Arise goes Agile

CASE: ARISE. Agile biodiversiteit in kaart brengen

ARISE, oftewel ‘ontstaan’. De toepasselijke naam van deze mega missie waarmee een compleet overzicht zal ontstaan van alle meercellige flora en fauna in Nederland. Maar hoe krijg je dat binnen 5 tot 10 jaar voor elkaar? Die vraag gaan NWO, Naturalis Biodiversity Center, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute met elkaar beantwoorden. Trainer en Agile Coach Steije de Lat faciliteerde de knallende start van het diverse team met grootse missie.

Soortenherkenning en biodiversiteitsmonitoring

Voor ARISE is nu al wereldwijde aandacht. Logisch, want de complexiteit en de impact van deze missie zijn groots. Met ARISE wordt een unieke infrastructuur gebouwd om meercellige flora en fauna in Nederland snel en semi-automatisch te identificeren en volgen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van eDNA, beeld- en geluidsherkenning en radargegevens. Alle betrokken partijen en kersverse ARISE teamleden zijn al actief op het gebied van sensoren, eDNA, beeldherkenning, radar, geluid en data science voor soortherkenning. Maar nu moeten alle data (en partijen) gaan samenwerken in een nieuwe baanbrekende infrastructuur.

De vraag aan Scrum Academy

Hoe kunnen we in tien jaar tijd een groots, compleet en complex platform bouwen, maar toch klein starten? En om het nog wat complexer te maken; hoe kunnen we het beste samenwerken met 30 mensen uit verschillende organisaties zonder de missie uit het oog te verliezen? Dat zijn de twee vragen die Steije de Lat samen met alle teamleden in slechts 2 dagen wil beantwoorden. En dat terwijl het ARISE team het te realiseren platform vergelijkt met platforms als Amazon, Airbnb en Spotify. ‘Ook die zijn niet in 1 dag gerealiseerd, maar iteratief gebouwd’. En dus moet er ook bij ARISE een Agile mindset ontstaan.

Scrum Academy Trainingen

De aanpak

Scrum Academy, zet je wereld in beweging! Die pay-off hanteren we niet voor niets en dus kiest ook Steije ervoor om zo snel mogelijk en zo intensief mogelijk met elkaar aan de slag te gaan. Daarvoor faciliteert hij een tweedaagse Agile Bootcamp op locatie en een extra Bootcampdag voor alle teamleads. En niet zo heel gek na een periode van thuiswerken en het samenwerken in een nieuw team; sommige teamleden zien elkaar voor het eerst!

Al vroeg tijdens de eerste interactieve dag wordt de eerste conclusie getrokken; als team willen we Scrum-geïnspireerd gaan werken. Wat volgt zijn hele energieke dagen waarin alle prioriteiten worden uitgezocht en er wordt gekeken naar wat de gebruiker van het te bouwen platform nodig zal hebben (en iets minder naar wat het team denkt nodig te hebben). Tijdens de uitgebreide Storymapping Oefening wordt de hele grote ‘brok aan werk’ onderverdeeld in kleinere en concretere stappen.

Het resultaat

Het resultaat van de Agile Bootcamp mag er zijn en team ARISE is dan ook meteen bevlogen om aan de bak te gaan! Er is veel energie, inzicht en focus om de eerste kleine stappen naar een groots resultaat te zetten. Door de duidelijke prioritering en het inzicht in het werk van teams, kan het team meteen beginnen met de bouw van eerste pilots en prototypes. En daarna? Met de ontstane Agile mindset zal het team flexibel en iteratief blijven werken zonder het contact met de eindgebruiker uit het oog te verliezen. ARISE goes Agile dus! Nieuwsgierig hoe jouw team de eerste of volgende Agile stappen kan zetten in een bootcamp? Bel ons gerust.