Scaling Agile

To scale or no to scale. That is the question! About Scaling Agile…

Onlangs gaf Scrum Academy de ‘Masterclass Scaling Agile’ als inhouse training bij Energie Data Services Nederland (EDSN). Benieuwd hoe zij deze training hebben ervaren? In deze blog vragen wij Dorien de Groot van EDSN naar haar ervaringen en learnings.

Waarom heb jij voor deze training gekozen?

Dorien: “Omdat we in 2018 begonnen zijn met een aantal Agile teams binnen EDSN die samenwerken aan hetzelfde IT-landschap en aan dezelfde producten/services zijn wij als organisatie snel aandacht gaan besteden aan teamoverstijgende coordinatie (scaling). Ikzelf heb echter weinig kennis van Scaling Agile en was vaak benieuwd naar de reden en opzet van bepaalde meetings. Voor mijn gevoel waren sommige meetings onvoldoende gestructureerd of overbodig. 

Mijn doel was om meer inzicht en begrip te krijgen in de verschillende manieren om op te schalen en daarmee de discussie aan te durven gaan over de opzet van scaling binnen mijn organisatie. Deze masterclass leek mij de uitgelezen kans om meer kennis op te doen. 

Agile Scrum banner

Wat is Scaling Agile voor jullie?

Dorien: “EDSN komt uit een waterval (red.: projectmatig gestuurde) wereld, maar wil graag wendbaarder worden. Daarom zijn wij ongeveer een jaar geleden gestart met onze Agile transitie. Dit is een enorme uitdaging en onze oude werkwijze en sommige keuzes zorgen ervoor dat we niet om scaling heen kunnen. Hierin hebben wij veel inspiratie uit SAFe gehaald. Nu zien wij dat bepaalde zaken goed werken, maar andere zaken minder goed werken. Omdat we inmiddels enige ervaring hebben opgedaan, is het nu een goed moment om samen met collega’s te bekijken hoe we onszelf continu kunnen gaan verbeteren. De term die wij het meest meenemen uit de training is ‘Minimal Viable Bureaucracy’: alleen elementen/events/artefacts van verschillende scaling modellen gebruiken wanneer die de teams ook echt wat brengen. Dat is voor ons écht iets waar wij mee aan de slag willen.”

Wat was de grootste eye-opener?

Dorien: “We hebben veel dingen geleerd over verschillende scaling frameworks maar ook vooral waarom we Scaling Agile eigenlijk zouden moeten vermijden. Scaling vergt immers coördinatie en leidt tot ‘waste’ (inefficiency), iets dat we vanuit Lean perspectief juist willen minimaliseren. Dat was voor ons echt een eye-opener.”

En die Agile mindset, wat is dat voor jullie?

Dorien: “Waar wij ons graag in willen ontwikkelen is de mindset waarin we waarde leveren voor de klant of eindgebruiker en waarbij fouten maken mag: het continu leren door middel van hypotheses opstellen, uitproberen, evalueren en leerplan er van maken. Leuke concrete voorbeelden die wij naar aanleiding van de training overwegen zijn een Failure Friday Festival en een fysieke ‘Graveyard’ waarin we leerpunten bijhouden van de experimenten die wij gedaan hebben.”

Wat is iets waar jullie morgen mee aan de slag gaan?

Dorien: “Momenteel zijn vooral de PO en/of de SM betrokken bij de scaling events, maar volgens mij moet je hier vooral de teamleden bij betrekken. Gelukkig merk ik al dat de teamleden steeds meer betrokken worden bij dergelijke events en dat er dus ook meer naar de teamleden zelf wordt geluisterd. De vorm van de events kunnen we ook eens proberen anders te doen, zoals een klantarena of een demo roulette”

“Daarnaast denk ik dat we veel kunnen winnen door het minimaliseren van de afhankelijkheden tussen teams. Dit kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door bewustere keuzes te maken tussen feature-based of component-based inrichting van teams of door te experimenteren met één PO en/of één backlog voor meerdere teams (die een sterke afhankelijkheid naar elkaar hebben).”

Ook weten hoe jij Agile kan schalen in jouw organisatie?