De 5 types Product Owner die je niet wilt worden

Dit wil ik je meteen zeggen: je bent als Product Owner geen doorgeefluik van het (product) management. Daarmee doe je jezelf veel te kort. Want wat ‘own’ je dan eigenlijk? Een lijstje? To do’s? Belangen van het management? Ik heb nog nooit gehoord van een List Owner of ToDo Owner. Toch is dit een valkuil die ik in de praktijk vaak tegenkom. In deze blog bespreek ik 5 van die valkuilen van de types Product Owner die je niet wilt worden.

Laten we dit even scherp houden: jij hebt als Product Owner een cruciale rol binnen Scrum. Als eigenaar van het product is het jouw taak om de maximale waarde uit het product en het Scrum Team te halen. Maar toch gaat het precies hier in de praktijk nogal eens mis: veel Product Owners vervallen in antipatronen die de effectiviteit van het team en ook de waardecreatie in de weg staan.

De 5 valkuilen van een Product Owner

In een eerder blog schreef ik reeds over de antipatronen van een Scrum Master, maar in deze blog deel ik dus 5 antipatronen/valkuilen van een Product Owner met je. In welke herken jij (delen van) jouw rol als Product Owner?

1. De micromanager
Stel je je als Product Owner op als manager, dan wil je vaak op detailniveau bepalen hoe het team werkt. Je geeft niet alleen aan wat er moet gebeuren, maar ook hoe. Dit ondermijnt de autonomie en motivatie van het team en leidt tot frustratie.

2. De afwezige PO
Je bent moeilijk te bereiken, je neemt zelden deel aan de events en je laat het team het liefst zelf uitzoeken wat belangrijk is. Het gevolg? Een backlog zonder duidelijke prioriteiten, verkeerde aannames en een team dat op goed geluk werk oppakt.

3. De overstroomde PO
Als Product Owner draag jij wel erg veel petten, zoals die van projectmanager, teamlead of marketingmanager. Daarom heb je maar weinig tijd voor jouw echte rol, je hebt Product Owner als bijbaan. Dit leidt tot een backlog die achterloopt en een team zonder duidelijke richting.

4. De order-taker
Je doet als Product Owner simpelweg wat stakeholders vragen, zonder strategische keuzes te maken. Het team verandert daardoor constant van richting, er is geen duidelijke visie en de backlog wordt een verzameling losse verzoeken.

5. De proxy PO
Soms word je als Product Owner een doorgeefluik van beslissingen van hogerop, zonder zelf nog invloed te hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een manager of andere stakeholder feitelijk de backlog beheert.

Wat voor Product Owner wil jij zijn?

In welk type Product Owner herken jij jezelf en wat wil je daarmee? Wat voor stappen wil je zetten? Laat het me gerust weten en neem contact met me op. Of plan meteen sparring sessie in mijn agenda. Je kunt natuurlijk ook eerst deze blog lezen, waarin ik dieper inga op de 6 types Product Owner die je wél wilt worden.

Zet jouw volgende stap als Product Owner met: