Agile change management

Dit is waarom jouw maximale prestaties afhangen van de perfecte werk-privé balans

Er zijn veel dingen in het leven die ik graag zou doen, maar toch niet doe. Gewoon in bed blijven als ik moet werken, die hele zak chips opeten, een Netflix-serie bingewatchen, gewoon uit het raam staren, ... Dit zijn korte termijn impulsen die me op lange termijn problemen opleveren.

Buik en hoofd

Deze driften komen uit de spreekwoordelijke buik. De buik wijst ons in de richting van onze behoeften. Gelukkig is er ook een spreekwoordelijk hoofd om de buik onder controle te houden. Het hoofd stuurt ons naar de dingen die je zou moeten doen.

In elk team zijn er dingen die je aan het team verplicht bent, en er zijn dingen die je gewoon even voor jezelf wil doen. Maar hoe kun je de twee in evenwicht houden en tegelijkertijd de productiviteit hoog houden? Ontdek ook de rol van Agile Change Management

Agile Scrum banner

Rebellerende buik

Als je geboren wordt, ben je helemaal buik. Naarmate je ouder wordt, leer je geleidelijk sociaal gedrag. Je wordt beter in planning en langetermijndoelen. Je hoofd start op.

De buik gaat alleen niet weg – en dat is een goede zaak. De buik blijft om het hoofd te herinneren aan de lichamelijke behoeften. Het houdt zelfs de score bij en kan op ongelegen momenten ingrijpen als die te negatief wordt. De buik rebelleert tegen overbelasting.

Waarom is buik zo belangrijk voor teamwerk? In de teams die ik coach, gebruiken mensen voornamelijk hun hoofd. Dat wordt van ze verwacht. Dit betekent dat ze de neiging hebben hun spreekwoordelijke buik te negeren. En dit is gevaarlijk. Te veel onvervulde behoeftes kunnen mensen chagrijnig, gestrest of depressief maken. Dat is niet goed voor teamwerk. Houd daarom hoofd en buik in evenwicht!

Kunst van het balanceren van hoofd en buik

“Balans? Dat is saai,” zou je kunnen zeggen: “In ons team is het rock and roll. Grenzen verleggen!” Ik heb echter ontdekt dat echte balans helemaal niet saai is! Het is dynamisch en ongrijpbaar. Neem een willekeurige YouTube-video van een extreme sports atleet: hun prestatie is een extreem dynamische balans!

Ok. Maar hoe doe je dat dan? Dit zijn de 5 belangrijkste tips om bij teamwerk evenwicht tussen werk en privé te balanceren:

  • Maak samen ruimte voor leuke dingen tussen alle ‘moetjes’;
  • Stop op tijd met leuke dingen en ga iets doen;
  • Maak tijd om te ontspannen onder stress;
  • Zorg voor deen beetje alleen-tijd na veel gesprekken en vergaderingen;
  • Maak een praatje als je productiviteit achter je computer daalt.

Waar is de drempel? Dat verschilt. Ik probeer me bewust te zijn van mijn productiviteit. Als mijn productiviteit daalt, neem ik een pauze. Ik vind het meestal niet moeilijk om een ​​daling van de productiviteit op te merken, maar wel is moeilijk om ernaar te handelen. Aanvankelijk voelde dit contra-intuïtief. Ik dacht altijd dat de beste remedie tegen een lagere productiviteit gewoon harder werken was. Of meer koffie drinken. Maar het tegendeel is waar: even pauzeren verhoogt de concentratie weer. De pauze geeft meestal inzicht in waarom de productiviteit überhaupt daalde. Vaak zie ik dan iets belangrijks over het hoofd.

“Mediteer gedurende 15 minuten per dag. Als je geen 15 minuten hebt, mediteer dan een uur.” – Zen gezegde


Echte pauzes nemen

Er zijn neppauzes en echte pauzes. Een neppauze is gewoon iets anders doen met je spreekwoordelijke hoofd: je e-mail checken, sociale media bekijken of een computerspel spelen. Dit soort activiteit geeft de geest geen pauze.

Een echte pauze is gewoon niets doen met het hoofd. Activiteiten die goed werken voor mij zijn:

    – Een wandeling maken

    – Praten onder het genot van een kopje koffie

    – Zonder smartphone naar het toilet gaan

    – Een sinaasappel schillen

    – Bewust koffie of thee drinken

Ik probeer te vermijden om gedachteloos koffie te drinken aan mijn bureau. Ik probeer van koffie een echte pauze te maken. Koffie kan iets sociaals of opmerkelijks zijn.

Conclusie

Productiviteit en rust, het individu en het team, de behoeften en dé behoeften: ze zijn allemaal diep met elkaar verweven en moeten voortdurend in evenwicht zijn.

Betekent dit dat het team minder zou moeten werken? Moet je je ambities lager stellen? Helemaal niet! Je moet slimmer werken. Keihard werken is juist belangrijk om geweldige doelen te bereiken. Maar je kan alleen keihard werken als je de balans tussen buik en hoofd zorgvuldig afstemt.

Enthousiast geworden over Agile Change Mangement? Schrijf je in!