Syngenta Agile

CASE: Syngenta Flowers. Versnellen van innovatie.

Syngenta Flowers is onderdeel van het wereldwijd opererende Syngenta Group, waar 49.000 medewerkers werken in meer dan 100 landen. De overeenkomst van al die medewerkers? Ze delen de passie om meer duurzame landbouw te ontwikkelen die goed is voor natuur, boeren, telers en samenleving. Die passie brengt waardevolle innovaties voort, zoals de Xcarrier. 

De nieuwe tray Xcarrier
Met de Xcarrier ontwikkelt Syngenta Flowers een nieuwe tray voor jonge planten die 3 voordelen heeft:

  1. Nog betere kwaliteit voor bepaalde gewassen
  2. Efficiënte en ruimtebesparende distributie
  3. Optimale duurzaamheid, door de tray te circuleren.


De nieuwe tray biedt ook zeker een flink concurrentievoordeel en de implementatie moet dus klaar zijn voordat het nieuwe jonge planten seizoen start. Geen seconde later, want dan wordt het momentum gemist en schuift alles een heel jaar op. Het is dus meer dan essentieel om nu te knallen!

Bekijk een video over de Xcarrier

De vraag aan Scrum Academy

Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe Xcarrier tray moeiteloos in het proces wordt opgenomen? Hoe pas je de fysieke systemen en digitale processen aan om de productie zo vanaf de start direct soepel te laten verlopen? Dat zijn de belangrijkste vragen.

Tijd om die vragen te beantwoorden. Scrum Academy richt samen met Syngenta Flowers Agile teams op om ervoor te gaan zorgen dat er binnen de gestelde tijd, binnen het gestelde budget een topprestatie geleverd wordt. De kaders zijn alsvolgt: alle disciplines die in de praktijk met de nieuwe tray te maken krijgen, zijn beschikbaar om in een team te werken. Maar niet fulltime. En het is ook nog eens de eerste keer dat er op een Agile manier gewerkt gaat worden. Dat geeft twee nieuwe uitdagende vragen: krijgen mensen hun agenda geblokt van de waan van de dag en de dagdagelijkse operatie? En lukt het om binnen de huidige meer traditionele manier van organiseren een Agile team en project te laten slagen?

De aanpak

Samen met Product Owner Nick van Uffelen richten we twee teams op en kiezen voor Scrum of Scrums. We combineren 1 Product Backlog, 1 Product Owner, 2 Scrum Masters in 2 teams. Team 1 richt zich op de fysieke inpassing van de tray in het werkproces. Team 2 richt zich juist op de digitale administratieve verwerking. In beide gevallen moet alles kloppen. Na het vormen van de teams, maken alle teamleden als eerste kennis met Agile en Scrum in een interactieve (online) training.

Samen met de zeer actieve Product Owner (Nick van Uffelen) maken we een Portfolio Roadmap en brengen daarna heel gestaag werk op het juiste moment naar de teams. In korte sprints werken de teams parallel aan het resultaat. Met steeds 1 verbeterpunt per retrospective wordt het team steeds slimmer in de nieuwe werkwijze. 

Agile Scrum banner

Het resultaat

Resultaat? Laten we het maar gewoon successen noemen. En daarvan boekten het team er zeker 2 overduidelijke. Allereerst kon op de dag van de geplande productie de Xcarrier ook echt op grote schaal in gebruik worden genomen. Natuurlijk moest er hier en daar nog wel wat getuned worden, juist daarom bleven de teams voor een gedeelte intact. Ze zorgden ervoor dat er on the job aanpassingen gedaan konden blijven worden tijdens de massaproductie. 

Succes nummer twee: alle teamleden zijn zeer enthousiast over de Agile aanpak. Met name het op vaste tijden met elkaar werken aan hetzelfde resultaat, met directe afstemming en zonder wachten op elkaar, springt eruit. Ook het kortcyclisch werken en iedere keer kleine resultaten boeken, geeft heel veel voldoening. Niet te veel praten en overbodig overleggen, maar heel veel tijd en ruimte om gezamenlijk praktisch samen te werken. Een topervaring.

Reden genoeg voor Syngenta om ook met andere teams projecten Agile aan te pakken.