Wat is Obeya

Wat is Obeya?

Obeya is een managementconcept dat oorspronkelijk uit Japan komt en de laatste jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen. Het is een fysieke of virtuele ruimte waarin verschillende teams samenkomen om informatie te delen, beslissingen te nemen en voortgang te boeken op hun gemeenschappelijke doelen. Het woord "Obeya" is afgeleid van het Japanse woord "obeyashiki", wat "grote kamer" of "oorlogskamer" betekent.

Obeya is niet alleen een fysieke ruimte, het is ook een manier van denken en werken die samenwerking, transparantie en voortdurende verbetering bevordert. Het wordt vaak gebruikt in Lean management, Agile ontwikkeling en andere methodologieën die iteratieve en aanpasbare processen prioriteren.

Visueel

In een Obeya zijn de muren meestal bedekt met grafieken, diagrammen en andere visuele hulpmiddelen die teamleden helpen om de voortgang bij te houden, problemen te identificeren en oplossingen te bedenken.

Concept en cultuur

Het Obeya-concept is gebaseerd op het idee dat een gemeenschappelijk begrip van doelen, voortgang en uitdagingen onmisbaar is voor effectief teamwork en besluitvorming. Door vertegenwoordigers van verschillende afdelingen en disciplines samen te brengen, kan een Obeya een cultuur van transparantie, samenwerking en voortdurende verbetering bevorderen.

Obeya en Scrum

Obeya en Scrum kunnen goed samengaan omdat ze elkaar aanvullen en versterken. Het biedt een overkoepelende ruimte waarin het team samenkomt om de status van het project te bespreken, informatie te delen en beslissingen te nemen. Het stelt het team in staat om snel te reageren op problemen en uitdagingen die zich tijdens het project voordoen. Zeker in een situatie waar sprake is van meerdere teams – Scaled Agile – is een Obeya ruimte onmisbaar. Het is de ideale plek om portfolio management te doen, en om context te geven aan het werk van alle teams.

Samengevat

Samenvattend is Obeya een managementconcept dat samenwerking, transparantie en voortdurende verbetering bevordert door het gebruik van fysieke of virtuele ruimtes waarin teams samenkomen om informatie te delen, beslissingen te nemen en voortgang te boeken op hun gemeenschappelijke doelen. Het is een manier van denken en werken die open communicatie, iteratieve processen en een gemeenschappelijk begrip van doelen en voortgang prioriteert.

Dit zijn interessante trainingen voor jou: