Agile coaching datateam

CASE: Agile werken bij datateam Decathlon

Flexibiliteit. Snelheid. Sprints. De link tussen Agile, Scrum en sport is gemakkelijk te leggen. Dat geldt evengoed voor de link tussen de internationale sportwinkelketen Decathlon en Scrum Academy; we zijn allebei gek op sport! Als trainers en coaches van Scrum Academy komen we graag in de winkels van Decathlon; de één voor hardloopschoenen, de ander voor fietskleding en weer een ander voor een nieuw supboard. Trouwens, er is nog een overeenkomst; datagedreven werken zit bij beide partijen in het sportieve DNA. Het voelt dan ook heel natuurlijk om samen met het data-team van Decathlon aan de slag te gaan om de Agile werkwijze te optimaliseren. 

Het data-team van Decathlon? Jazeker, je zou dat data-team kunnen zien als een interne service die zorgt dat de strategische keuzes van Decathlon en van haar storemanagers met keiharde feiten worden onderbouwd. Dit alles in een zo praktisch mogelijk overzicht. Hier werken de slimme koppen die klantgericht waarde leveren aan het primaire proces om Decathlon steeds een stap verder te brengen. 

Hoe haal je het beste uit Scrum?

Scrummen doet het data team al een tijdje, maar dan komt er toch dat moment waarop het team op zoek wilt naar dat echte vliegwieleffect. Een aantal belangrijke vragen komen boven. Hoe krijgen we nog meer uit het team? Hoe managen we de hele grote brokken werk? Hoe houden we ruimte voor de kleine verzoeken die binnenkomen? Vragen die we in onze samenwerking beantwoorden tijdens een duurzaam Agile training & coaching traject.

De start. In een interactieve training frissen we Agile en Scrum even met elkaar op. Wat al snel blijkt, is dat Scrum niet de heilige graal voor alle werkzaamheden binnen het team is. Er zijn weliswaar grote projecten die met Scrum prima gemanaged kunnen worden, maar er zijn ook kleinere verzoeken vanuit de organisatie waar een teamlid solistisch aan werkt. En die niet per se bijdragen een het sprintdoel. Dit vraagt om een maatwerk aanpak: Kanban voor de kleine verzoeken en Scrum voor de grote projecten.

Wat betekent dat voor het prioriteren? Prioriteren wordt zo niet meer een volledige teamverantwoordelijkheid, maar eerder een taak van de Product Owner. Natuurlijk wel op basis van de input van het team. Op die manier krijgt het werkproces meer flow. Daarnaast zorgen we er zo voor dat we bij de grotere projecten de interne klant meer diepgaand kunnen betrekken, met interviews en met het samen definiëren van een MVP. 

Scrum Academy Trainingen

Agile Tooling

Er is een workflow. Er is overzicht. Er is een systeem. Alleen brengt het data-team dit al die tijd onder in verschillende losse excelbestanden. Dat kan voor onduidelijkheid en tragere processen zorgen. Hoe creëer je dan eenheid in een duidelijk overzicht welke toegankelijk is voor alle teamleden? Door alles te vertalen naar een compleet overzicht in de slimme tool Jira. Deze tool is enorm sterk in het prioriteren van werk en het verdelen van werk met aanpasbare workflows. Dat klinkt natuurlijk goed en aantrekkelijk, maar het blijkt nog een flinke stap om de bestaande overzichten naar Jira te vertalen. Die uitdaging gaan we samen aan en zo lukt het om het hele werkproces slim in Jira te programmeren. Vanaf nu heeft het data-team één werkelijkheid; de status in Jira.

Vier successen op rij

Het resultaat van de training en coaching is dat de Product Owner nu nog beter in zijn kracht staat. Het hebben van een helder werkproces en ondersteuning van Jira is ook zeker een duidelijke winst. Als derde pluspunt zijn de klanten meer betrokken geraakt bij de grote projecten. Door middel van een Value Proposition Canvas worden klanten dieper uitgevraagd en is er veel meer samenwerking om een gezamenlijk topresultaat neer te zetten. En niet onbelangrijk: het team heeft frisse energie om nog meer waarde te leveren en super samen te werken. Zo bouw je dus aan het verhogen van impact en aan blije teamleden. Het klinkt bijna als (top)sport…