De 9 vragen die elke Agile Coach zichzelf zou moeten stellen. En vaak te weinig doet.

Nu Agile en Scrum echt het grote publiek bereiken is er een toenemende groei van Agile Coaches in organisaties. Je zou je bijna afvragen wat al die Agile Coaches 10 jaar geleden deden en waar ze nu allemaal ineens vandaan komen. Bij sommige bedrijven bestaat de rol Scrum Master zelfs al niet meer en is die rol opgegaan in die van Agile Coach. Coaches hebben we in Nederland nooit te weinig gehad, maar wat maakt nu een goede Agile Coach? Wat mij betreft zijn er 9 vragen die een Agile Coach zich continu moet stellen. Om kritisch te zijn op de eigen ontwikkeling en waarde toe te voegen aan klanten.


Wat is het verschil tussen coach en een Agile Coach?

Ze coachen allebei, hebben allebei de intentie om de ander beter te maken, maar waar zit dan het echte verschil? De toolbox met coachtechnieken van de Agile Coach komt voor een groot deel overeen met die van een andere business coach.

Ook maak je gebruik van gesprekstechnieken, ben je soms een teacher, dan weer een facilitator dan wel een mentor. Dus wat maakt de begeleiding van de Agile Coach nu echt Agile Coaching? Dat zit enerzijds in de Agile en Lean expertise en anderzijds vooral in de intentie. Hij coacht op een aantal specifieke elementen. Zoals:

  • het vergroten van empirisch vermogen van een team en organisatie, 
  • het valideren van klantwaarde, 
  • op zelforganisatie en ownership, 
  • op prioriteren en focus en 
  • het krijgen van een ritme en heartbeat in de organisatie.

De Agile Coach heb je dus zelf ook heel duidelijke focus waar je op coacht. Deze zijn ruim omgeschreven in bovenstaande doelen, maar geven wel duidelijke richting in het bereiken van een ultieme Agile Mindset.

Het is die intentie van de Agile Coach die het verschil maakt met andere vormen van coaching. En het ultieme wat de Agile Coach met een team / organisatie kan bereiken is dat de Agile Coach overbodig is. Dus dat de teams compleet zelfstandig klantwaarde leveren en zichzelf organiseren en continu verbeteren. Dat punt bereikt een Agile Coach en een Agile team niet zomaar. Op drie gebieden is dit intensief:

Binnen het team. Is het team in staat elkaars talenten optimaal te benutten en conflicten constructief met elkaar op te lossen? Hierbij gaat het om het coachen dat een team zelforganiserend en high performing wordt, zoals dat bij scrum master trainingen vaak het geval is.

Coachen van de omgeving van het team. Krijgt het team de ruimte om het beste uit zichzelf te halen? Het team moet kunnen leven en bewegen in een ecosysteem dat hen stimuleert en de ruimte geeft om te kunnen performen.

Relevantie voor klanten. Voegen we nog steeds de hoogste waarde toe? De focus moet niet alleen binnen het team en organisatie zijn, maar moet juist gaan over relevantie voor klanten.

Een goede Agile coach begeleidt het team op deze 3 gebieden. Dat vraagt een hoop van de persoon achter de coach.

Agile Scrum banner

Het zelfinzicht van de Agile Coach

Een goede Agile Coach doorleeft de Agile en Lean principes tot in zijn diepste vezels. De Agile Coach heeft een heel duidelijke visie waar Agile voor staat en leeft en handelt hiernaar.

Nu iedereen zich te pas en te onpas Agile Coach noemt is het verstandig kritisch naar jezelf te kijken. Om het kaf van het koren te scheiden. Leg jezelf eens onder de loep.

“Een goede Agile Coach doorleeft zelf alle Agile values en past deze toe. Niks voor de bühne dus, maar practice what you preach!”

Een goede Agile Coach kent zichzelf door en door en weet van zichzelf wat hij heel goed kan en waar hij zelf nog aan moet werken. Hij kent zijn ‘rode’ (‘en groene) knoppen en weet hier met het zogenoemde ‘selfmanagement’ wat hij ermee kan doen. Ons handige Canvas helpt je je zelfinzicht te vergroten. In 9 stappen breng je zelf focus aan op wie je bent als Agile Coach.

Neem eens een uur de tijd en vul alle vlakken voor jezelf in:

  • Wat is jouw visie op Agile? En wat betekent Agile voor jou? Waarom is Agile voor jou belangrijk?
  • Wie ben jij als coach? Wat zijn jouw waarden, kwaliteiten? En wat is jouw mission statement?
  • Wat is jouw Moonshot? En wat is je ambitie?
  • Wat maakt je overtuigend? Welke ervaring neem je mee?
  • Voor wie wil je een coach zijn? Ik welke organisaties? Voor welke teams? En voor wie wil je er niet zijn?
  • Met wat maakt jij impact? En met welke eigenschap vergroot je jouw impact? Met welke acties?
  • Wat ga je minder doen of zelfs mee stoppen? En wat doe je nu wat niets bijdraagt aan jouw rol als coach?
  • Wat doe je eigenlijk veel te weinig of nog niet? En wat zou je eigenlijk moeten doen?
  • Hoe zet je jezelf in beweging? Waarin ga jij je verder ontwikkelen? Hoe houd je jezelf scherp? Wat worden je eerste stappen (je eigen ontwikkelbacklog) die je binnen 1 dag, 1 week, 1 maand en 1 kwartaal bereikt wil hebben?

Ook jouw ontwikkeling is een continu proces

Natuurlijk vul je deze stappen niet eenmalig in en ben je daarna klaar. Je ontwikkelt jezelf en past je het plan aan wanneer dat nodig is. Per kwartaal een eigen refinement is zo gek nog niet. Alles start met de eerste stappen. Dus wat worden jouw impactvolle stappen in dit jaar? Hoe ziet jouw plan eruit? Waar ga jij het nieuwe jaar mee veroveren?

Download ons Agile Coach Canvas

Laat hieronder je email adres achter en ontvang ons Agile Coach Canvas.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het verzenden van dit formulier ga je automatisch akkoord met onze Privacy Verklaring en geef je ons toestemming om je via email te benaderen.

Ook Agile Coach worden?

Benieuwd waar jij je stap kan maken als Agile Coach? Volg onze interactieve Agile Coach Opleiding. Gewaardeerd met 4,8 sterren op Google. Je vult een toolbox van jewelste om zelf aan de slag te gaan met teams en de organisatie. Daarnaast ontmoet je een breed deelnemersveld waar je ook veel van leert!