breder dan alleen coachen. Een Agile coach faciliteert bewustwording sessies en adviseert hoe de organisatie een effectieve en psychologisch veilige omgeving kan ontwikkelen waar multidisciplinaire eenheden snel met nieuwe inzichten kunnen werken. Hij zorgt ook voor de inbreng van de benodigde kennis en ervaring in zijn rol als leraar of mentor. Hij faciliteert dialoogsessies en traint vaardigheden in zijn rol van facilitator of trainer. In een veilige omgeving met bewuste mensen en de benodigde kennis, heeft het nut om te coachen.

Voorbeeld: zwarte pieten discussie

Prikkelende voorbeelden in het boek zijn onder andere de zwarte pieten discussie en het Red Bull racing team. De lezer zal zich hier wellicht eerst even achter de oren krabben, maar de boodschap komt daarna: wat voel je hierbij en hoe ga je hier mee om? Wat zegt dat over jezelf en hoe ga je dat managen?

Op tweederde van het boek volgen de levendige praktijkvoorbeelden van wat een Agile coach allemaal in de praktijk tegen komt. Voor veel mensen een feest van herkenning. Dan blijkt plots dat al hetgeen daarvoor zo logisch in het boek beschreven staat, in de praktijk nog geen wandeling over de rode loper is. Er zullen nog heel wat oude denkpatronen doorbroken moeten worden alvorens Agile coaching in elke organisatie mogelijk is.

Het boek sluit af met een beknopte toolbox voor de Agile coach.

Bestel alvast je eigen exemplaar op Businezz.nl met de code  ScrumAcademy2020 en ontvang 2,50 korting. De code is geldig t/m 30 november a.s.

Veel leesplezier!