Agile Scrum creativiteit

Creativiteit in Crisistijd. Business Agility in het klein.

Ik woon in Delft en heb de mooiste voortuin van het land: de gezellige historische binnenstad. Momenteel een iets té serene voortuin, dat wel helaas. Want ook in mijn woonplaats hakken de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus er natuurlijk diep in. Terrassen staan er verlaten bij, veel gesloten winkels en toeristen zijn verdwenen. Alles maakt plaats voor stilte. En creativiteit.

Delft staat al jaren op plek nummer 2 qua horecadichtheid (ik hoef je niet te vertellen welke stad aan de Amstel op nummer 1 staat natuurlijk). De historische binnenstad trekt jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers. Dus reken maar uit, deze crisis is erop uit om ook onze Prinsenstad een kopje kleiner te maken. Het stemt me droevig om de grote gezondheidseffecten en financiële gevolgen te zien. Toch put ik ook hoop uit de hele situatie. Gloort er licht aan de horizon. Wordt eens te meer bevestigd hoe daadkrachtig, wendbaar en creatief we met z’n allen kunnen zijn. Helaas hebben we alleen een crisis nodig om daar zelf bewust van te worden.

Creativiteit in de lokale economie

Ineens kan het. Of moet het. Er ontstaan allemaal kleinschalige pivots (veranderingen, aanpassingen) op bestaande businessmodellen. Kijk naar één van mijn favoriete Delftse café’s die nu tapbiertjes in mini-fustjes aan huis komt brengen. Ook in jouw buurt zijn er vast tal van restaurants die nu aan take away en delivery doen. Sommigen hebben zelfs meteen hun website omgebouwd tot food webwinkel. Een dag voor de crisismaatregelen was men nog dienbladen aan het lopen, maar binnen een paar uur ontwikkelt men een nieuwe propositie. Incluis alle marketing, communicatie en logistiek die daarbij hoort. 

Nog een paar inspirerende voorbeelden. Mijn sportschool verhuurt deze periode haar spinningfietsen aan leden. Zo kan iedereen thuis aan z’n gezondheid werken en wordt er ook nog wat verdient. De telers in het nabijgelegen Westland organiseren drive-throughs zodat we de komende periode onze tuintjes weer een beetje kunnen opvrolijken. En zij nog iets verdienen en zo min mogelijk hoeven weg te gooien. Een lokale winkel voor herenmode biedt personal-shopping aan, kunnen we toch nog een beetje veilig shoppen. Lokale muzikanten bereiden een online festival voor, zodat iedereen dit weekend toch nog van live muziek kan genieten in eigen huiskamer.

Agile Scrum banner

De natuur in

Ben je het park al in geweest? Er wandelen veel meer mensen in de natuur, bijvoorbeeld bij mij om de hoek in het Delftse Hout. Logisch, want er is nu veel meer tijd en er is weinig ander vertier. De sportscholen, kroegen, restaurants en theaters zijn immers dicht. Dus trekken we de natuur in en  wandelen op een veilig vertrouwde afstand met elkaar. Het gevolg? Er ontstaan weer echt goede gesprekken en relaties en vriendschappen worden verdiept. De natuur doet ook iets goed met ons. Dat waren we misschien een beetje kwijt.

Het maakt mij ook creatiever

Ik was de afgelopen maanden net zo goed op dreef bij de sportschool. Dit jaar betaalde ik niet alleen contributie (herkenbaar?), maar ging ik ook echt. Nu kan ik met gepaste trots schrijven: ik ben mega fit. En dat wil ik ook graag zo houden. Dus bestelde ik een aantal gewichten en mijn grootste vriend en kwelling tegelijkertijd: zo’n buikspierwiel. Thuis sporten lukte mij om een of andere reden nooit. Nu kijk ik er naar uit!

Ook met ons team van Agile Coaches zijn we dagelijks met elkaar aan de slag om te onderzoeken hoe we onze klanten nog beter kunnen helpen. Hoe ook wij creatief en flexibel kunnen reageren op de situatie en online trainingen kunnen ontwikkelen. Dat gaat nu nog effectiever en daadkrachtiger dan normaal. Want we zaten als ondernemende types al niet vaak stil, maar nu produceren we nog meer veel meer bruikbare output. En werken we heel intens samen. Op (meer dan 1,5 meter) afstand weliswaar.

Ik ben benieuwd naar jullie inspirerende verhalen. Hoe creatief en veerkrachtig gaat jouw team of organisatie met de situatie om? Heb je tips die we met elkaar kunnen delen of kunnen wij je helpen met ontstane vraagstukken? 

Tags