Agile team en scrum team

Agile en Scrum voor non-IT bestaat niet!

Zo, dat is eruit… Met enig regelmaat rinkelt de telefoon en komen er e-mails binnen met de vraag: zijn jullie trainingen ook geschikt voor ons bedrijf en mijn functie in de non-IT? Ja, maar natuurlijk! Want het is heel simpel. Agile en Scrum voor non-IT bestaat niet, voor IT trouwens ook niet.

Ergens is het beeld ontstaan dat er een Agile aanpak is voor IT en één voor de wereld buiten IT. En dat er een set aan spelregels is die voor Scrum met nulletjes en eentjes werkt en eentje voor bijvoorbeeld marketing en communicatie en eentje binnen overheden. Nonsens! Maar dat dat beeld is ontstaan, is helemaal niet zo gek.

Soft-where?
Scrum is ontstaan in de IT hoek en rolde zo door naar andere sectoren. De oorsprong bevindt zich in de software. Het officiële Agile Manifest heet nog steeds: Manifesto for Agile Software Development. Ook in de Agile Principles valt het woord Software met regelmaat. En Scrum.org die de Scrumguide publiceert heeft als missie: To improve the profession of Software Delivery. Alle redenen om aan te nemen dat Agile & Scrum vooral bedoeld is voor IT projecten en bedrijven. 

Tegelijkertijd zou je denken dat er ook wel zoiets als Agile en Scrum voor non-IT moet zijn. Dit terwijl in de Scrumguide slechts twee keer het woord software voorkomt. Die twee keer dat het genoemd wordt, doemt het op als een voorbeeld voor Scrum-toepassing: 

1. Voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van software.
2. Voor het ontwikkelen van producten en diensten: op scholen, binnen overheden, musea, marketing en muziek.

Terwijl Scrum.org zichzelf nog in de IT hoek positioneert, is Agile en Scrum al veel breder in de wereld (door)ontwikkeld.

Agile Scrum banner

Weet je wat je doet?
Vervang het woord Software door Product of Service en je ziet dat het ook op jouw werk van toepassing is. Agile en Scrum voor non-IT bestaat niet. Het is een universele kijk op jouw bedrijfsvoering, met een universele set aan spelregels. Noem een complexe opdracht en je vliegt het perfect aan met Agile. Om vervolgens snel te ontdekken en te leren hoe jouw product door klanten wordt ontvangen. En om te leren hoe je het nog slimmer kan organiseren. In welke branche dan ook…

Waar je werkt, wat je dienst, service of product ook is… Er is altijd ruimte om met de set van spelregels jouw organisatie, afdeling en team te laten floreren met Agile en Scrum. Bij IT bedrijven EN non-IT bedrijven. Agile en Scrum voor non-IT bestaat niet. Net als dat er geen Agile en Scrum voor IT bestaat. Het goed toepassen in jouw context. Dat is de grootste uitdaging. En dat heeft niets te maken met Agile of Scrum voor IT of non-IT maar alles met jouw kracht, drive, visie als individu en team om het onderste uit deze mindset en set aan spelregels te halen.

Dit betekent overigens niet dat er zo maar aan cherrypicking gedaan kan worden, waarmee je een aantal elementen uit de spelregels haalt en je eigen status quo niet challenged. Als je anders wilt werken, andere doelen wil bereiken, dan zal je met Agile en Scrum ook bereid moeten zijn om het roer met die set aan spelregels om te gooien. De volgorde is: eerste de status quo uitdagen en dan pas tweaken als er iets niet werkt. 

De uitdaging van ons als trainers en coaches bij Scrum Academy is om deelnemers op te leiden en te coachen, zodat iedereen met vertrouwen gaat experimenteren en de beste manier van Agile werken gaat vinden.